Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο μετά την Αθήνα (19 έως 25 Μαρτίου 2015) «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2015, στην αίθουσα Ολύμπιον.

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν 17 ταινίες από το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται στις ενότητες «Διαγωνιστικό Τμήμα», «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου», «Focus Γένους Θηλυκού – Γυναικείο Βλέμμα», «Ειδικές Προβολές, καθώς και από το Εθνογραφικό Φεστιβάλ, στο οποίο δίνει «Λευκή Κάρτα» η φετινή διοργάνωση.

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών και οι συνόψεις των ταινιών:

Πέμπτη 26/3

20:00 Σε επιφυλακή / Qui vive της Marianne Tardieu, Γαλλία, 2014, 83’
Έχοντας επιστρέψει στο πατρικό του, ο Chérif, τριαντάρης, προσπαθεί να επιτύχει στο διαγωνισμό της νοσηλευτικής σχολής. Εν τω μεταξύ, εργάζεται ως φύλακας. Επιτυγχάνει, παρόλα αυτά, στις γραπτές εξετάσεις του διαγωνισμού και συναντά μια κοπέλα που του αρέσει, την Jenny. Όμως στο εμπορικό κέντρο όπου εργάζεται, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του μπροστά σε μια συμμορία άνεργων εφήβων που τον παρενοχλούν. Μέσα σε μια νύχτα, η ζωή του Chérif ανατρέπεται…

22:00 Réalité του Quentin Dupieux, Γαλλία, 2015, 87’
Ο Jason Tantra, ένας ήρεμος εικονολήπτης, ονειρεύεται να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία τρόμου. Ο Bob Marshall, ένας πλούσιος παραγωγός, δέχεται να τη χρηματοδοτήσει υπό έναν όρο: Ο Jason έχει 48 ώρες για να βρει το καλύτερο βογκητό στην ιστορία του κινηματογράφου…

Παρασκευή 27/3

18:30 Hôtel Monterey της Chantal Akerman”Chantal Akerman, Γαλλία, 1973, 65’
Ένα είδος μαγείας πλανάται σταδιακά. Είναι αλήθεια ότι δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα, τίποτα άλλο εκτός από ένα ατελείωτο ταξίδι με ασανσέρ, μια ατελείωτη αναμονή μπροστά στις πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν.

20:00 Une Nouvelle Amie του François Ozon, Γαλλία, 2014, 105’
Μετά το θάνατο της καλύτερης της φίλης, η Claire πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, όμως μια ξαφνική ανακάλυψη σχετικά με το σύζυγο της φίλης της θα της ξαναδώσει όρεξη για τη ζωή.   

22:00 Το τίμημα της δόξας / La Rançon de la Gloire του Xavier Beauvois, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, 2014, 114’
Βρισκόμαστε στο Vevey, μια μικρή πόλη στις όχθες της λίμνης Léman, το 1977. Μόλις αποφυλακίζεται ο Eddy, τον υποδέχεται ο φίλος του, ο Osman, που τον φιλοξενεί με αντάλλαγμα να φροντίζει την επτάχρονη κόρη του, τη Samira, καθώς η σύζυγός του Noor υποβάλλεται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο. Όμως, καθώς έρχονται τα Χριστούγεννα, η οικονομική δυσχέρεια γίνεται αφόρητη. Όταν στην τηλεόραση αναγγέλλεται ο θάνατος του πάμπλουτου ηθοποιού Charlie Chaplin, ο Eddy έχει μια ιδέα: να κλέψουν το φέρετρο του ηθοποιού και να ζητήσουν λύτρα από την οικογένειά του!

Σάββατο 28/3

18:30 Moi un noir του Jean Rouch, Γαλλία, 1958, 70’
Η ζωή και τα όνειρα τριών νεαρών Νιγηριανών που αναζητούν εργασία στις φτωχογειτονιές του Αμπιτζάν.

