Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου επιθυμώντας να φέρει σε επαφή και επικοινωνία τις πολιτιστικές εκφράσεις διαφόρων περιοχών και λαών, διοργανώνει από το 1993 το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, που φθάνει αισίως φέτος στην 23η διοργάνωση του. Σε πείσμα των καιρών και με ακλόνητη την πίστη ότι ο πολιτισμός είναι ο φάρος της ελπίδας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ξηροποτάμου θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου 2015 στον πανέμορφο Ξηροπόταμο που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την Δράμα.
Πιο συγκεκριμένα ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ, διοργανώνει το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2015», που θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου.
Το φετινό πρόγραμμα θα έχει πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με διεθνή συμμετοχή από την Βουλγαρία και με τρείς ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες:
Καλλιτεχνική ομάδα χορού «ΕΚΝΕΥΣΙΣ» Κων/νου Νικολαίδη – Νομός Θεσ/νίκης
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Καμήλας «Η Μπάμπω» – Νομός Σερρών
Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη – Νομός Δράμας
Μετά την λήξη των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Γιώργου Ζιώγα.
Να σημειώσουμε ότι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979 ως Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, από μία ομάδα νέων κατά κύριο λόγο ανθρώπων με αγάπη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, που έβλεπαν σταδιακά να εξαλείφεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πρωταρχικός σκοπός του Συλλόγου η έρευνα, η καταγραφή και η μελέτη ηθών και εθίμων της κοινότητας.
Τα πιο σημαντικά έθιμα είναι η συνέχιση του Δρώμενου των Αράπηδων (Αράπιντεν) στις 6 & 7 Ιανουαρίου, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο (Ιλίντεν) στις 19 Ιουλίου και ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του Ξηροποτάμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εκτός από τις ομάδες χορού, δημιούργησε πιλοτικά τμήματα υφαντικής-ραπτικής και εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Το 1993 ο σύλλογος διοργάνωσε για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία “Ξηροπόταμος 1993” το οποίο συνεχίζει να διοργανώνει ανελλιπώς μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στο φεστιβάλ έχουν λάβει μέρος έως σήμερα πάνω από 120 ελληνικά συγκροτήματα και 80 από χώρες του εξωτερικού.
Το 1996 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ο σύλλογος προσθέτει κι ένα καινούργιο στοιχείο: Την τελετή έναρξης, η οποία σηματοδοτεί μία νέα καινοτόμα περίοδο στα πλαίσια της διοργάνωσης. Η τελετή έναρξης που συνεχίζει μέχρι σήμερα, είναι ένα 20λεπτο μουσικοχορευτικό-θεατρικό πρόγραμμα από χορευτές του Mορφωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Ξηροποτάμου, που κάθε φορά αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Στις μέρες μας λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 200 άτομα ηλικίας τεσσάρων έως εξήντα ετών.
Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει συστήσει ερευνητικές ομάδες, ψάχνοντας πιο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα τα ήθη και έθιμα που χάθηκαν ή αλλοιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
Ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ρόδο , Ιωάννινα , Κρήτη , Αλεξανδρούπολη κ.α.) και στο εξωτερικό (Ισπανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία ) με μεγάλη επιτυχία.
Από το 2008, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ φιλοξενούνται διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Γλυκερία, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά κ.α.