O 37ος Διεθνής Διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας, η μεγάλη γιορτή της Όπερας θα πραγματοποιηθεί από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο

Ατενέουμ από 13 έως 20 Μαρτίου 2011 με 55 νέους λυρικούς τραγουδιστές από 12 χώρες!

Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ χωρίς να υποτιμά τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες της εποχής και παράλληλα όμως επειδή θεωρεί καθήκον του να προστατεύσει τόσο τη διεθνή εικόνα της χώρας στο καλλιτεχνικό στερέωμα, όσο και τη συνολική του πορεία 37 χρόνια τώρα, προχωρά στη διοργάνωση του 37ου Διεθνούς Διαγωνισμού Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας για Όπερα, από τις 13 έως τις 20 Μαρτίου 2011, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, την Αιγίδα και τη συμβολική  οικονομική ενίσχυση που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. 

Έτσι και εφέτος η Αθήνα, με τον καταξιωμένο διεθνώς θεσμό της, θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει 55 νέους λυρικούς τραγουδιστές από 12 χώρες – Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, ΗΠΑ, Κορέα, Κίνα, Αυστραλία – ανάμεσά τους και 10 Έλληνες, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στον πιο δύσκολο, παγκοσμίως, διαγωνισμό για το βραβείο στο όνομα της μεγάλης μας Μαρίας Κάλλας. Φέτος, λόγω των οικονομικών δυσχερειών ο διαγωνισμός αφορά μόνο στην Όπερα. Και ενώ κάθε χρόνο η ποιότητα του διαγωνισμού και όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν είναι όλο και πιο υψηλή, φέτος ένα ακόμα  ποιοτικό χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί στη συνολική διοργάνωση.

Για πρώτη φορά, στα 37 χρόνια διοργανώθηκε εθνικός προκριματικός διαγωνισμός στο Πεκίνο- Κίνα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας, για να επιλεγούν οι 10 καλύτεροι νέοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες για το Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας. Σε αυτόν τον προκριματικό διαγωνισμό πήραν μέρος 110 νέοι καλλιτέχνες και μετά από 3 κύκλους επιλέγηκαν οι 10 καλύτεροι (5 άνδρες και 5 γυναίκες). Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν διακεκριμένοι Κινέζοι λυρικοί καλλιτέχνες, που εμφανίζονται σε μεγάλες Όπερες ανά τον κόσμο, και οι οποίοι  προσκλήθηκαν ειδικά για το διαγωνισμό στο Πεκίνο.

Τελικά, από τους 10 νέους Κινέζους προκριθέντες, στην Αθήνα θα συμμετέχουν μόνο οι πέντε δεδομένου ότι οι υπόλοιποι δεν προλάβαιναν να προετοιμάσουν το συνολικό ρεπερτόριο που είναι αναγκαίο από τον αυστηρό κανονισμό του Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του 37ου Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας για Όπερα, που στην ουσία συνιστά μια μεγάλη γιορτή στο μέσο του χειμώνα για το Λυρικό Τραγούδι, αποτελείται από τους εξέχοντες καλλιτέχνες:

Luigi Alva, Ιταλία (Λουίτζι Άλβα)
Philip Kang, Κορέα, Σεούλ (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) (Φίλιπ Κανγκ)
Peter Katona, Αγγλία, Λονδίνο (Πήτερ Κάτονα)
Ζανέτ Πηλού, Ελλάδα
Cheryl Studer, Γερμανία (Τσέριλ Στιούντερ)
Peter Tiboris, Ιταλία (Πήτερ Τιμπόρις)
Kang-Liang Peng, Πεκίνο, Κίνα  (ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) (Κανγκ-Λιάνγ Πενγκ)
Λουκά Καρυτινό, Ελλάδα
Κική Μορφωνιού, Ελλάδα

Γραμματέας επιτροπής: Έφη Αγραφιώτη

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και τα βραβεία του είναι:
«37ο Grand Prix Μαρία Κάλλας 2011» για  Όπερα 
 

1ος Κύκλος
Κυριακή 13, Δευτέρα 14  και Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Αίθουσα: Auditorium, Ινστιτούτο Γκαίτε
εισιτήρια: 15€, 8€ (φοιτητικό – σπουδαστικό) ανά ημέρα

55€ κανονικό και 30€ (φοιτητικό – σπουδαστικό) και για τις 5 ημέρες των δύο πρώτων κύκλων στο  Auditorium, Ινστιτούτο Γκαίτε

2ος  Κύκλος, Ρεσιτάλ
Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 
Αίθουσα: Auditorium, Ινστιτούτο Γκαίτε
εισιτήρια: 15€, 8€ (φοιτητικό – σπουδαστικό) ανά ημέρα

(επειδή η ώρα έναρξης των παραπάνω Κύκλων εξαρτάται από τον αριθμό των καλλιτεχνών που τελικά, θα λάβουν μέρος,  πληροφορίες στα 210 32.11. 949 & 955, τις ημέρες του διαγωνισμού)

3ος Κύκλος, Τελικός και
Απονομή «Grand Prix Μαρία Κάλλας 2011»
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, 18:30
Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
(Β. Σοφίας & Κόκαλη, Τηλ. 210 7282333)
εισιτήρια: 60€, 45€, 33€, 20€, 10€  (φοιτητικό – σπουδαστικό)

Όλοι οι κύκλοι του Διαγωνισμού είναι ανοικτοί στο κοινό και προπωλούνται εισιτήρια.

Βραβεία

Γυναίκες:
Grand Prix: Χρυσό μετάλλιo, 9.000€, Δίπλωμα και διοργάνωση κοντσέρτων από το Athenaeum, στο εξωτερικό και την Ελλάδα
2ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 6.000€, Δίπλωμα
3ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 3.000€, Δίπλωμα

Άνδρες:
Grand Prix: Χρυσό μετάλλιο, 9.000€, Δίπλωμα και διοργάνωση κοντσέρτων από το Athenaeum, στο εξωτερικό και την Ελλάδα
2ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 6.000€, Δίπλωμα
3ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 3.000€, Δίπλωμα

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ PAOLO MONTARSOLO
Στον καλύτερο μπάσο του διαγωνισμού, ειδικό βραβείο 2.000 ευρώ, αθλοθετείται από τη σύζυγό του Liliana Montarsolo.

Επιπλέον το Athenaeum έχει ήδη εξασφαλίσει : Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της  MidAmerica Productions,  αρχιμουσικός Peter Tiboris προσκαλεί τους βραβευμένους με το GRAND PRIX ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ στη Νέα Υόρκη για εμφανίσεις στο Carnegie Hall.

Ακόμη: οι βραβευμένοι του φετινού διαγωνισμού θα εμφανισθούν τον Ιούλιο του 2011 στο διεθνές Φεστιβάλ «Estivals de Musique en Medoc» στη Νότια Γαλλία.

Το «Grand Prix Μαρία Κάλλας», είναι ετήσιος καταξιωμένος θεσμός της πόλης των Αθηνών, στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας,  διεξάγεται στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της Ουνέσκο,   και διοργανώνεται από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, υπό την Αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.