Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες», για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες», για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας. Από τις 25 Οκτωβρίου 2016 έως τις 25 Μαΐου 2017, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9.30 με 11.30 το πρωί, μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δασκάλα παιδικής ζωγραφικής, Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα βιβλίο, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις, δημιουργικά παιχνίδια, κατασκευές ή πειράματα, θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά, να έρθουν σε επαφή με τη μουσική, τη μυθολογία και διάφορα πεδία γνώσης.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά ν’ αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών & επικοινωνίας.

Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές Xειροποίητες Bιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη, είναι:

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & Α΄ – Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Γίνε πράκτορας του πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη, με εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Γίνε πράκτορας του πλανήτη» και το εκπαιδευτικό υλικό του, τα παιδιά μεταμορφώνονται σε πράκτορες με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια επικίνδυνη, απρόβλεπτη κι άκρως απόρρητη αποστολή μεγίστης σημασίας, ώστε να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη που κινδυνεύει.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Λαβύρινθος και Μινώταυρος» του Κώστα Πούλου, με εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση, ο Μινώταυρος μας μιλά για τον εαυτό του, μας διηγείται την ιστορία του και μαθαίνουμε για τον κόσμο του, παίζοντας με το μύθο.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄ & Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Ένα κουτί γεμάτο νερό», με κείμενα & επιμέλεια της Νέλλης Βρέττα-Κουσκολέκα, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η ύπαρξη ζωής προϋποθέτει την ύπαρξη νερού. Είναι το «αίμα» της γης, η τροφή των δασών και κάθε καλλιέργειας, κάθε έμψυχου οργανισμού κι η μπλε ομορφιά στην καρδιά των τόπων μας. Μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και πειράματα, σκοπός μας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την σπουδαιότητα του νερού στην καθημερινή μας ζωή.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Η βαλίτσα της Χάνα» της Karen Levine, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, εκδόσεις Σαββάλας.

Η βαλίτσα της Χάνα είναι μια αληθινή ιστορία -της Χάνας Μπρέϊντι-, που ξετυλίγεται σε τρεις ηπείρους, σε μια χρονική περίοδο εβδομήντα χρόνων. Το μυστήριο της βαλίτσας θα προσπαθήσουν να λύσουν τα παιδιά μέσα από τα στοιχεία που θα τους δώσει το περιεχόμενό της. Γεγονότα και αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν, ώστε να ξεδιπλώσουν την ιστορία της Χάνα και της οικογένειάς της, που άλλαξε για πάντα με την εισβολή των Ναζί.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων -το πολύ 25 ατόμων- των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης.

Έτσι αισθάνομαι - Christopher Silas Neal

Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες». Από τις 6 Νοεμβρίου 2013 και μέχρι τις 29 Μαΐου 2014, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εικαστικό Θεανώ Χριστοπούλου και την ηθοποιό Αργυρώ Δημακέα να ζωντανεύουν εικόνες από τις σελίδες αγαπημένων βιβλίων.

Μέσα από την αφήγηση-δραματοποίηση, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια εικαστική κατασκευή, εμπνευσμένα από τις ιστορίες του κάθε βιβλίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γκρουπ των 25 ατόμων (μέγιστο) και αποκλειστικά σε μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων της Ηλιούπολης.

Τα βιβλία και οι εικαστικές κατασκευές:

Νηπιαγωγείο (κάθε Τετάρτη)

«Το σποράκι ταξιδεύει…» του Eric Carle, (εκδόσεις  Καλειδοσκόπιο): Η συναρπαστική ιστορία ενός πανέμορφου ηλιοτρόπιου που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι. Μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η διαδρομή και του πιο μικρού σπόρου στην διατήρηση της βιοποικιλότητας στη φύση.

Α΄-Β΄-Γ΄Δημοτικού (κάθε Πέμπτη)

«Πρωταθλητές του κόσμου στην οικολογία!» του Stephane Frattini και Stephanie Ledu (εικονογράφηση Par Dab’s, μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, εκδόσεις Άγκυρα): Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η οικολογία είναι σε αρμονική σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού του περιβάλλοντος. Κατανοούν πως η προστασία του πλανήτη ξεκινά από το σπίτι μας και μαθαίνουν τις αρχές μιας οικολογικής συμπεριφοράς μέσα από τους κανόνες επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄Δημοτικού (κάθε Πέμπτη)

«Η πόλη» της Isabelle Nicolazzi (εικονογράφηση Laurent Audouin, μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδόσεις Πατάκη): Η πόλη είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς οργανώνεται και πώς λειτουργεί, μέσα από την παρατήρηση, το παιχνίδι και την έρευνα και στη συνέχεια, κατασκευάζουν εικαστικά τη δική τους πόλη. Παράλληλα, παίρνουν το ερέθισμα να οργανώσουν δράσεις ή έρευνες στο χώρο της γειτονιάς τους, με σκοπό να προτείνουν ιδέες για να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετέχει με τις «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες» στη φετινή καμπάνια για τα Δικαιώματα των Παιδιών, που πραγματοποιείται από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, προασπίζοντας το δικαίωμά τους σ’ ένα καθαρό περιβάλλον, σ’ έναν βιώσιμο πλανήτη!

Το σοφό σώμα της Σοφίας, στο Θέατρο Σοφούλη