Το ArtWall εγκαινιάζει την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, την έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου, με τίτλο Disjunction / Η συνείδηση του πλάνητα.

Ο ανθρώπινος χώρος (κυρίως ο δημόσιος) ορίζεται από μια καθολική διαλεκτική: ανάμεσα στο περιεχόμενο και το κενό, την πρόθεση και την τύχη, ανάμεσα στο νόημα και την απουσία του, την ιστορία και τη λήθη. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν μέσα σε αυτή την ιδιότυπη ομοιόσταση τα αντικείμενα καθίστανται απόξενα και μονήρη, όταν αυτονομούνται χάνοντας τη «σύνδεση» που είχαν με τον αρχικό τους σχεδιασμό, τη χρήση και το περιβάλλον τους; Όταν απορρυθμίζονται; Και τι σημαίνει αυτό για το νέο «οικοσύστημα» που προκύπτει από τις απορρυθμισμένες πλέον παρουσίες;

Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να διερευνήσει ο Χρήστος Χρυσόπουλος στο έργο DISJUNCTION / Η συνείδηση του πλάνητα. Πλέγματα φωτογραφιών που εστιάζουν σε μεμονωμένα αντικείμενα, ένας ημιτελής χάρτης του κέντρου των Αθηνών και εννέα βίντεο στα οποία η παγωμένη εικόνα συμπλέκεται με τη ροή του χρόνου και τη γλώσσα, δημιουργούν ένα περιβάλλον ανοιχτών διερωτήσεων.

Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί το βιβλίο: «Η συνείδηση του πλάνητα» (Εκδόσεις Οκτώ), μια συλλογή κειμένων και φωτογραφιών (κάποιες κοινές με την έκθεση) όπου ο Χρήστος Χρυσόπουλος προσεγγίζει το συνεκδοχικό ερώτημα για το πώς συνδέονται τα υποκείμενα με την απορρυθμισμένη πραγματικότητα, τι είδους συνείδηση διαμορφώνουν τα πρόσωπα που διατρέχουν τον δημόσιο χώρο και με ποιον τρόπο ο ίδιος ο καλλιτέχνης επιχειρεί να αναστοχαστεί την αντίληψή του. Η συνύπαρξη του έργου και του βιβλίου στον χώρο της γκαλερί ARTWALL μεταμορφώνει την έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου σε ένα ανοιχτό, υπο-διαμόρφωση αρχείο λόγου, εικόνας και εννοιών.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει εκδώσει 14 βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (SEUA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writer’s Program (IWP). To 2014, το Γαλλo-Γερμανικό κανάλι ARTE του αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό πορτρέτο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς performers και εικαστικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες.

Ατομικές Εκθέσεις

My mother’s Silence (Αθήνα: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Άμφισσα: The Symptom Projects-Οικία Δελμούζου).
Disjunction (Μασσαλία: MucEM, Παρίσι: Galerie Desmos).
Encounters (Ρέικιαβικ: Contemporary Art Museum – με την Diane Neumaier).
The Black Dress (Νιου Τζέρσεϊ: RCIPP – με την Diane Neumaier).
Idiolexicon (Πράγα: The centre for metamedia).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 4 Ιουλίου, 20.00 – Ανάγνωση
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος διαβάζει το βιβλίο «Η συνείδηση του πλάνητα» (Εκδόσεις Οκτώ, 2015) στον χώρο της έκθεσης.

Σάββατο 11 Ιουλίου – Ολονυχτία [από 11.7 @ 16.00 ως 12.7 @ 09.00]
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος υποδέχεται τους επισκέπτες της έκθεσης όλη τη νύχτα ως το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου.

Περισσότερα: https://disjunctionproject.wordpress.com

Το ARTWALL art space ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό να λειτουργήσει σαν χώρος φιλοξενίας και προβολής της σύγχρονης τέχνης και καταλύτης για τη συνεύρεση και συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του χώρου της τέχνης. Την κατεύθυνση του εικαστικού προγράμματος του ArtWall σχεδιάζει και υλοποιεί η Φωτεινή Καπίρη, καλλιτέχνης, επιμελήτρια και συν-ιδρύτρια του CAMP! Contemporary Art Meeting Point, ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα πρότυπα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Το Fresh Hotel, στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη τέχνη.