29ο AIFF – Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοίνωση Τίτλων & Κριτικής Επιτροπής Διαγωνιστικού ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε τους τίτλους και τα μέλη της  Κριτικής Επιτροπής Διαγωνιστικού ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους της διοργάνωσης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αγαπά και στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό σινεμά από την πρώτη του έκδοση μέχρι σήμερα με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν εγχώριες κινηματογραφικές ιστορίες και νέες φωνές του σινεμά, στη μυθοπλασία αλλά και το ντοκιμαντέρ.

Κάθε χρόνο, το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενεί πρεμιέρες ελληνικών ταινιών, εργαστήρια και masterclass για την εγχώρια κινηματογραφική ανάπτυξη και παραγωγή σε συνεργασία με σημαντικούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και τιμά σημαντικά πρόσωπα της κινηματογραφικής κοινότητας, αναδεικνύοντας το έργο Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών με βραβεύσεις και αφιερώματα.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με το ελληνικό σινεμά είναι φυσικά το πολυαγαπημένο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο βοηθά με ιδιαίτερη φροντίδα για περισσότερα από 12 χρόνια τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους.

Μέσα από το πρόγραμμα του νεανικού, καινοτόμου και εορταστικού αυτού τμήματος, το Φεστιβάλ παρουσιάζει πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που συστήνονται στο εγχώριο και διεθνές κοινό του και περιοδεύουν μετέπειτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος το καλοκαίρι και για δεύτερη χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ταξίδεψαν επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ σε Μουσεία του Δικτύου του Ομίλου δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να απολαύσει τις υπέροχες αυτές ιστορίες σε ξεχωριστές τοποθεσίες.

Το πολυδιάστατο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 650 ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να εκπροσωπεί δυναμικά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας και ανταποδίδει την αγάπη και εμπιστοσύνη των εγχώριων δημιουργών και στην 29η διοργάνωση του ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Με χαρά σάς παρουσιάζουμε το φετινό διαγωνιστικό τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και τις 47 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος από τις συνολικά 308 υποβολές!

Οι ταινίες του διαγωνιστικού στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας (με αλφαβητική σειρά)

Κριτική επιτροπή του 29ου Διεθνού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας | Διαγωνιστικό Τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αγγελο Φραντζή ως Πρόεδρο και ως μέλη τους/τις: Ορφέα Αυγουστίδη, ηθοποιό, Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδότρια (εκδ. Δώμα), Πόλυ Λυκούργου, κριτικό κινηματογράφου και Βίκυ Μίχα, παραγωγό.

Τα Βραβεία

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα εξής βραβεία:

Πρόκειται για βραβείο ανάπτυξης (development), με την έννοια ότι προσφέρεται μεν ως επιβράβευση μιας συγκεκριμένης ταινίας αλλά θεωρείται μία οικονομική ενίσχυση του επόμενου έργου του/της σκηνοθέτη/-ίδας (δικής του/της επιλογής), και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατά τα πρότυπα των διεθνών και εγχώριων βραβείων ανάπτυξης.

Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνίζονται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας, θα εξαιρεθούν από την βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες μικρού μήκους  έχουν λάβει κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα θα έχουν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2023.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: από την ταινία «Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη, Στέργιου Ντινόπουλου

Διαβάστε επίσης:

Γούντι Άλεν: Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Γυρίσματα της Τύχης» στην Αθήνα!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