Η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της Animart και του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Αθήνας –το οποίο θα γιορτάσει τα 10α γενέθλιά του τον Μάρτιο του 2015- αλλά και καθηγήτρια κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών -τα μαθήματα της οποίας είχα την τύχη να παρακολουθήσω και εγώ ως φοιτήτρια!- μας μίλησε για την Animart, που “ανοίγει” τις πύλες της την Κυριακή 13 Ιουλίου, για να υποδεχτεί «όλους εκείνους που δεν αρκούνται στις πληροφορίες, αλλά επιζητούν να τις κατακτήσουν μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία», όλους αυτούς που επιθυμούν να μάθουν «μέσα σε ένα κλίμα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού»…και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς !

Όσοι πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί, αλλά και φερέλπιδες καλλιτέχνες, επιθυμούν να προσφέρουν και να μοιραστούν τις γνώσεις, τα ταλέντα και την πείρα τους, μέσα από μια αμφίδρομη διαδραστική σχέση, ας διαβάσουν όσα μας λέει, ώστε να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή όταν η Animart “κατασκηνώσει” και στην Αθήνα.

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

Culturenow.gr: Σε λίγες μέρες το Μονοδένδρι Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει την 8η Animart, το διεθνές βιωματικό σχολείο τεχνών. Πείτε λίγα λόγια μας για αυτή την ιδέα, που έγινε πλέον θεσμός.

Χρυσάνθη Σωτηροπούλου: Ασχολούμενη επαγγελματικά με την εκπαίδευση, είμαι καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, και διοργανώνοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, το οποίο, τον Μάρτιο του 2015, θα πραγματοποιηθεί για δέκατη φορά, διαπίστωσα την ανάγκη των νέων δημιουργών αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα, για εμπλουτισμό των γνώσεων και εφαρμογή αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία, με έναν απλό, ευχάριστο και συμμετοχικό τρόπο.

Cul. N.: Σε ποιους απευθύνεται η 8η Animart και ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της διοργάνωσης; Δώστε μία συνοπτική εικόνα από το «Ανήσυχο» εκπαιδευτικό δεκαήμερο που πλησιάζει…

Χ. Σ.: Το Βιωματικό Σχολείο Τεχνών «ANIMART», απευθύνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν τον εμπλουτισμό των θεωρητικών τους γνώσεων με αυτές που έχουν να κάνουν με τις διάφορες μορφές τέχνης και τις ιδιαιτερότητές τους. Απευθύνεται επίσης σε νέους καλλιτέχνες που έχουν την ανάγκη να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές τους αγωνίες με καλλιτέχνες άλλων τεχνών. Η συμμετοχική διαδικασία σε μια εμπειρία που περιλαμβάνει εργαστήρια και ανάλυση των κωδίκων κάθε γλώσσας οδηγεί τους φοιτητές αλλά και τους δασκάλους στην  βιωματική ανακάλυψη των τρόπων και των τεχνικών δημιουργίας έργων τέχνης.

Cul. N.: Τέχνες, Τεχνικές και Νέες Τεχνολογίες είναι η θεματολογία του φετινού θερινού σχολείου. Πώς αλληλεπιδρούν οι διαφορετικές τέχνες μεταξύ τους και συμπλέουν προς έναν κοινό καλλιτεχνικό προορισμό, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μεσών;

Χ. Σ.: Η τέχνη χωρίς να έχει αποχωριστεί τα αρχικά εργαλεία της και τις αρχετυπικές καταβολές της, έχει υιοθετήσει πάμπολλες υπηρεσίες που της παρέχει η τεχνολογία, προκειμένου να αφηγηθεί τις ίδιες ιστορίες που απασχολούν τον άνθρωπο από καταβολής του, μέσα από ένα σύγχρονο περιτύλιγμα. Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει βελτιώσει τις τεχνικές των καλλιτεχνών και την εκπαιδευτική κοινότητα στην πρόσληψη της γνώσης. Τέχνες, τεχνικές και νέες τεχνολογίες είναι ένα τρίδυμο αλληλένδετο που ανοίγει τα όρια της έκφρασης και της γνώσης, αρκεί να παραμένει ως βασικός πυρήνας η κατάκτηση νοήματος. Οι εκπαιδευτικοί μέσω των οπτικοακουστικών μέσων αποκτούν άλλη μια δυνατότητα καλλιτεχνικής διαπαιδαγώγησης αλλά και έκφρασης χρήσιμης για την διδασκαλία.

Cul. N.: Το κέφι και η δημιουργικότητα, λοιπόν, συναντούν την εκπαίδευση στη φύση… Πιστεύετε πως η συλλογική δημιουργία, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα;

Χ. Σ.: Η συλλογικότητα που αναπτύσσεται από την πρώτη ημέρα, είναι αποτέλεσμα και του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι μετέχοντες ενεργούν. Το χωριό Μονοδένδρι είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντολογικά, ιστορικά .Είναι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον σε ένα τόπο γεμάτο μνήμες και  ομορφιά .

Οι μετέχοντες καλλιτέχνες και διδάσκοντες μοιράζονται γνώσεις ,δεξιότητές ,καλλιτεχνικές επιτεύξεις .