19:45 Ο άνδρας που αγαπήθηκε πολύ / L’Homme qu’on aimait trop του André Téchiné, Γαλλία, 2014, 116’
Το 1976, η Agnès Le Roux, πολύ πρόσφατα διαζευγμένη, επιστρέφει στη Νίκαια. Εκεί, γοητεύεται από τον Maurice Agnelet, τον άνθρωπο εμπιστοσύνης της μητέρας της Renée, ιδιοκτήτριας του καζίνο «Le Palais de la Méditerranée». Χειραγωγημένη από τον Maurice, η Agnès διεκδικεί το μερίδιό της από την κληρονομιά και αποδέχεται την πρόταση τριών εκατομμυρίων φράγκων από τον Fratoni, έναν τοπικό μαφιόζο. Ως αντάλλαγμα, πρέπει να καταψηφίσει τη μητέρα της στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο…

22:00 Μην ενοχλείτε, παρακαλώ / Une heure de tranquillité του Patrice Leconte, Γαλλία, 2014, 79’
Ο Michel, παθιασμένος με τη τζαζ, μόλις ξετρύπωσε ένα σπάνιο άλμπουμ το οποίο εύχεται να ακούσει ήσυχα στο σαλόνι του. Μοιάζει όμως ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του: η γυναίκα του επιλέγει ακριβώς εκείνη τη στιγμή για του κάνει μια ακατάλληλη αποκάλυψη, ο γιος του εμφανίζεται απρόοπτα, ένας από τους φίλους του χτυπά την πόρτα, ενώ η μητέρα του τον παίρνει ασταμάτητα τηλέφωνο στο κινητό του. Για να μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα είναι η περίφημη «Γιορτή των Γειτόνων». Εκμεταλλευτής και ψεύτης, ο Michel είναι έτοιμος για τα πάντα προκειμένου να έχει την ησυχία του.
 
Κυριακή 29/3

18:00 Sans Soleil του Chris Marker, Γαλλία, 1982, 100’
Μία σκέψη σε εικόνες για διάφορες χώρες, από την Ισλανδία ως την Γουινέα-Μπισάου, περνώντας από την Ιαπωνία. Γράμματα ενός freelance εικονολήπτη διαβάζονται από μια άγνωστη γυναίκα. Δύο χώρες του έχουν τραβήξει ιδιαιτέρως την προσοχή: η σύγχρονη Ιαπωνία και η Γουινέα-Μπισάου, μετά την αποτυχημένη της επανάσταση.    

20:00 Οικογένεια Μπελιέ / La Famille Bélier του Éric Lartigau, Γαλλία, Βέλγιο, 2014, 105’
Στην οικογένεια Bélier, όλοι είναι κουφοί, εκτός από την Πάολα, 16 ετών, η οποία κάνει την απαραίτητη διαμεσολάβηση για λογαριασμό των γονέων της σε καθημερινή βάση, κυρίως όσον αφορά στην εκμετάλλευση της οικογενειακής φάρμας. Μια μέρα, παρακινημένη από τον καθηγητή μουσικής της, ο οποίος ανακάλυψε το ταλέντο της στο τραγούδι, αποφασίζει να προετοιμαστεί για το διαγωνισμό του Radio France. Μια επιλογή ζωής που σημαίνει για εκείνη τον αποχωρισμό από την οικογένειά της και το αναπόφευκτο πέρασμα προς την ενηλικίωση.

22:00 Les Combattants του Thomas Cailley, Γαλλία, 2013, 98’
Το καλοκαίρι του Arnaud προμηνύεται ήρεμο, με το χρόνο του να μοιράζεται ανάμεσα στους φίλους του και την οικογενειακή επιχείρηση… Ήρεμο, μέχρι τη συνάντησή του με την όμορφη αλλά και δύστροπη Madeleine. Εκείνος δεν περιμένει τίποτα, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Μέχρι πού να την ακολουθήσει αφού δεν του έχει ζητήσει τίποτε; Είναι μια ερωτική ιστορία ή μια ιστορία επιβίωσης; Ή μήπως και τα δύο;

Δευτέρα 30/3

20:00 Pas son genre του Lucas Belvaux, Γαλλία, Βέλγιο, 2014, 111’
Ο Clément, νεαρός παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας, βρίσκεται με απόσπαση στο Αρράς, για ένα χρόνο. Μακριά από το Παρίσι, ο Clément δεν ξέρει πως να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του. Τότε λοιπόν γνωρίζει τη Jennifer, μια όμορφη κομμώτρια, που γίνεται η ερωμένη του. Αν η ζωή του Clément διέπεται από τον Καντ ή τον Προυστ, αυτή της Jennifer διαμορφώνεται από την ανάγνωση λαϊκών ρομάντζων, κουτσομπολίστικων περιοδικών και από βραδιές καραόκε με τις φίλες της.

