Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνουν και φέτος, για 25η συνεχόμενη χρονιά, Δεκαήμερο Εκδηλώσεων με αφορμή την 2α Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το δεκαήμερο για τα παιδιά περιλαμβάνει εκδηλώσεις με συγγραφείς σε παιδικές βιβλιοθήκες και σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου 2014 μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στα 35 σχεδόν χρόνια λειτουργίας, στόχο έχει την διάδοση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Για το λόγο αυτό διοργανώνει  σε όλη τη διάρκεια του έτους πλήθος εκδηλώσεων για να φέρει σε επαφή το παιδί, από μικρή ηλικία, κοντά στο  βιβλίο, με αποκορύφωμα  το 10ήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιεί τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια με αφορμή τη 2α Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υπό τον τίτλο «Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο. Οι φετινές εκδηλώσεις της 25ης Γιορτής για το Παιδί και το Βιβλίου  περιλαμβάνουν  θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, γνωριμία των παιδιών με συγγραφείς παιδικών βιβλίων και πραγματοποιούνται με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ τελούν  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε σίγουροι ότι και τη φετινή χρονιά η ανταπόκριση των παιδιών στις εκδηλώσεις μας θα είναι  μεγάλη, πράγμα που θα μα δώσει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο κ. Φώτης Αποστολόπουλος, προϊστάμενος των Περιφερειακών και Παιδικών  Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης εξήρε το έργο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει γίνει στις Περιφερειακές και Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιάννης Τζανής, Φιλόλογος – λογοτέχνης τόνισε την σημασία του να διαβάζουν τα παιδιά από μικρή ηλικία εξωσχολικά βιβλία και προέτρεψε γονείς και παιδιά να κρατήσουν την επαφή τους με το βιβλίο «γιατί αυτήν η σχέση είναι μοναδική και βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών».

Πρόγραμμα

Τρίτη 1 Απριλίου και ώρα 11:30 – Βιβλιοθήκη Χαριλάου
(Νικάνορος 3 & Στ. Νούκα,τηλ. 2310 324666)
Γνωριμία με τη συγγραφέα Όλγα Σεχίδου που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ελληνική μυθολογία».

Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 10.00 – Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης
(Γρ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780)
Γνωριμία με τις συγγραφείς Ελένη Τύμπα – Ψυρροπούλου και Κλεοπάτρα Παγιαβλή μέσα από το βιβλίο τους «Η Λούλα η Καρδούλα».

Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 10:00 – Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη
(Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
Γνωριμία με τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου μέσα από το βιβλίο της
«Το παγκάκι που ήθελε να γίνει βάρκα».

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τις Εαρινές μέρες Βιβλιοθηκών (21/3/2014 – 5/4/2014) αλλά και το Δεκαήμερο Εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού Βιβλίου φιλοξενούν στους χώρους τους πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, για τους μικρούς τους φίλους.

Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 10.30
«Η Λογοτεχνία στα σχολεία»: Επίσκεψη της λογοτέχνιδας Κατερίνας Θεοδωράκη στο 24ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης για τα παιδιά των τάξεων Ε΄ και ΣΤ’, με παρουσίαση των παιδικών διδακτικών  βιβλίων  της «Το ταξίδι του δελφινιού και το ταξίδι του αετού» ( παραμύθια), Τυδέως 26, Άνω Τούμπα

Σάββατο 5 Απριλίου και ώρα 11.30
Κινηματογραφική προβολή με ταινία κινουμένων σχεδίων «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» μεταγλωττισμένο (Πλατεία Αριστοτέλους 10)
Συνεργασία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη                          

Τρίτη 8 Απριλίου και ώρα 10.00
«Η Λογοτεχνία στα σχολεία»: Επίσκεψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Γιώργου Μουμουζιά στο 5ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης για τα παιδιά των Β΄ και Γ΄τάξεων με παρουσίαση του βιβλίου του «η χήνα η πιπίνα», Ψυχάρη 8 & Δελφών (Ανάληψη)

Τρίτη 8 Απριλίου και ώρα 11.00
«Η Λογοτεχνία στα σχολεία»: Επίσκεψη της συγγραφέας  παιδικών βιβλίων Όλγας Σεχίδου στο 94ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης για τα παιδιά των τάξεων Γ΄και Δ΄ με παρουσίαση των βιβλίων της « η Έλσα και οι άλλοι  και η ΄Έλσα και ο σοκολά », Κρήτης 88  

Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 00 π.μ.
Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, θεατρική παράσταση «η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Το Θέατρο του Βορρά, για ένα ακόμα καλοκαίρι μετά τον Οδυσσεβάχ και τον Πήτερ Πάν, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας φέτος σαν μαγικό σκηνικό του την ίδια τη ζωή και ανεβάζει  μία από τι πιο όμορφες  ιστορίες αγάπης, την  Πεντάμορφη και το  τέρας.

Συντελεστές: Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Κοστούμια: Μαίρη Τζιουβάρα
Επιμέλεια σκηνικών: Anna Wassiac
Φωτισμοί: Γιώργος Ζήγκας
Ηθοποιοί:  Κ. Αρνόκουρος, Ντ. Ασληχανίδου, Β. Δαλλές, Ι. Κοντέλλης Ε.Σισμανίδου

Η είσοδος για τα παιδιά είναι ΔΩΡΕΑΝ ενώ οι ενήλικες συνοδοί θα πληρώνουν  τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ (το ήμισυ του κανονικού εισιτηρίου). Οι ενδιαφερόμενοι, τηλεφωνούν στο θέατρο 2310 832060 για κράτηση θέσεων τις ημέρες: Παρασκευή-Σάββατο: 11.00-13.00 & 17.00-19.00. Όχι άλλες ημέρες. Ανά (4) παιδιά υποχρεωτικά να υπάρχει ένας συνοδός .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Κυριακή 13 Απριλίου στις 12 00 π.μ.
Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, θεατρική παράσταση «η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Το Θέατρο του Βορρά, για ένα ακόμα καλοκαίρι μετά τον Οδυσσεβάχ και τον Πήτερ Πάν, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας φέτος σαν μαγικό σκηνικό του την ίδια τη ζωή και ανεβάζει μία από τι πιο όμορφες ιστορίες αγάπης, την  Πεντάμορφη και το τέρας.

Συντελεστές: Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Κοστούμια: Μαίρη Τζιουβάρα
Επιμέλεια σκηνικών: Anna Wassiac
Φωτισμοί: Γιώργος Ζήγκας
Ηθοποιοί:  Κ. Αρνόκουρος, Ντ. Ασληχανίδου, Β. Δαλλές, Ι. Κοντέλλης Ε.Σισμανίδου

Η είσοδος για τα παιδιά είναι ΔΩΡΕΑΝ ενώ οι ενήλικες συνοδοί θα πληρώνουν  τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ ( το ήμισυ του κανονικού εισιτηρίου). Οι ενδιαφερόμενοι, τηλεφωνούν στο θέατρο 2310 832060 για κράτηση θέσεων τις ημέρες: Παρασκευή-Σάββατο: 11.00-13.00 & 17.00-19.00. Όχι άλλες ημέρες. Ανά (4) παιδιά υποχρεωτικά να υπάρχει ένας συνοδός. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Προσκλήσεις

Για την κινηματογραφική προβολή ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ  στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ  καθώς και για τις 2 θεατρικές παραστάσεις «Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ» στο ΑΘΗΝΑΙΟΝ μπορείτε να προμηθευτείτε:
 -από το Κατώι του Βιβλίου Αριστοτέλους 6 με Τσιμισκή γωνία που λειτουργεί και  το Παζάρι Βιβλίου της Θεσσαλονίκης  ( από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) και το Σάββατο έως τις 8 το βράδυ
-από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρου Σβώλου με Εθνικής Αμύνης γωνία
-καθώς και από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης