Η Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Νικόλα Αντωνίου στην πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Εξυγίανση Λογικής».

 

Ο Νικόλας Αντωνίου, απόφοιτος του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη, μας προσκαλεί να περιηγηθούμε στον ζωγραφικό του κόσμο, και να παρακολουθήσουμε ένα διάλογο μεταξύ καλλιτέχνη και καμβά.

Όπως όλοι οι διάλογοι, κάποτε εξελίσσονται σε έντονο κλίμα και άλλοτε σε ήρεμο, κάποτε η συζήτηση καταλήγει κάπου και άλλοτε όχι. Όπως ο καλλιτέχνης βρίσκει την ουσία στην μεταξύ του απόσταση με τον τελάρο, έτσι και ο θεατής θα βρει την ουσία στην απόσταση που τον χωρίζει με ένα έργο, στον διάλογο δηλαδή που θα αναπτύξει με αυτό που βλέπει. Στόχος του Νικόλα είναι να επικοινωνήσει το έργο του με το κοινό

 

Η τεχνοκριτικός Μαργαρίτα Παρασκευαΐδου γράφει σχετικά: «Ο Νικόλας Αντωνίου παρόλο το νεαρό της ηλικίας του φαίνεται να έχει βρει την προσωπική του γραφή και τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια κοινή αισθητική. Τα έργα του είναι ρεαλιστικά αλλά τόσο τα πρόσωπα, οι φιγούρες αλλά και τα αντικείμενα μοιάζουν να έχουν παραμορφωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παραμόρφωση οφείλεται αποκλειστικά σε μια υπερβολή της προοπτικής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η υπερβολή οφείλεται σε υπερμεγέθη ανάπτυξη ορισμένων μερών/μελών του σώματος. Αυτή η επικέντρωση του σε ορισμένα σημεία του σώματος μόνο γίνεται πιο έντονη καθώς ο καλλιτέχνης επιλέγει να κρατήσει κάποια σημεία του έργου σαν απλό σχέδιο ενώ τα υπόλοιπα να τα επεξεργαστεί ζωγραφικά με χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς αντίθετα από αυτό που θα περιμέναμε τα σημεία που είναι ζωγραφισμένα δεν υπερτερούν σε σχέση με τα σημεία που είναι σχεδιασμένα. Αντίθετα τα δύο αυτά διαφορετικά είδη δημιουργούν ένα οργανικά δεμένο σύνολο μέσα σε κάθε ζωγραφικό έργο. Αυτό που σε κερδίζει στα έργα του Νικόλα είναι το ότι έχει κατορθώσει να βρει την ισορροπία μεταξύ του αλλόκοτου και του φυσιολογικού. Έτσι τα έργα ιντρικάρουν τον θεατή ακριβώς επειδή είναι παράξενα χωρίς όμως να γίνονται αποκρουστικά.»

 

Ο Νικόλας Αντωνίου μας λέει: «Η ασχολία μου με τα εικαστικά και κυρίως με τη ζωγραφική, ξεκίνησε χωρίς πραγματικά να γνωρίζω πού θα με οδηγούσε. Με τη πάροδο του χρόνου η ασχολία αυτή έγινε ανάγκη. Ξοδεύοντας πολύ χρόνο σε αυτό χωρίς να γνωρίζω το γιατί και χωρίς συγκεκριμένους στόχους, απλά με μια αθώα και τυφλή εμπιστοσύνη στη ζωγραφική συνειδητοποίησα πως αυτές οι μικρές αλλά τεράστιες στιγμές ικανοποίησης, ηρεμίας, αλλά και η προσωπική μου εξέλιξη ως άνθρωπος μέσα από την δημιουργική διαδικασία της ζωγραφικής ήταν υπέρ αρκετά για να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτό.»

 

Ο καλλιτέχνης:

Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου ζει και εργάζεται. Απόφοιτος του 3ου Εικαστικού Εργαστηρίου του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη. (2007 – 2012)

Σήμερα διατηρεί εικαστικό εργαστήρι στη καρδιά της Λάρνακας. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Επιλεγμένες Εκθέσεις:

ΑΤΟΜΙΚΕΣ

2013 «Εξυγίανση Λογικής», αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα

2013 Πολυχώρος Αποθήκες, Λάρνακα

ΟΜΑΔΙΚΕΣ

2013 «Artforless…», Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη

2012 «Το κουτί της Πανδώρας», Κοιτώνες ΚΟΔΡΑ, Θεσσαλονίκη

2012 «ΗΡ Ε ΜΟ», Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη

2012 «Εύμορφος Άνθρωπος», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
2011 «Εύμορφος Άνθρωπος», αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα

2011 «6η Μπιενάλε Φοιτητών», Εκθεσιακός Χώρος Αττικό Μετρό – Σύνταγμα