Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να υποδεχτεί το 1ο Φεστιβάλ Όπερας, από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, μία διοργάνωση της Skull of Yorick Production. Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει τέσσερις παραστάσεις όπερας με ελεύθερη είσοδο σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις όπερες «Κάρμεν» του Μπιζέ, «SuorAngelica» του Πουτσίνι, «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ και «Νόρμα» του Μπελίνι.

Με βάση τη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο, η ανεξάρτητη καλλιτεχνική ομάδα Skull of Yorick Productions ιδρύθηκε το 2011 από τον Φίλιππο Μοδινό και την Κασσάνδρα Δημοπούλου στο Λονδίνο και ασχολείται με ανεξάρτητες παραγωγές όπερας. Κύριος στόχος της ομάδας είναι να καταφέρει να δώσει όση περισσότερη εργασία και ευκαιρίες σε νέο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό γίνεται- και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δίνοντας έξυπνες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καινούργιας γενιάς καλλιτεχνών. Οι δύο ιδρυτές της ομάδας, καλλιτέχνες με αξιοσημείωτη βιογραφία παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ξέρουν ότι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον τους και αυτό των καλλιτεχνών γύρω τους, είναι η θεσμοθέτηση καινούργιων ηθικών και οικονομικών κανόνων, που να αρμόζουν στην καινούργια τάξη πραγμάτων και στις ανάγκες των νέων αλλά και του κοινού.

Ήδη από το 2013 που η ομάδα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχουν καταφέρει μεγάλο έργο, σε συνεργασία κυρίως με την ομάδα του ΦΙΞ in art, μια συνεργασία που δικαιώνει την συνολική προσπάθεια: 10 όπερες (“Κάρμεν”, “Οθέλλος”, “Αντιγόνη”, “Παλιάτσοι” κ.ά) και πάνω από 50 παραστάσεις μέσα σε 2 χρόνια, αλλά και η δημιουργία του 1ου ανεξάρτητου στούντιο όπερας στη Θεσ/νίκη, στο οποίο νέοι τραγουδιστές προετοιμάζονται και λαμβάνουν μέρος σε οπερατικά έργα τα οποία ανεβαίνουν ειδικά για τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε επαγγελματικές παραγωγές και να συμπράξουν δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς καμία απολύτως οικονομική υποστήριξη από κρατικό ή δημοτικό φορέα. Οι νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν δωρεάν στις δραστηριότητες του στούντιο. Συνεργασίες με φορείς όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Καλαμαριάς, τον Δήμο Σερβίων/Βελβεντού, το Life Action Trust και άλλους, είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης διαδρομής.

Φέτος οι δύο ομάδες αποφάσισαν να βάλουν ένα τεράστιο στοίχημα: το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις της Skull of Yorick Productions και της ΦΙΞ in art και έχει στόχο να ανέβουν 4 όπερες, εκ των οποίων οι 3 με δωρεάν είσοδο για το κοινό, στη Ρωμαϊκή Αγορά (“Carmen” του G. Bizet, “ Suor Angelica” του G. Puccini, “Dido and Aeneasτου H. Purcell) και η μία με εισιτήριο (μέρος του οποίου διατίθεται στον Σύλλογο Φίλων αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεαγένειο “Αλέξανδρος Συμεωνίδης”) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (η “Normaτου V. Bellini). Μεγάλη φυσικά είναι η στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τις αντίστοιχες παραστάσεις στους χώρους τους.

H “Norma”, με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Τζένη Δριβάλα, θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015 και θα είναι η μοναδική όπερα που θα έχει είσοδο για το κοινό, σε πολύ λογική τιμή εισιτηρίου (25, 20,15). Μέρος των εσόδων θα παραχωρηθεί στο Σύλλογο Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο “Αλέξανδρος Συμεωνίδης”, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει εμπράκτως όλο το φεστιβάλ ένθερμα.


Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

«SuorAngelica»: 16 Σεπτεμβρίου, 21:30 – 22:45 – Ρωμαϊκή Αγορά – είσοδος ελεύθερη

«Κάρμεν»: 18 Σεπτεμβρίου, 21:30 – 23:00 – Ρωμαική Αγορά – είσοδος ελεύθερη

«Διδώ και Αινείας»: 19 Σεπτεμβρίου, 21:30 – 22:30 – Ρωμαϊκή Αγορά – είσοδος ελεύθερη

«Νόρμα»: 26 και 27 Σεπτεμβρίου – Μέγαρο Μουσικής – τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 ευρώ