Είκοσι καλλιτέχνες – μέλη του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου, πειραματίζονται πάνω στη συλλογικότητα της εικαστικής πράξης, με αφορμή έναν και μοναδικό λόγο, την Προσωπικότητα και το Έργο του Θεόφιλου.

Τα έργα της έκθεσης έχουν δημιουργηθεί μέσα από διαδικασίες πειραματισμού – παιχνιδιού και συλλογικότητας με έργα ομαδικά, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και performance.

Η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου, επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει χαρακτηριστικά: Ο μοναχικός  «..αχμάκης….» πλάνητας από τη Μυτιλήνη συσπειρώνει είκοσι καλλιτέχνες σε μια συλλογική εικαστική πράξη, μέσα από την οποία διαφαίνεται η διαχρονικότητά του έργου του, αλλά και της ίδιας της ζωής του.

Ο ένας και μοναδικός λόγος, αυτός του Θεόφιλου κινητοποεί και δραστηριοποιεί είκοσι μέλη του συλλόγου εικαστικών σε περισυλλογή καταρχάς και σε δράση στη συνέχεια. Με κέφι συντροφικότητα και έντονες διαδικασίες πειραματισμού οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ομαδικά και ατομικά, με όλες τις σύγχρονες τεχνικές (Video, εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία κ.α.). Μέσα από τα έργα τους  γίνονται πολλαπλές αναγνώσεις – αναφορές (σημειολογικές, εννοιολογικές, ζωγραφικές, κ.α.) στο έργο του Θεόφιλου και αναδεικνύονται προβλήματα αιώνια και πανανθρώπινα. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της έκθεσης:
Παρασκευή 1899, ώρα 20:00: Προβολή της ταινίας Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη. Ακολουθεί συζήτηση
Σάββατο 2699, ώρα 10:00: Εικαστικό εργαστήρι για μαθητές Αβαθμιας-Ββαθμιας Εκπαίδευσης από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση
Σάββατο 10109, ώρα 20:00: Κλείσιμο έκθεσης – Διάλεξη των ιστορικών τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και Άννας Χατζηγιαννάκη. Ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες – δημιουργούς της έκθεσης. Συντονίζει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου.