Την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council διοργανώνουν το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, με τίτλο Πολιτισμός, Φροντίδα και Θεραπεία.

Το φετινό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρες 12.00-19.00 σε υβριδική μορφή, τόσο με φυσική παρουσία στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, όσο και με δυνατότητα Live Streaming για όσες και όσους δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά μας.

Στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 18.00 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες των μουσείων και του χώρου του πολιτισμού. Επιπλέον εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μόνο διαδικτυακά.

Αν και η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται να βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση της πανδημίας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις με περιφερειακές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κοινωνική αδικία. Ωστόσο, αυτές οι κρίσεις και οι περίοδοι ανάκαμψης παρουσιάζουν μια ευκαιρία για κινητοποίηση, αλλαγή και καινοτομία – για τους ανθρώπους, τους θεσμούς, τις κοινωνίες, τη δημοκρατία, την οικονομία και την οικολογία.

Ποιος είναι ο ρόλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού σε μια τέτοια περίοδο ανάκαμψης; Είναι τώρα η ώρα να δείξουμε πώς και γιατί ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο; Μπορούν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανάκαμψης που προκύπτουν για την οικονομία, την κοινωνία και την ευημερία των κοινοτήτων τους; Πώς μπορούν τα μουσεία να προετοιμαστούν για την επόμενη αναπόφευκτη διαταραχή, σχεδιάζοντας προγράμματα και εκθέσεις που έχουν αντίκτυπο; Πώς μπορούν τα μουσεία να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την ενότητα, να χτίσουν νέες διατομεακές συνεργασίες και να σχηματίσουν νέα δίκτυα, ενισχύοντας παράλληλα την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα;

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum θα επικεντρωθεί στη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων. Θα διερευνήσει πώς ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας – μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί – μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κοινωνιών, των ιδρυμάτων και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Οι γλώσσες εργασίας για το Συνέδριο είναι Αγγλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία καθώς και διερμηνεία στην ελληνική Νοηματική γλώσσα.