22:00 Κούκλες / Tiens-toi droite της Katia Lewkowicz, Γαλλία, 2014, 94’
Η Louise, η Sam και η Lili είναι τρεις γυναίκες που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως η επίμονη θέλησή τους για εξέλιξη θα τις οδηγήσει να συναντηθούν, να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις. Είναι η ιστορία της Louise, η οποία εγκαταλείπει το οικογενειακό στεγνοκαθαριστήριο για να εργαστεί σε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής κούκλων. Είναι αυτή της Lili, Μις Νέα Καληδονία, η οποία γνωρίζει έναν πλούσιο βιομήχανο. Είναι κι αυτή της Sam, μητέρα πολύτεκνης οικογενείας, που αποφασίζει να ανεξαρτητοποιηθεί.

Τρίτη 31/3

20:00 La Prochaine fois je viserai le cœur του Cédric Anger, Γαλλία, 2014, 111’
Για πολλούς μήνες, μεταξύ του 1978 και του 1979, οι κάτοικοι της περιοχής Oise βυθίζονται στην αγωνία και τον τρόμο: ένας μανιακός επιτίθεται σε νέες γυναίκες. Ο άνθρωπος αυτός είναι παντού και πουθενά, ξεφεύγοντας από τις παγίδες των διωκτικών αρχών. Διαφεύγει ακόμα πιο εύκολα, αφού είναι στην πραγματικότητα ένας νέος και ντροπαλός αστυνομικός με μια συνηθισμένη ζωή χωρίς να δημιουργεί ιστορίες στο σώμα που υπηρετεί. Ως αστυνομικός πρότυπο, έχει αναλάβει να διερευνήσει τα ίδια του τα εγκλήματά.

22:00 Θέλεις ή δεν θέλεις / Tu veux ou tu veux pas της Tonie Marshall, Γαλλία, Βέλγιο, 2014, 88’
Ο Lambert, εθισμένος στο σεξ, έχοντας μετανοήσει, γίνεται σύμβουλος γάμου προσπαθώντας να γυρίσει στον ίσιο δρόμο. Αν και εγκρατής για πολλούς μήνες, η κατάσταση περιπλέκεται όταν προσλαμβάνει μια βοηθό, τη σαγηνευτική Judith, της οποίας η αχαλίνωτη σεξουαλικότητα βάζει πολύ γρήγορα τις αποφάσεις του σε σκληρές δοκιμασίες…    

Τετάρτη  1/4

20:00 Félix et Meira του Maxime Giroux, Καναδάς, 2014, 105’
Τίποτα κοινό δεν έχουν μεταξύ τους ο Félix και η Meira. Εκείνος διάγει ένα βίο χωρίς ευθύνες ή δεσμούς. Η μόνη του έννοια είναι να σπαταλήσει την οικογενειακή κληρονομιά. Εκείνη, μια νεαρή χασιδική εβραία, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, πλήττει. Τίποτα δεν έδειχνε πως θα συναντιόνταν, και ακόμα λιγότερο πως θα ερωτεύονταν.

22:00 Το τελευταίο χτύπημα / Le dernier coup de marteau της Alix Delaporte, Γαλλία, 2014, 82’
Όταν ο δεκατριάχρονος Victor περνά την πόρτα της Όπερας του Montpellier, δεν γνωρίζει τίποτα για τη μουσική. Δεν γνωρίζει ούτε καν τον πατέρα του που ήρθε να διευθύνει την 6η Συμφωνία του Mahler. Τον παρατηρεί από μακριά και ανακαλύπτει το κλίμα των προβών… Την ημέρα που η Nadia, η μητέρα του, του ανακοινώνει ότι πρέπει να αφήσουν το παραθαλάσσιο σπίτι τους, ο Victor ανησυχεί. Αφενός για τη μητέρα του, για την οποία νιώθει ότι του κρύβει κάτι, αλλά και για τη σχέση του με την ισπανίδα γειτόνισσα Luna. Έτσι, ο Victor αποφασίζει να εμφανιστεί για πρώτη φορά στον πατέρα του…