Σε γιορτή πολυμορφίας και πολυφωνίας για τους μαθητές και την τέχνη εξελίχτηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη», την περασμένη Τετάρτη, 22 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώθηκαν οι νικητές του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργάνωσε η μη-κερδοσκοπική οργάνωση Heritage&Museums (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά & Μουσεία), σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος σχολεία και μαθητές από την Αττική και των γειτονικών νησιών Αίγινα, Σαλαμίνα κ.α., ενώ επελέγησαν από την κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον ιστορικό Τέχνης καθ. Μάνο Στεφανίδη  95 έργα μαθητών, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και πολιτισμό, την ιστορία της Ευρώπης και τη σημερινή εποχή της κρίσης.

 

Ο μαθητής της Β΄Λυκείου Παναγιώτης Γάφος από το 1ο Γενικό Λύκειο Πειραιά έλαβε το πρώτο βραβείο. Ο ταλαντούχος μαθητής θα επισκεφθεί το καλοκαίρι τη Μασσαλία μαζί με έναν από τους γονείς του και θα ξεναγηθεί στο Μουσείο MuCEM (Μουσείο Πολιτισμών Ευρώπης και Μεσογείου)  (www.mucem.org)  το οποίο τιμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο για το 2015(European Museum of the Year Award – EMYA). Το εκπαιδευτικό ταξίδι θα γίνει τον Ιούλιο 2015 και το διοργανώνει η Πρόεδρος της Heritage&Museums, Λίλα ντε Τσάβες, η οποία  θα ξεναγήσει τον νικητή και τον γονέα του στα μουσεία της Μασσαλίας.


Το δεύτερο βραβείο έλαβε η μαθήτρια της Β΄Λυκείου Βασιλεία Μακρή από την  Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €300. Το τρίτο βραβείο έλαβε ο μαθητής της Α΄Λυκείου Πέτρος Καλλιγάς από το 27ο Λύκειο Αθηνών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €200.  Άλλοι 17 μαθητές έλαβαν εύφημη μνεία για τα εξαιρετικά τους έργα. Όλα τα βραβεία και οι έπαινοι είναι προσφορά της Η&Μ, Heritage&Museums,(Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία)

 

Η Πρόεδρος του Heritage&Museums Λίλα ντε Τσάβες  τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε τη μελλοντική διαπολιτισμική διάσταση του διαγωνισμού με την αμφίδρομη συνεργασία και με άλλες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι, συμπλήρωσε, εξωστρέφεια στον χώρο της παιδείας, προσφέροντας τη δυνατότητα στον μαθητή /α του Α`Βραβείου, να επισκεφθεί και να γνωρίσει το μουσείο  που βραβεύθηκε αντίστοιχα την ίδια χρονιά, ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό μουσείο από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το πολιτιστικό αυτό ταξίδι, πέρα από την γνωριμία του μαθητή με τον πολιτισμό μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, του δίνει τη δυνατότητα να δει από κοντά τη σύγχρονη μουσειακή πρακτική, τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά και τα νέα επαγγέλματα που δημιουργούνται μέσα από την σύγχρονη λειτουργία και τον επαναπροσδιορισμό των Μουσείων. Όλα αυτά, παρουσιασμένα αντίστοιχα από ειδικούς, λειτουργούν  σαν ένα είδος επαγγελματικού προσανατολισμού, πολύ χρήσιμο για την νεολαία μας.

 

Ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε στο στόχο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας να ενδυναμωθεί ο εκπαιδευτικός ρόλος της τέχνης και των μουσείων στρέφοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στην διατήρηση και την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και της Ευρώπης. Καλέσαμε τους μαθητές να εμπνευστούν από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και πολιτισμό, να εξερευνήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης και να αποτυπώσουν τις γνώσεις τους ζωγραφίζοντας την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τεντόμας.

