Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο των Ντάνιελ Κον Μπεντίτ και Γκι Βέρχοφσταντ

… με τίτλο “Ξύπνα Ευρώπη“.

Μετάφραση από τα γαλλικά: Γιάννης Καυκιάς

Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πώς φτάσαμε ως  εδώ;  Τι δεν λειτούργησε σωστά; Υπό το κράτος του πανικού, μήπως οι ηγέτες της ευρωζώνης με τις ενέργειές τους δημιουργούν ένα αντιδημοκρατικό τερατούργημα; Μήπως ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι πλέον αντιδραστικός; Θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά μια ομοσπονδία 27 κρατών; Αυτό το βιβλίο είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Μια άσκηση στην καθαρή σκέψη που θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισαν σημαντικά την Ελλάδα στα τέλη 2009 με αρχές 2010, υποβιβάζοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, επέδειξαν έλλειψη θάρρους, για να μην πούμε δειλία. Αν είχαν εκδηλώσει την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και δηλώσει ότι αναλάμβαναν να εγγυηθούν για τα χρέη της, αφού η ευρωζώνη είναι μια νομισματική και οικονομική ένωση, η κρίση δεν θα είχε καν εκδηλωθεί. Μια απλή φράση θα ήταν αρκετή, αλλά δεν την πρόφεραν, κι αυτό δημιούργησε αμφιβολίες όσον αφορά την αλληλεγγύη στους κόλπους της ευρωζώνης. Μια ένωση χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι ένωση! Έπειτα, τα κράτη οργάνωσαν μια εικοσάδα συνόδους κορυφής αλλά σε κάθε σύνοδο αρκέστηκαν σε ημίμετρα ελπίζοντας ότι θα ήταν αρκετά. Αλλά δεν ήταν. Η κρίση συνεχίζεται κι εξακολουθεί να ρημάζει τις οικονομίες της ευρωζώνης επειδή οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πρόκειται για μια κρίση πολιτική και ότι απαιτεί λύσεις πολιτικές, δηλαδή πιο προωθημένη ολοκλήρωση.

Γι’ αυτό, ακριβώς, εκδίδουμε τούτο το μανιφέστο: είναι καιρός να αρχίσει ο πολιτικός κόσμος τη συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Ή, μάλλον, για τον τύπο Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουμε επιτακτικά ανάγκη ώστε να βγούμε από την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε. Με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον ώρα για συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη που θα θέλαμε, αλλά για την Ευρώπη που έχει καταστεί αναγκαία

O γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός Nτανιέλ Κον-Μπεντίτ  (Daniel Cohn-Bendit, 1945) από το 2002 είναι συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων /EFA στο Eυρωκοινοβούλιο.

O Γκι Βέρχοφσταντ  (Guy Verhofstadt,1953) πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, από το 1999 έως το 2008, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου [Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)].