Ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, μετά την επιτυχημένη «Πίσω Πόρτα», επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την πιο δυνατή και αληθινή ταινία της καριέρας του.

Σε μια πόλη που πασχίζει να διατηρήσει τις ευαίσθητες κι εύθραυστες ισορροπίες της, τα πιο μεγάλα μυστικά είναι καλά κρυμμένα. Στον «Εχθρό Μου», η ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβάλλεται σε μια συνεχή διαδικασία αμφισβήτησης και η αναπαράσταση της καθημερινότητας αναδίδει νοσταλγικά τη χαμένη ηρεμία μιας εποχής απροσποίητης ευημερίας.

O Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί σε πρώτο πλάνο, έναν αμετανόητα ιδεολόγο γεωπόνο, καταγράφει τις χαμένες αξίες και αποκαλύπτει την αλήθεια στην Αθήνα του σήμερα. Ο Μανώλης Μαυροματάκης υποδύεται έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον 48άχρονο, υπερήφανο οικογενειάρχη, Κώστα Στασινό, ο οποίος ζει ήρεμα, σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα. Η καθημερινότητά τους, γλυκιά και νωχελική, αναβλύζει γαλήνη αλλά και μια ξεχασμένη αρχοντιά που προδίδει σημάδια συναισθηματικής πληρότητας. Η λεηλασία του σπιτιού τους, από μια αδίστακτη συμμορία, φέρνει τον ήρωά μας αντιμέτωπο με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων σε μια κοινωνία σε κρίση.

Η ταινία «Ο Εχθρός Μου» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ και αμέσως μετά προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Στην απίστευτα επιτυχημένη διπλή, sold out, προβολή της ταινίας που ακολούθησε, στο πλαίσιο του BFI London Film Festival, ο υπεύθυνος προγράμματος του τμήματος “Thrill” του φεστιβάλ, Damon Wise, ο οποίος συμπεριέλαβε την ταινία ανάμεσα σε κάποιες από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών, έγραψε για την ταινία: «Ανθρώπινη συγκίνηση μέσα από μια ιστορία που  μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια μας, με το ποιοι είμαστε αληθινά. ”. Και ο P. Durban στο24frames, έγραψε: «Εξαιρετική μουσική και πολύ δυνατές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, με κορυφαίους τους Μανώλη Μαυροματάκη και Γιώργο Γάλλο».
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Άκης Δαούτης. Ο Φοίβος Δεληβοριάς εμπνεύστηκε από την ιστορία και τη μοναδική δυναμική της επίκαιρης ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και ερμηνεύει αποκλειστικά ένα κομμάτι με τίτλο «Πες μου ποιος είναι ο εχθρός;»

Μπορείτε να το ακούσετε εδώ: http://bit.ly/1aftP3i

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Σενάριο: Γιάννης Τσίρος
Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου/Blackbird Productions
Ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιώργος Γάλλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αντώνης Καρυστινός, Ηλίας Μουλάς, Vesela Kazakova, Tudor Chirila, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Μουσική: Άκης Δαούτης
Ενδυματολόγος: Χριστίνα Χαντζαρίδου
Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης
Φωτογραφία: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης

Διάρκεια    107’
Διανομή    Odeon