Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, στο πλαίσιο του ετήσιου ∆ιεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια, αφιερώνει το φετινό 15ο Φεστιβάλ στις φωτογραφικές τεχνοτροπίες, και παρουσιάζει μέσω των δημιουργών που θα συμμετάσχουν τη φωτογραφία και τη δημιουργία της πέρα από τις πιο κλασικές εκδοχές.

Το Φεστιβάλ θα τελειώσει στις 30 Ιουνίου. Για τον σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν φωτογράφοι από πολλές χώρες του εξωτερικού καθώς, βέβαια, και Έλληνες.

Στο Φεστιβάλ φιλοξενούμε και την έκθεση 3 σημαντικών φωτογράφων, μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου που παρουσιάζουν μια έκθεση αποτελούμενη από 3 ενότητες. Συγκεκριμένα:

«Τοπία του Κόσμου» από τον Νασσίμ Ελούτ
«Αθλητισμός, Μαθήματα Ζωής» από τον Ανδρέα Ιακώβου
«Συνάψεις» από τον Θάνο Σαββίδη

Νασσίμ Ελούτ

Ο Νασσίμ Ελούτ γεννήθηκε στο Λίβανο το 1961. Από το 1982 ζει στην Κύπρο. Εργάστηκε ως Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην NCR μέχρι το Σεπτέμβριο 2015 όταν και αφυπηρέτησε. Είναι παντρεμένος με την Βασιλική και έχει δυο παιδιά τη Ζωή και το Γιώργο και 2 εγγόνια. Απέκτησε την Κυπριακή Υπηκοότητα στις αρχές του 2000. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ελλάδα. Ως φοιτητής στο American Community School ασχολήθηκε ως Year book photographer. Είναι ενεργό μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου από το 1985. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΚ στο Τμήμα Λευκωσίας για 12 χρόνια. Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΚ. Συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς της FIAP, GPU, HPS, ISF και PSA. Το 1998 εξασφάλισε τον τίτλο AFIAP και το 2001 την διεθνή διάκριση του Εξαίρετου Φωτογράφου EFIAP.

Το 2020 εξασφάλισε και τον τίτλο EFIAP/p από την FIAP.

Το 2021 εξασφάλισε από την ΕΦΕ τους ακολούθους τίτλους AHPS, EHPS, EHPS/b, EHPS/s & EHPS/g.

Τα τελευταία 12 χρόνια μετείχε σε πολλές Κρητικές Επιτροπές τοπικών και διεθνών φωτογραφικών διαγωνισμών. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε στην κριτική επιτροπή των πιο κάτω διεθνών διαγωνισμών:

-ISF World cup 2008, 2010, 2012 ,2019 που τιμήθηκε με την τιμητική διάκριση FISF.
-Cyprus International Digital Photo Competition (CIDPC) 2013, 2015, 2016,2017,2018,2019 και 2020
-With Love to Women 2017- Ουκρανία
-6th Greek Circuit 2018- Κρήτη
-Christmas cards 2019- Σλοβενία
-French digital tour 2020 & 2021- Γαλλία
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Σλοβακία, Ιταλία και Γαλλία και αρκετές φορές σε ομαδικές εκθέσεις, σε διαλέξεις και σεμινάρια. Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση στην Αθήνα 2018 με θέμα «Καθημερινή Ζωή στην Κύπρο» και στην Έκθεση Ελλήνων και Κυπρίων φωτογράφων στην Καβάλα 2019.

Έχει τιμηθεί επίσης 2017 από την ΕΦΕ με το Honorary Silver Photographer Ambassador of Cyprus.

Τοπία του Κόσμου

Η φωτογραφία τοπίου είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη εμπειρία και αρκετό εξοπλισμό. Η αγάπη μου γι’ αυτό το θέμα, μου χάρισε την ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλές χώρες και να δημιουργήσω εκατοντάδες έργα.

Οι φωτογραφίες που διάλεξα για αυτή την έκθεση είναι ένα μικρό δείγμα από τα έργα που δημιούργησα τόσο στην Κύπρο όσο και στα ταξίδια μου τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα τοπία μου είναι από ΚΥΠΡΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΡΟΚΟ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ και ΛΙΒΑΝΟ.

Επέλεξα Τοπία του Κόσμου για να ταξιδέψετε κι εσείς μαζί μου. Είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει.

Ανδρέας Ιακώβου

Ο Ανδρέας Ιακώβου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1969 και από το 1974 διαμένει μόνιμα στην Λεμεσό. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Πατέρας του ήταν ο Πανίκος Ιακώβου, μια από της μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες της Κύπρου ως Αθλητής, Προπονητής και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Ο Ανδρέας ασχολήθηκε με την κολύμβηση με αρκετές επιτυχίες, Παγκύπριες επιδόσεις και διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις.

Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού MBA in Sport Management από το University of Leicester, UK.

Είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Εκπαιδευτής/Προπονητής Φυσικής κατάστασης, Κολύμβησης και Υδρο-αποκατάστασης στο Κολυμβητήριο Ιακώβου.

Με την φωτογραφία ασχολείται πάνω από 30 χρόνια. Το 2005 παρουσίασε την φωτογραφική δουλειά του στην πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Υπογραφή Φωτός». Επίσης λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς και κατέχει 2 τιμητικούς τίτλους του Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης FIAP, τους Artist FIAP (AFIAP) και Excellence FIAP (EFIAP).

Η αθλητική του δράση σε συνδυασμό με την αγάπη του για την φωτογραφία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να εστιάσει την προσοχή του στην Αθλητική Φωτογραφία την οποία εξασκεί και επαγγελματικά.

