Η καρδιά της παράδοσης χτυπά για άλλη μια φορά στη Δράμα και στον γραφικό Ξηροπόταμο, όπου πραγματοποιείται το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2013», με τη συμμετοχή διακεκριμένων στο είδος διεθνών χορευτικών ομάδων, στις 3 και 4 Αυγούστου 2013.

 

ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (πολίτικη λύρα), ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΝΗΣ (κλαρίνο)

 

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνει δύο και πλέον δεκαετίες ο δραστήριος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου.

Το φετινό πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές  εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές από τη Βουλγαρία και την Τουρκία καθώς και τέσσερις ελληνικές παραδοσιακές  χορευτικές ομάδες. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος  από τις Σέρρες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος «Το Σπήλαιο» από το Πέραμα Ιωαννίνων, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νησιού από την Ημαθία, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη» από την Ξάνθη.

 

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα θα ανοίξουν οι χορευτικές ομάδες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Η ξεχωριστή παραδοσιακή γιορτή που θα ακολουθήσει για πρώτη φορά, θα μας οδηγήσει μέσα από το πάντρεμα καταξιωμένων καλλιτεχνών σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι. Το αξιόλογο σχήμα με τους Γιώργο Κωτσίνη στο κλαρίνο, Μανώλη Κόττορο στο βιολί, Βασίλη Σμάνηστο στο λαούτο και Μιχάλη Μπακάλη στα κρουστά, θα πλαισιωθεί από τους εκλεκτούς καλεσμένους Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα και στη λάφτα, Βαγγέλη Δωρόπουλο στην γκάϊντα και στο καβάλι και τον Στρατή Ψαραδέλη  στη λάφτα και  στην πολίτικη λύρα. Συνοδοιπόροι στα μουσικά μονοπάτια με τη φωνή τους, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Ζιώγας. Θα ακολουθήσει το συγκρότημα «Μακεδονικός Ήχος» με μελωδίες της  Δυτικής Μακεδονίας.  

 

Μορφωτικός Πολιτισμικός Σύλλογος Ξηροποτάμου:

Ο Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979 από μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη, τη διάσωση και τη διάδοση της. Οι χοροί που διδάσκονται κυρίως είναι τοπικοί χοροί Ξηροποτάμου. Τα τραγούδια που διασώθηκαν είναι μεταφρασμένα στα Νέα Ελληνικά και προέρχονται από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι νυφικές φορεσιές παλαιότερων χρόνων. Τα μουσικά όργανα είναι η αχλαδόσχημη μακεδονική λύρα , ο νταϊρές, η γκάιντα και η φλογέρα. Οι κύριες εκδηλώσεις του συλλόγου είναι η αναβίωση του δρώμενου των αράπηδων στις 6 και 7 Ιανουαρίου , ο εορτασμός του προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο στις 19 Ιουλίου και το Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1993. Στις μέρες μας λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 200 χορευτές ηλικίας από τεσσάρων έως εξήντα ετών. Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ρόδο , Ιωάννινα , Κρήτη , Αλεξανδρούπολη κ.α.) και στο εξωτερικό (Ισπανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία ) με μεγάλη επιτυχία.