«Ο κινηματογραφιστής δεν είναι μάντης… Οφείλει να  είναι προσεκτικός απέναντι στα γεγονότα, σ’ αυτό που συμβαίνει τώρα και σε αυτό που πρόκειται να συμβεί».

Ταρίκ Τεγκιά / Tariq Teguia

 

 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την χαρά να καλωσορίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό, το αφιέρωμα στον Αλγερινό κινηματογραφιστή Ταρίκ Τεγκιά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εικόνες της Κρίσης» από τις 16 έως τις 27 Μαΐου 2015. Ο Αλγερινός κινηματογραφιστής Ταρίκ Τεγκιά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Μαΐου για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Cine Doc.  Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και των εταιριών διανομής Feelgood Entertainment και One from the Heart.  

 

Πρόκειται για την δέκατη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Φωτογράφος, video artist και σκηνοθέτης, o γεννημένος το 1966 Ταρίκ Τεγκιά είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Αλγερίας. «Εδώ και μια εικοσαετία οι ταινίες του Ταρίκ Τεγκιά αποτελούν μια μαρτυρία καταγραφής για την ακινησία και την ασφυξία της σύγχρονης αλγερινής κοινωνίας, αλλά και τις επιθυμίες της και το πάθος της για ζωή», γράφει ο Alain Seban, πρόεδρος του Centre Pompidou (το οποίο και οργάνωσε αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του Τεγκιά το 2015). Και συνεχίζει, «Ήδη από τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους, το θέμα, το κεντρικό ζητούμενο που διαρκώς ανακύπτει και κυριαρχεί στο έργο του είναι ο «τόπος», υπό μορφή πολιτικού και κοινωνικού ερωτήματος: «Πού;» Απέναντι στο ερώτημα αυτό διασταυρώνονται οι αγωνίες του 21ου αιώνα: η ανισότητα, η κρατική καταστολή, η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση».

Το έργο του Ταρίκ Τεγκιά ενσωματώνει το στοιχείο της περιπλάνησης και της διαφυγής και  επιχειρεί μια απόπειρα χαρτογράφησης μέσα από τη διαδικασία της αναζήτησης του τόπου ύπαρξης. Του τόπου και του τρόπου ύπαρξης, στην Αλγερία της Αφρικής, της Μεσογείου, του αραβικού κόσμου, με σημείο έναρξης τους σύγχρονους αγώνες. Από τους αγώνες αυτούς που είναι όλοι αλληλένδετοι – στην Αλγερία, στον Λίβανο, στην Ελλάδα, αναδεικνύονται οι αναγκαίες απαντήσεις, εύθραυστες όσο και επίμονες, απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το Κεφάλαιο και τις δυνάμεις του.

 

Το ενδιαφέρον του Ταρίκ Τεγκιά ξεκινά από τη φωτογραφία, τη θεωρία και την κριτική της εικόνας και περνά στη δημιουργία των ταινιών. Όπως λέει ο ίδιος, «το πέρασμα από την φωτογραφία στο σινεμά είναι μια διαρκής αλληλεπίδραση, δίχως αρχή και τέλος. Η μορφή και το πεδίο, οι ιδέες και οι αισθήσεις βρίσκονται σε συνεχή διάλογο. Όπως ακριβώς κάποιοι από τους κινηματογραφιστές της Nouvelle Vague ξεκίνησαν ως κριτικοί πριν αφοσιωθούν στο να κάνουν ταινίες. Το να αναλύεις μια ταινία, δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος να κάνεις κινηματογράφο («faire du cinéma”)”.

Περισσότερα για τον Ταρίκ Τεγκιά, εδώ:  http://www.zendj.net/actualites

ΟΙ ΤΑΙΝΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΡΙΚ ΤΕΓΚΙΑ


Τα τείχη La clôture

Ντοκιμαντέρ, Αλγερία-Γαλλία, 2003, έγχρ., 24΄

Σενάριο-Σκηνοθεσία: T. Teguia Διεύθυνση φωτογραφίας: D. Khitab

Παραγωγή-Διανομή: Neffa Films 

Μέσα από τις φωνές των νέων που μιλάνε για την ανεργία, την απουσία προοπτικής και προσωπικής ελευθερίας, η ταινία ακολουθεί τους λαβυρίνθους, τα στενά και τα αδιέξοδα της πόλης του Αλγερίου. Οι οργισμένες φωνές των νέων και το πορτραίτο μιας πόλης, ασφυκτικής και κλεισμένης στον εαυτό της, που δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο.

Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα Rome plutôt que vous

Μυθοπλασία, Αλγερία-Γαλλία-Γερμανία, 2006, έγχρ., 111΄

Σενάριο-Σκηνοθεσία: T. Teguia Διεύθυνση φωτογραφίας:  H. Ait Kaci , N. Medjkane Ηθοποιοί: S. Kaddour, R. Amrani, A. Benaissa, K. Affak, L. Maloufi Παραγωγή: Flying Moon Filmproduktion, Institut National de l’Audiovisuel (INA), Neffa Films Διανομή: Neffa Films

Για περισσότερα από δέκα χρόνια ένας αργός πόλεμος εξελίσσεται στην Αλγερία. Ένας πόλεμος χωρίς πεδία μάχης αλλά με περισσότερους από 100.000 νεκρούς. Αυτόν τον άγριο τόπο θέλουν να διασχίσουν για τελευταία φορά δύο νέοι άνθρωποι, χαοτικοί αλλά χαρούμενοι, μελαγχολικοί αλλά ανέμελοι –πριν φύγουν για κάπου αλλού. Χωρίς διαβατήριο, άρα και χωρίς βίζα, αναζητούν έναν λαθρέμπορο. Μαζί τριγυρνούν στους δρόμους του Αλγερίου και των προαστίων ψάχνοντας έναν ναυτικό που έχει στήσει μια «επιχείρηση» μεταφοράς ανθρώπων στην Ευρώπη.

Επανάσταση Ζεντζ  Révolution Zendj

Μυθοπλασία, Αλγερία-Γαλλία-Λίβανος-Κατάρ, 2013, έγχρ., 134΄

Σκηνοθεσία: T. Teguia Σενάριο: Τ. & Υ. Τeguia Διεύθυνση φωτογραφίας: H. Ait Kaci , N. Medjkane Μουσική:  L. Platonos, A. R. Temple, M. Posse Ηθοποιοί: F. Gares, D. Sabri, A. Hafez, W. Mohammed Ajawi, J. W. Peake Παραγωγή: Le Fresnoy, Captures Διανομή: Neffa Films

Μια έρευνα για τις συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων στον αλγερινό νότο οδηγεί έναν δημοσιογράφο στα ίχνη μιας εξέγερσης των Ζεντζ εναντίον του Χαλιφάτου των Αμπασιδών στον 8ο και 9ο αιώνα στο Ιράκ. Με πρόσχημα την έρευνα αυτή θα βρεθεί στη Βηρυτό, που ενσαρκώνει τους αγώνες και τις ελπίδες του αραβικού κόσμου και μετά στη Μεσοποταμία στον νότο του Ιράκ μαζί με μια νεαρή Παλαιστίνια από τη Θεσσαλονίκη. Τα γυρίσματα της ταινίας άρχισαν πριν τρία χρόνια, ακριβώς τη στιγμή των εξεγέρσεων στην Ελλάδα, την Τυνησία, την Υεμένη, την Αίγυπτο και τη Συρία. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Τεγκούια «Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Βηρυτό βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας να εξελίσσεται κάτι που δεν είχαμε φανταστεί. Η ταινία που ξεκίνησε ως μελέτη της αντίστασης στην καταπιεστική εξουσία γέμιζε τώρα με όλα όσα συνέβαιναν στην πραγματικότητα».

Η τελευταία του ταινία Revolution Zendj (2013) έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σημαντικών διοργανώσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία και την Ιταλία έως το Μεξικό, τη Βραζιλία και τον Καναδά.

Βραβεία και διακρίσεις:

Grand Prix Jeanine Bazin, Entrevues Belfort, 2013
Prix Scribe pour le Cinema, Paris, 2013
Prix Anno Uno, Festival international de cinéma de Trieste, 2014

Οι προβολές των ταινιών του Ταρίκ Τεγκιά:


ΤΡΙΤΗ 19/5

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

19.00 Επανάσταση Ζεντζ Révolution Zendj T. Teguia (2013) 134΄

           Παρουσία  σκηνοθέτη

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

19.30 Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα Rome plutôt que vous T. Teguia (2006) 111΄ (•) (*)

           Παρουσία σκηνοθέτη

ΠΕΜΠΤΗ 21/5

ΑΙΘΟΥΣΑ Β

20.30    Τα τείχη La clôture T. Teguia (2003) 24΄ (*)

            Παρουσία σκηνοθέτη

(•) Είσοδος ελεύθερη / Free admission

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους και όσες σημειώνονται με (*) και με αγγλικούς. / All films will be projected with Greek subtitles. Films marked (*) with Greek and English subtitles.

Δείτε όλες τις ταινίες του αφιερώματος Εικόνες της Κρίσης – Images of Crisis

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

To αφιέρωμα Εικόνες της Κρίσης διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.