Το φετινό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης του Πεδίου Δράσης Κόδρα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2015. Η πρώτη του θεματική, με τίτλο  I Need A Hero – Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς, θα περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις νέων αλλά καταξιωμένων καλλιτεχνών και θα πλαισιωθεί από ένα συνέδριο γύρω από την θεματική και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
 

Κάθε χρόνο το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιχειρεί να παρουσιάσει μία διεισδυτική προσέγγιση της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στους τομείς της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας, του video, των νέων τεχνολογιών, της τέχνης στο διαδίκτυο, αλλά και κάθε άλλης πειραματικής μορφής τέχνης.

Το φεστιβάλ παραδοσιακά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και αναδεικνύει το έργο τους. Με γνώμονα αυτό, από φέτος το φεστιβάλ επιδιώκει μια ακόμα πιο στοχευμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας την δομή του και παρουσιάζει στο κεντρικό του πρόγραμμα τέσσερις ατομικές εκθέσεις νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών και μία ομαδική έκθεση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα δυναμικό βήμα έκφρασης, δημιουργίας αλλά και προβολής της συνολικής έρευνας αυτών των καλλιτεχνών.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα επιχειρεί και φέτος ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον κοινό και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας σημαντικές συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς της σύγχρονης Τέχνης και του Πολιτισμού. Έτσι αρκετές από τις εκθέσεις του φετινού φεστιβάλ φιλοξενούνται, εκτός από τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα στην Καλαμαριά, σε σημαντικούς χώρους και μουσεία της Θεσσαλονίκης όπως είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αρχαία Αγορά και το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).

Θεματική Πεδίου Δράσης Κόδρα 2014: I Need A Hero – Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 επιλέγει για τη φετινή του διοργάνωση να επικεντρωθεί στη θεματική των ηρώων και του ηρωικού παραδείγματος με μία διάθεση ενδοσκόπησης απέναντι στην ιστορική αφήγηση, το αρχαιολογικό απόθεμα, τις αποτυπώσεις του εθνικού φαντασιακού και τις προεκτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική έκφραση μέσα από τη διαπραγμάτευση υλικών και συμβολικών ιχνών του παρελθόντος. Οι λόγοι που πρόκριναν αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο σχετίζονται άμεσα με την παρούσα συγκυρία, η οποία αποτελώντας μία δομική κρίση, έχει αγγίξει κάθε επίπεδο κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού συγκείμενου και έχει εκδηλωθεί παράλληλα και ως γενικευμένη σύγχυση και διαπάλη εννοιών, αξιών και αφηγήσεων. Βιώνοντας μία μεταιχμιακή περίοδο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τις συνέπειες της επικείμενης μετάβασης, με άλλα λόγια για το ιστορικό κατώφλι που καλούμαστε να διαβούμε, για το πώς θα μας βρει η άλλη του πλευρά, για τις αποσκευές που φέρουμε μαζί και αυτές που ενδεχομένως αφήνουμε πίσω. Πολύτιμες ύλες, πολύτιμες μνήμες, σπουδαίοι καιροί, καιροί κρίσης και απόκρισης. Η ένταση με την οποία εκφράζεται η ιστορική μνήμη δεν έρχεται παρά σαν αντανακλαστικό στην οξυμένη αμνησία και η επίκληση της εθνικής ενότητας –και της συλλογικής αυτοθυσίας– βρίσκεται να συνεπικουρείται αψήφιστα από τις επιταγές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτό το σταυροδρόμι, οι πολυδιάστατοι τρόποι με τους οποίους οι ηρωικές μορφές έχουν κληροδοτηθεί, μεταφραστεί και αποκρυσταλλωθεί στο δημόσιο χώρο και στο συλλογικό φαντασιακό, είτε για να συγκροτήσουν εθνικές αφηγήσεις είτε για να νομιμοποιήσουν επιμέρους σκοπιμότητες αλλά και συστήματα αξιακά και ιδεολογικά, θα μας απασχολήσουν εξίσου με τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις και αποκαθηλώσεις, σε μια εποχή που η σύγχρονη τέχνη έχει προ πολλού ρευστοποιήσει τα όρια της δικής της ταυτότητας και των ποικίλων μέσων με τα οποία επαναδιαπραγματεύεται κυρίαρχες, απωθημένες, διαφιλονικούμενες και εξορισμένες μνήμες.

Διατυπωμένο περισσότερο ως ερώτημα παρά ως αίτημα ή κατάφαση το I Need A Hero θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα πείραμα κάτω από πραγματικές συνθήκες. Προσκαλώντας καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σύνολα εικαστικής έκφρασης μέσα από ατομικές εκθέσεις, αλλά και να παράγουν νέα έργα σε συνεργασία με την επιμελητική ομάδα του Κόδρα –και πάντα συνεχίζοντας εμφατικά τον θεσμό του Fresh για τους νέους δημιουργούς– δεν αξιώνουμε τίποτα παραπάνω από το να αφήσουμε το δικό μας συλλογικό αποτύπωμα, μία ακόμη πολύτιμη ύλη ανάμεσα στις άλλες.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2014

I NEED A HERO – Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς

12 – 28/09/2014 Κοιτώνες πρώην στρατοπέδου Κόδρα: I Need A Hero – Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς

Ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών: Ράνια Μπέλλου / One Story at a Time και Κώστας Χριστόπουλος / PANK!.

Ομαδική έκθεση / Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς, με καλλιτέχνες τους: Γιώργος Αγγελόπουλος, Χρήστος Βαγιάτας, Χρύσα Βαλσαμάκη, Άκης Καράνος, Κλεομένης Κωστόπουλος, Ορέστης Λάζος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Μαρία Κρεμέτη, Θανάσης Ταταβλάλης, Βούλα Φρασιόλα.

Performance την βραδιά των εγκαινίων με τίτλο Θεσσαλονίκη Ανάμεσα από την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με κεντρική συντονίστρια την Αγγελική Αυγητίδου.

Επιμέλεια εκθέσεων κεντρικού προγράμματος:

Δημήτρης Μιχάλαρος – Διευθυντής / Κεντρικός Επιμελητής Πεδίου Δράσης Κόδρα

Ανθή Αργυρίου – Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα

Παναγής Κουτσοκώστας – Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα.

12 – 28/09/2014 Κτίριο εισόδου στρατοπέδου Κόδρα: Cyber Art Space

Διαδικτυακή έκθεση σύγχρονης τέχνης, με καλλιτέχνες τους: Κατερίνα Αθανασοπούλου, Νίκος Αλμπάνης & Νίκη Χαλκιαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (http://cyberartspace.net).

Επιμέλεια:

Μπάμπης Βενετόπουλος

Παναγής Κουτσοκώστας

Δημήτρης Μιχάλαρος

 

13/09/2014 Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»: Συνέδριο Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Ζητήματα Ύλης

Διεθνές συνέδριο του Πεδίου Δράσης Κόδρα με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και τις πολιτικές και φιλοσοφικές της διαστάσεις με κεντρικούς ομιλητές τους καλλιτέχνες: Kalos&Klio, Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργο Τσεριώνη, Richard Whitlock και τους επιμελητές: Δάφνη Δραγώνα, Mirjana Dragosavljević, Παναγή Κουτσοκώστα, Δημήτρη Μιχάλαρο, Vladiya Mihaylova. Κεντρική συντονίστρια: Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και επιμελήτρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

14/09 – 05/10/2014 Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης & Μπέη Χαμάμ:

Ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών: Αλέξανδρος Κακλαμάνος / Αόρατη Πόλη (Μπέη Χαμάμ) και Εριφύλη Μπάλλα / Αποτρόπαια (Αρχαία Αγορά).

17/09 – 04/10/2014 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Kodra Fresh – Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!

Ομαδική έκθεση 34 νέων καλλιτεχνών, απόφοιτων και τελειόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών

Επιμέλεια έκθεσης:

Ανθή Αργυρίου – Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα

Παναγής Κουτσοκώστας – Κεντρικός Επιμελητής / Συντονιστής Πεδίου Δράσης Κόδρα


*Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» διοργανώνεται από το 2001 στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης «Παρά θιν’ αλός». Τον Οκτώβριο του 2010, το Πεδίο Δράσης Κόδρα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα 2011-2015.