Cul. N.: Πόσο αναγκαίο είναι –ειδικά σήμερα- το αίτημα για μία βιωματική προσέγγιση της τέχνης, αλλά και για συνύπαρξη και επικοινωνία;

Χ. Σ.: Οι εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας είναι ο στόχος κάθε καλλιτέχνη.

Σήμερα, που ως χώρα ζούμε μια από τις πιο επώδυνες -οικονομικής φύσεως- καταστάσεις, η ανάγκη για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων, σε όλους τους τομείς, είναι περισσότερο από επιβεβλημένη και η ίδια η κοινωνία δείχνει να αντιδρά θετικά. Από το αρχικό μούδιασμα μέχρι το τελικό σοκ τα συναισθήματα και οι καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι όντως πρωτόγνωρα. Ωστόσο όλη αυτή η κρίση, στάθηκε αφορμή για μια ατομική και συλλογική επαναπροσέγγιση της πορείας του καθενός μας και όλων μαζί ως κοινωνία. Μέσα από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται, ξεπηδούνε νέες ιδέες, στηριγμένες στην ουσία των πραγμάτων. Το αναγκαίο γίνεται ύψιστο αγαθό. Οι άνθρωποι αποζητούν την ουσία και όχι το περιτύλιγμά της.

Η ANIMART εστιάζει πρωτίστως στην ανάγκη των νέων δημιουργών να δείξουν τις πρώτες δουλειές τους αλλά και να συνεργαστούν με πιο έμπειρους δημιουργούς, ώστε να υπάρξει η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της εμπειρίας σε ένα κλίμα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού.

Cul. N.: Το «αποτύπωμα» που θα αφήσετε στο τέλος δίνει μια απάντηση στη σημερινή κρίση, μία καλύτερη προοπτική για τις γενιές που έρχονται;

Χ. Σ.: Η όλη προσπάθειά μας στηρίζεται σε μια αλληλοδιάδραση με στόχο την παρακίνηση των μετεχόντων σε δημιουργική συμμετοχική διαδικασία. Για τη μετατροπή των γνώσεων σε εκπαιδευτικά και εκφραστικά εργαλεία δουλειάς.

Επιπροσθέτως, προσκεκλημένοι καλλιτέχνες (artist in residency) έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν επιτοπίως και να αφήσουν τα «αποτυπώματα» της δουλειάς τους στην ευρύτερη περιοχή, συναγωνιζόμενα τον χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα.

Στοχεύουμε σε μικρές, διακριτικές εικαστικές παρεμβάσεις σεβόμενοι αυτό το εξαιρετικό υπαίθριο μουσείο της φύσης, που είναι η περιοχή του Ζαγορίου.

Cul. N.: Ποια είναι τα δικά σας όνειρα και οι προσδοκίες για το μέλλον;

Χ. Σ.: Όνειρό μου είναι να ριζώσει ακόμη περισσότερο η όλη προσπάθεια και το Βιωματικό Σχολείο Τεχνών με την σημαντική βοήθεια του Ριζαρειού Ιδρύματος να γίνει μόνιμος τόπος συνάντησης νέων καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Η διεθνοποίηση της ANIMART αποτελεί επίσης μια βασική επιδίωξη και είμαστε ήδη στη φάση της ανάπτυξης του στόχου αυτού. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε την συνεργασία με καλλιτέχνες και πανεπιστήμια. Ήδη έχουν διδάξει σημαντικοί καλλιτέχνες από το Ισραήλ, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Σερβία ,την Αλβανία οι οποίοι  μαζί με φοιτητές τους έχουν δημιουργήσει μια βάση συνεργασίας .Τα πανεπιστημιακά τμήματα την Καλών τεχνών Αθήνας, Φλώρινας ,Ιωαννίνων και τα τμήματα του ΕΚΠΑ, ΕΜΜΕ και ΤΕΑΠΗ μαζί με το θεατρικών σπουδών Πάτρας αποτελούν ένα μόνιμο πυρήνα διδασκόντων και φοιτητών.

Cul. N.: Κλείνοντας, θα δώσουμε «ραντεβού» με την ANIMART και στην Αθήνα;

Χ. Σ.: Η Αθήνα είναι ένα από τα μέρη που επιθυμούμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας. Η συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη ΚΩ και η αντίστοιχη με την σχολή καλών τεχνών και την κινηματογραφική λέσχη Φλώρινας υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχείς. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι το Γαλλικό και Ισπανικό Ινστιτούτο και το Γκαίτε, μαζί με τις πρεσβείες Ισραήλ, Πολωνίας, Τσεχίας, Ολλανδίας έχουν συνδράμει με πολύτιμο υλικό από φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους  καθώς και των καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών η ιδέα αυτή δεν θα είχε ποτέ ολοκληρωθεί.

*Λεζάντες φωτογραφιών:

1.Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο στο Μονοδένδρι όπου γίνονται μέρος των εκδηλώσεων της ANIMART. (Φωτο. Κώστας Ζήσης)

2.Η Γέφυρα των Κήπων, όπου γίνονται εκδηλώσεις της ANIMART (φωτο. Κώστας Ζήσης)


Η 8η Animart – Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 23 Ιουλίου 2014, στο Μονοδένδρι (και Τσεπέλοβο) Ιωαννίνων.