Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Παύλου Τσίμα, με τίτλο Ο φερετζές και το πηλήκιο: Το πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης.

Στη μεταπολεμική Ελλάδα, από ένα καπρίτσιο της Ιστορίας, η τηλεόραση ήταν πάντοτε ένα πεδίο που γεννούσε πολιτικές κρίσεις. Η τηλεόραση στην Ελλάδα γεννήθηκε με καισαρική μετά από έναν μακρύ και επώδυνο τοκετό. Αλλά γιατί; Γιατί χρειάστηκαν 30 περίπου χρόνια από την πρώτη συστηματική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στη Βρετανία μέχρι το νέο μέσο να εμφανιστεί και στην Ελλάδα; Την ιστορία, τις διακυμάνσεις και τις στροφές αυτής της μακράς και περιπετειώδους σχέσης τηλεόρασης και πολιτικής στην Ελλάδα, προσπάθησα να καταγράψω.

Ξεκίνησα πριν από χρόνια να συλλέγω υλικό, από περιέργεια, να προσπαθώ να βρω μια εξήγηση στο μυστήριο… Αλλά καθώς συγκέντρωνα, σιγά σιγά, τις ψηφίδες του υλικού, άρχισα να νιώθω ότι αυτό που ξεδιπλωνόταν εμπρός στα μάτια μου ήταν ένα συναρπαστικό –νομίζω, πάντως σίγουρα αποκαλυπτικό– πολιτικό μυθιστόρημα.

Παύλος Τσίμας

 

Ο Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία και, από το 1980, βρήκε καταφύγιο στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «902» και της εφημερίδας Πρώτη. Γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λόγου («Μετρό» στον ΣΚΑΪ, «Μήλον της Έριδος» στο MEGA, «Μετά» στη ΝΕΤ) και εκπομπές έρευνας («Video» στο MEGA, «Μαύρο Κουτί», με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, στο MEGA και «Κόκκινο πανί» στον ANT1) καθώς και μία αθλητική εκπομπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στη ΝΕΤ. Για έκτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει την «Έρευνα» στο MEGA.