Η Ελληνική Θεαμάτων ανακοίνωσε το πρόγραμμα της θεατρικής σεζόν που έρχεται, στο οποίο περιλαμβάνονται νέες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις και δύο ήδη επιτυχημένες παραγωγές σε επανάληψη.

Θέατρο Δημήτρης Χορν

Ερρίκου Ίψεν
«ΤΖΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ»

Ο Γιώργος Κιμούλης ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Δημήτρης Χορν και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή θα ερμηνεύσει τον τραπεζίτη «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν.

Γραμμένο το 1896 με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο παθιασμένο για την εξουσία και τον πλούτο, το έργο είναι ταυτόχρονα κλασσικό και σύγχρονο. Αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν εν τέλει αντιμέτωπα με την αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει.

Ο τραπεζίτης Μπόρκμαν που φυλακίστηκε για κατάχρηση επιστρέφει στο σπίτι του, αποφασισμένος να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι το θάνατο του. Η γυναίκα του, το παιδί του και η δίδυμη αδελφή της γυναίκας του ζωντανεύουν όλο το παρελθόν και μέσα σε μία νύχτα λύνεται ο γόρδιος δεσμός μιας ολόκληρης ζωής.

Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιώργος Κιμούλης, Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Ελευθερία Μπενοβία, κ.α.
 
Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου.

Χάρολντ Πίντερ
«Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ»

Στη νέα θεατρική του στέγη, ο Γιώργος Κιμούλης θα πρωταγωνιστήσει επίσης στο έργο «Ο Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ, που θ΄ανέβει περίπου τον Φεβρουάριο και θα παίζεται παράλληλα με τον Μπόρκμαν, εγκαινιάζοντας μ’ ένα πρόγραμμα ρεπερτορίου τη  συνεργασία του με την Ελληνική Θεαμάτων.

Θέατρο Λαμπέτη

Stephen Sinclair και Anthony McCarten
«ΑΝΤΡΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ»

2ος ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η μεγάλη θεατρική και εμπορική επιτυχία «Άντρες έτοιμοι για όλα» επιστρέφει στο Θέατρο Λαμπέτη για δεύτερη χρονιά. Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, έκαναν την ελληνική απόδοση του έργου “Ladies Night” των Stephen Sinclair και Anthony McCarten και υποδέχονται τη νέα θεατρική περίοδο με την απολαυστική κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε μια επαρχιακή πόλη μια αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά και πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει με ένα πρωτότυπο τρόπο. Η απελπισία οδηγεί ένα καφετζή, ένα ταξιτζή, ένα δημοτικό υπάλληλο, ένα φούρναρη και ένα σπουδαστή να γίνουν στρήπερ. Η παράδοξη επιλογή τους να βγάλουν χρήματα χορεύοντας γυμνοί, αναστατώνει την ζωή τους, την μικρή πόλη και τις γυναίκες τους. Πέντε Ελληνάρες που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καινούργια απολαυστική διασκευή του γνωστού μας θέματος

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη
Σχεδιασμός Φωτισμών : Χρήστος Τζιόγκας

Πρωταγωνιστούν:
Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.

Θέατρο Αλίκη

Georges Feydeau
«ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ»

Η ξεκαρδιστική φάρσα του Georges Feydeau «Ψύλλοι στ’ αυτιά» παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αλίκη μ’ έναν μεγάλο θίασο λαμπερών πρωταγωνιστών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Το γαϊτανάκι της κωμωδίας αρχίζει να ξετυλίγεται όταν η Γκαμπριέλ, μετά από χρόνια οικογενειακής ευτυχίας, αρχίζει να αμφιβάλλει για την πίστη του συζύγου της, Βικτόρ-Εμμανουέλ και εκμυστηρεύεται την ανησυχία της στην παλιά της φίλη Λυσιέν. Για να «δοκιμάσουν» τον Βικτόρ, του γράφουν μια επιστολή κλείνοντάς του ραντεβού σε ένα αμφιβόλου φήμης ξενοδοχείο. Αυτό που αγνοούν είναι ότι στο ίδιο ξενοδοχείο εργάζεται ως θυρωρός ο συνήθως πιωμένος Πως που είναι ο σωσίας του Βικτόρ! Όταν όλοι οι ήρωες του έργου καταφθάνουν στο ξενοδοχείο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το φυτίλι της φάρσας πυροδοτείται.
 
Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μουτίδου, Πάνος Βλάχος, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και η Μίνα Αδαμάκη.
Πλάι τους οι: Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Κοψιδάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Μάρκος Μπούγιας και ο Θωμάς Παλιούρας.
Τους 12 ηθοποιούς θα συνοδεύει μουσικά επί σκηνής ο πιανίστας Δημήτρης Καραβίτης.

Θέατρο Εμπορικόν

David Mamet
«ΟΛΕΑΝΝΑ»
2Ος χρόνος

Έχοντας κερδίσει την εκτίμηση του κοινού και της κριτικής, η παράσταση που θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες της περυσινής χρονιάς, επιστρέφει από τον Οκτώβριο στο θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό και ελεύθερο, ο Μάμετ τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Η ανάγκη και των δύο για Εξουσία και Ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ουτοπική.

Στην «Ολεάννα»  γινόμαστε θεατές αυτής της προσπάθειας για διερεύνηση της «ουτοπίας της πραγματικότητας».

Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Μαυρομάτη
Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Τον Δεκέμβριο παράλληλα με την Ολεάννα θα ανέβει «Η Εκδοχή του Browning» του Τέρενς Ράτινγκαν, που αποτελεί ένα από τα πιο ώριμα έργα του συγγραφέα, γραμμένο το 1948. Η παράσταση θα ανέβει περί τα μέσα Δεκεμβρίου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετάφραση: Δημήτρης Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχάλης και ο Βύρωνας Σεϊραδάρης.

Τρίτη παραγωγή στο θέατρο Εμπορικόν είναι «Η συλλογή» (The collection) του Χάρολντ Πίντερ που θα παρουσιαστεί από αρχές Μαρτίου.  

Μετάφραση: Δημήτρης Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος.

Θέατρο Αποθήκη

Anthony Burgess
«ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ»

«Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» το ανατρεπτικό και προκλητικό έργο του Anthony Burgess θα παρουσιάζεται από τα τέλη Οκτωβρίου στο θέατρο «Αποθήκη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι αφηγείται -σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται – την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.
Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.

Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Πρωταγωνιστούν:
Άρης Σερβετάλης, Αντίνοος Αλμπάνης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κίμων Φιορέττος, Χάρης Τζωρτζάκης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης.

Θέατρο Μικρό Παλλάς

 «Το Μυστικό της Κυρίας Έλεν»
Ένας μονόλογος της Ελένης Ζιώγα
βασισμένος στο μυθιστόρημα  του ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΓΑ
«Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου»

Ο μονόλογος «Το Μυστικό της Κυρίας Έλεν»,  που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βασίλη Ζιώγα, θα φιλοξενηθεί στο Μικρό Παλλάς από αρχές Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Στο «Μυστικό της Κυρίας Έλεν» μια γυναίκα μας ανοίγει την «αυλαία» στην πολυκύμαντη και ηρωική ζωή της, που διατρέχει όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας  κατά τον 20ο αιώνα,  αλλά και στην ιδιόμορφη σχέση της με τον συγγραφέα γιο της, του οποίου την αγωνιώδη πάλη για την ανακάλυψη της αλήθειας στο υπαρξιακό ερωτηματικό του θανάτου η ίδια δεν μπόρεσε  ποτέ να καταλάβει.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσoυ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Κωνσταντινίδης

Παίζει η  Ελένη Ζιώγα
Εμφανίζεται η Μυρτώ Καρέκου