Καλεσμένοι του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του Βρετανού σκηνοθέτη, Ken Loach, Paul Laverty, και ο καταξιωμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Elia Suleiman θα βρίσκονται στην Αθήνα, παραδίδοντας masterclasses με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα παραστούν και σε προβολές του φεστιβάλ.

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, ο Παλαιστίνιος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής, Elia Suleiman («Θεϊκή παρέμβαση», «Ο χρόνος που απομένει») θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του, σε ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Elia Suleiman θα προλογίσει την ταινία του «Ο χρόνος που απομένει» (The Time That Remains). Ως σύγχρονος “νομάδας”, ο Elia Suleiman έχει περιπλανηθεί από τη γενέτειρά του, Παλαιστίνη, στη Νέα Υόρκη, κι από εκεί στο Παρίσι, και μετά την Ελβετία. Το 1996, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του, το «Χρονικό μιας Εξαφάνισης» (Chronicle of a disappearance) (1996), ενώ με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση» (Divine Intervention) (2002), απέσπασε στις Κάννες το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία στην Ρώμη. Η τρίτη του ταινία «Ο χρόνος που απομένει» (The time that remains) (2009) διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Black Pearl, ως η καλύτερη αφηγηματική ταινία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής στο Αμπού Ντάμπι, την ίδια χρονιά, αλλά και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Mar del Plata. Παρότι η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κινηματογραφικής παραγωγής, αυτό δεν απέτρεψε την Ακαδημία των Όσκαρ από το να συμπεριλάβει το φιλμ στα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Auditorium του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, σεναριογράφος Paul Laverty («Γλυκά δεκάξι», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», “Jimmy’s Hall”) θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του με τον Ken Loach, σε ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 6.15 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Paul Laverty, θα παρίσταται στην προβολή της ταινίας του «Το όνομά μου είναι Τζο» (σκηνοθεσία: Ken Loach), την οποία επέλεξε και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «8 Έλληνες σκηνοθέτες επιλέγουν την αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή ταινία».

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Όπερα, ο Paul Laverty θα παρίσταται στην Τελετή Λήξης του 27ου Πανοράματος, όπου θα βραβευτεί από τη διοργάνωση για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο, και θα προλογίσει την πρεμιέρα της ταινίας του Ken Loach, “Jimmy’s Hall” σε σενάριο του ιδίου. Η πρώτη προβολή του “Jimmy’s Hall” πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επισήμως στις αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου.
 

Αν και προέρχεται από ένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικο υπόβαθρο, ο δικηγόρος Paul Laverty υπήρξε για πολλά χρόνια μαχητικός ακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων. Το βιογραφικό του καταγράφει έντεκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, με τον Loach, και συνεργασίες που αφορούν σε αρκετά ακόμα εν εξελίξει έργα με άλλους σκηνοθέτες. Για την ταινία «Γλυκά δεκάξι» (Sweet Sixteen) (2002), κέρδισε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες. Τρία χρόνια αργότερα, και πάλι σε συνεργασία με τον Loach απέσπασαν το τιμητικό Palme d’Or, στο φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley), ενώ το 2010 κέρδισε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το βραβείο Κοινού, για το σενάριό του στο «Ακόμα και η βροχή» (Tambien La Lluvia) (2010) της συντρόφου του, Icíar Bollaín.

Διοργάνωση: Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΟΤ, της ΝΕΡΙΤ, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.