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Πέννυ Σακκοπούλου εξήρε το ρόλο του H&M και της κας Λίλα ντε Τσάβες και την συμβολή της στην προώθηση και την ενίσχυση της τέχνης και του πολιτισμού στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας στηρίζει ήδη 3η φορά την πρωτοβουλία αυτή, στην οποία ανταποκρίνονται με μεγάλη χαρά σχολεία και μαθητές.

 

Ο ιστορικός τέχνης καθ. Μάνος Στεφανίδης, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής τόνισε ότι ο υψηλός αριθμός συμμετοχών καταδεικνύει την αγάπη που τρέφει η μαθητιώσα νεολαία μας για τη ζωγραφική, για την οπτική αφήγηση και γενικότερα για τον συμβολισμό της εικόνας. Άρα οφείλουμε οι πάντες, η πολιτεία και η εικαστική κοινότητα, να δώσουμε περισσότερα εφόδια και ευκαιρίες πολιτισμού σε αυτή τη νέα γενιά, από την οποία έχουμε να μάθουμε πολλά.  Το επίπεδο από πλευράς τεχνικών γνώσεων και εικαστικής ευαισθητοποίησης δεν ήταν το αναμενόμενο, γεγονός που κυρίως οφείλεται στη συνεχή υποβάθμιση των εικαστικών μαθημάτων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όμως, οι νεαροί μαθητές – ζωγράφοι ανταποκρίθηκαν στο θέμα που τους δόθηκε με φαντασία,  ευρηματικότητα και γνώση. Κεντρικός τους στόχος ήταν η οπτικοποίηση μιας Ενωμένης Ευρώπης, στηριγμένης τόσο στα κοινά πολιτιστικά ιδιώματα, όσο και στις ιδιαιτερότητες ή στις διαφορές. Τι τεράστιο μάθημα για όλους τους ενήλικες, τι τεράστιο μάθημα για την ηγεσία της Ευρώπης, ιδιαίτερα σήμερα!

 

Ο βραβευμένος μαθητής Παναγιώτης Γάφος συγκινημένος τόνισε ότι στο έργο του απεικονίζει την εξέλιξη της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα – αρχαία Ελλάδα, Μέγας Αλέξανδρος, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση και σύγχρονη εποχή. Όλη η εξέλιξη της Ευρώπης απεικονίζεται στο φόρεμα της Ευρώπης από τη μυθολογία, το οποίο μεταφορικά είναι μια οδός, ένας δρόμος χωρίς τέλος, συμπλήρωσε ο μικρός καλλιτέχνης.

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη πλήθος μαθητών, γονέων, καθηγητών και συμπαραστατών της Heritage&Museums, εικαστικοί, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πολιτικού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ήταν η ηθοποιός και τ. βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου, η ακόλουθος Γαλλοφωνίας της Γαλλικής πρεσβείας Emmanuelle Boillon, ο πρόξενος της Ουγγαρίας Janos Berenyi, ο μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αθήνα Dr Hussein Marie Mahmud, ο διπλωμάτης Κώστας Πασσάλης, οι χαράκτες Μαριάννα Ξενάκη, Νίκος Δεσεκόπουλος – μέλη της κριτικής επιτροπής, η Πρόεδρος του Ελληνικού ICOM Τέτη Χατζηνικολάου, η γλύπτρια Όλγα Χανδέλλη, η Πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού Γωγώ Χατζηνικολάου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Artfloor Georges Ranunkel  κ.α.


Τα έργα των μικρών ζωγράφων θα εκτεθούν μέχρι τις 30 Απριλίου στο «Κέντρο Τεχνών» του Δήμου Αθηναίων (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), που είναι ανοιχτό Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00 και Κυριακή 10.00-14.00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, Πέμπτη 30 Απριλίου, στις 19.00 διοργανώνεται ημερίδα αφιερωμένη στη συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και στη σημασία των διαπολιτισμικών δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. 


*Λεζάντα φωτογραφίας: Η Πρόεδρος του Heritage&Museums Λίλα ντε Τσάβες, ο νικητής του 1ου βραβείου Παναγιώτης Γάφος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας.



Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη