Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την οπτική ταυτότητα του 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου:

#FFF23: H ΑΦΙΣΑ

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend που περιγράφει το σκεπτικό του ως εξής:

«Αφορμή για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί το ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αντιδράσεων και εκφράσεων που μπορεί να προκαλεί η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Αποτυπώνουμε αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιώντας αλληλοκαλυπτόμενα πορτρέτα ανθρώπων με ζώα. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά / συναισθήματα εντείνονται μέσω αυτή της διαδικασίας, συνθέτοντας έτσι μια νέα κατηγορία υβριδικών και σουρεαλιστικών χαρακτήρων ενώ παράλληλα οι ρόλοι τους εναλλάσσονται. Ταυτόχρονα, όπως και στον κινηματογράφο, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και αισθαντικότητας, επιτρέποντάς μας να δούμε επάνω τους την αντανάκλαση της μαγείας του σινεμά».

#FFF23: ΤΟ TRAILER

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε μία/έναν ανερχόμεν(η)ο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του. Φέτος το σποτ αυτό υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ισαβέλλα Μαργάρα, που περιγράφει την έμπνευσή της:

Les Films que j’ai vus

«Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.».

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους “αξιοποίησης”. Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο.

Αίθουσες προβολών:

Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angeloulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
Πάτρα: Πάνθεον
Λάρισα: Victoria Cinemas
Ηράκλειο: Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Χανιά: Αττικόν

21 – 29 Μαρτίου 2023