Είναι μέλος της Φωτογραφικής Εταιρίας Κύπρου και Πρόεδρος στο Τμήμα Λεμεσού. Είναι επίσης μέλος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (Ε.Α.Κ) και του AIPS (International Sports Press Association).

Αθλητισμός, Μαθήματα Ζωής

Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από το βιβλίο μου που έχει εκδοθεί και κυκλοφορήσει στις αρχές του 2022 με τίτλο «Αθλητισμός, Μαθήματα Ζωής».

Οι φωτογραφίες, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου, καταπιάνεται με τα μαθήματα που αποκομίζουμε από τον αθλητισμό μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες ως αθλητής αλλά και γυμναστής/προπονητής.

Προσπάθησα να προβάλω, μέσα από την αθλητική φωτογραφία, τις αρχές και τα οφέλη που αποκομίζει ο αθλητής από τον αθλητισμό και πως αυτά μπορούν να είναι βοηθητικά εργαλεία για την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας.

Είναι μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με μια φιλοσοφική ματιά η αλληλοεπίδραση του αθλητισμού, ως μικρόκοσμος της ζωής, και της καθημερινότητας.

Παρουσιάζει διδάγματα από τον αθλητισμό για την ζωή όπως, πως να μάθουμε να εκτιμούμε τον συναθλητή/συνάνθρωπο μας, πως να μαθαίνουμε να χάνουμε ΣΩΣΤΑ για να κερδίζουμε ΔΙΚΑΙΑ αλλά και πως να μην τα βάζουμε κάτω σε όποιες δυσκολίες και εμπόδια μας παρουσιάζονται.

Θάνος Σαββίδης

O Θάνος Σαββίδης γεννήθηκε στην Πάφο (Κύπρο) το 1972. Συμμετείχε σε διάφορα εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με τη φωτογραφία με τους Νίκο Οικονομόπουλο, Michael Ackerman, Jason Eskenazi, Πλάτων Ριβέλλη, Αχιλλέα Νάσιο, Λουκά Βασιλικό και Ηλία Γεωργιάδη. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Δανία). Δύο μικρές σειρές του παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις στην Πάφο. Φωτογραφίες του βραβεύτηκαν σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Συμμετείχε σε δύο διεθνή συλλογικά φωτογραφικά έργα: “In&At” (Donostia2016) και “HOME” (Pafos2017) Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ μέρος της δουλειάς του παρουσιάστηκε σε περιοδικά (Φωτογράφος, Photographers Notebook, Inspired Eye, Dohdo magazine κ.ά.) και σε zine του Luminous Eye-Athens. Ήταν μέλος της κολεκτίβας BULBphotos για 3 χρόνια. Είναι μέλος της Φ.Ε.Κ. και πρόεδρος του Τμήματος Πάφου. Κατέχει το διεθνή τίτλο AFIAP. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Κύπρο και Ελλάδα και πήρε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στην Αγγλία. Εργάζεται ως βοηθός διευθυντής στην δημοτική εκπαίδευση.

Συνάψεις

“Εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα,
ας αλλάξουμε τα μάτια που τη βλέπουν”

-Νίκος Καζαντζάκης

Η φωτογραφία και η μνήμη αποτελούν εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να έχουμε μια συνοπτική απεικόνιση του παρελθόντος. Η ζωή είναι γεμάτη προσωπικές στιγμές μιας διαισθητικής αντίληψης της πραγματικής φύσης ενός πράγματος. Σε αυτό το (σε εξέλιξη) έργο η φωτογραφία δεν χρησιμοποιείται ως ένα απλό μέσο καταγραφής του κόσμου, αλλά γίνεται προσπάθεια να μεταφέρει περισσότερα από αυτά που το μάτι βλέπει. Είναι μια προσπάθεια που με βοηθά να αποκτήσω μια εσωτερική εικόνα του εαυτού μου και να ανακαλύψω την υποκείμενη αλήθεια του κόσμου μου. Οι φωτογραφίες γίνονται οι συνάψεις που συνδέουν την πραγματικότητα/συνειδητό (τα πολλαπλά και διαφορετικά χρονικά διαστήματα που βιώνω) με το σύνολο των πιο κρυφών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων μου που υποσυνείδητα προκύπτουν κατά τη διαδικασία της λήψης. Γίνονται, έτσι, το μέσο για μια ενδοσκόπηση, για να ανακαλύψω το παράλογο στον κόσμο μου και να έρθω αντιμέτωπος με τα δικά μου φαντάσματα και φόβους.

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (ΕΦΕ)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το 1o ερασιτεχνικό φωτογραφικό σωματείο τη χώρας μας με ιστορία και συνεχή παρουσία στον χώρο της φωτογραφίας τα τελευταία 70 χρόνια.

Μέλη της διατέλεσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες φωτογράφοι, όπως οι Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας, Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Τλούπας, Δημήτρης Χαρισιάδης, Νίκος Στουρνάρας, Χρήστος Τσέλιος, Άλκης Ξανθάκης και πληθώρα άλλων αξιόλογων φωτογράφων.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) είναι ενεργό μέλος από το 1954 της FIAP Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (Fédération Internationale de l’ Art Photographique, F.I.A.P.) αποτελεί Official FIAP Photo Exbitition Center, και μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον αναγνωρισμένο από την UNESCO διεθνή αυτό Οργανισμό, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Φωτογραφικών Φεστιβάλ (Photo Festival Union) από το 1995, η ΕΦΕ διατηρεί στενές σχέσεις με πολλές εθνικές φωτογραφικές Ομοσπονδίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

*Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον covid-19.

Photo Credit: Νασσίμ Ελούτ