Η RootlessRoot, ιδρὐθηκε το 2007 και έχει διαγράψει σημαντική πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, επιστρέφει στη σκηνή με ένα δυναμικό σόλο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μετά τις sold out παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014 στα Δημήτρια για μία μόνο παράσταση την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου.

Στο W Memorabilia οι τραγικές ηρωίδες (Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη) γίνονται το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο διερευνώνται αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Παρά το έντονα θεατρικό στοιχείο, η Λίντα Καπετανέα με οδηγό την ορμητικότητα της μουσικής και την ανυπότακτη σωματική ενέργεια επιχειρεί ένα ψυχογράφημα που στηρίζεται εξολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης.

Η ταυτότητα της παράστασης

Ιδέα – Xορογραφία Rootlessroot [Λίντα Καπετανέα GR – Jozef Frucek SK]
Ανάπτυξη ιδέας Rootlessroot, Μάρθα Φριντζήλα, Νικολέτα Φριντζήλα
Μουσική Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά Jozef Frucek, Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια Isabelle Lhoas
Σχεδιασμός φωτισμών Σοφία Αλεξιάδου
Φωτιστική μελέτη RootlessRoot, Μανώλης Βιτσαξάκης
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Πάρις Μέξης
Δραματουργία Martin Kubran

Ερμηνεία Λίντα Καπετανέα

Φωτογραφίες & VIDEO: Μιχάλης Ραφαήλ

Διάρκεια: 60 λεπτά

Λίγα λόγια για την παράσταση από τους RootlessRoot

Καθώς δημιουργούσαμε το Phaedra’s laboratory εγκαταλείψαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε κάτι με ιδιαίτερα αρθρωμένη μορφή, όμορφo ή με τη φιλοδοξία να είναι αρεστό. Είναι μάλλον μια παρουσίαση της ιδέας παρά μια παρουσίαση του τελικού προϊόντος. Δεν είναι όμως και ένα work in progress ή ένα πείραμα που θα επιθυμούσαμε να κρύψουμε κάτι από πίσω. Ενδιαφερόμαστε, όπως τόσο πολλοί άλλοι καλλιτέχνες πριν από μας, για τη διαδικασία και την παρουσίαση των ιδεών με τις οποίες δουλεύουμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε το κοινό να δει πώς τα ενδιαφέροντα και τα υλικά μας αποτυπώνονται μέσω του τρόπου σκέψης και ερμηνείας μας. Πρόκειται για μια συσσώρευση χειρονομιών και διαδικασιών που μας υποκινούν σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Το Phaedra’s laboratory είναι:
– συνολική απάντηση στο θέμα χωρίς κανέναν περιορισμό.
– μεγάλη ευαισθησία σε όλα τα υλικά με τα οποία έχουμε δουλέψει και με την αλληλεπίδραση που μας προκάλεσαν αυτά.
Έχουμε βάλει αντικείμενα και χειρονομίες στην πάρασταση, αλλά καθώς η δράση ξετυλίγεται, τα παίρνουμε όλα πίσω, ώστε τίποτα να μην παραμένει.

RootlessRoot

Λίγα λόγια για τους RootlessRoot

Η ομάδα RootlessRoot δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006 στην Αθήνα.

Έργα τους: Sudden Showers of Silence (2007), Holdin’ Fast (2007, συμπαραγωγή με Dot 504, παρουσίαση: Dot 504, Τσεχία), Burned Tree Is Visiting Athens before Next Summer (2008, Δημιουργία για το Μουσείο Μπενάκη), 100 Wounded Tears (2009, συμπαραγωγή με Dot 504, παρουσίαση: Dot 504, Τσεχία), UNA [unknown negative activity] (2009), Drawing a Tiger like a Dog (2009, συμπαραγωγή με Helsinki Dance Company, παρουσίαση: Helsinki Dance Company, Φινλανδία), Making of a Young Girl (2010, συμπαραγωγή με Norrdans Dance Company, παρουσίαση: Norrdans Dance Company), Giving Birth to Thousand Years of Sorrow (2010, συμπαραγωγή με Staadsteater Kassel Dance Company, παρουσίαση: Staadsteater Kassel Dance Company, Γερμανία), Eyes in the Colors of the Rain (2011, συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), Bulldog Ant (2012, συμπαραγωγή με το θέατρο St Gallen, παρουσίαση: St Gallen Theater, Ελβετία), Kireru (2012, συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων & τεχνών).

Έργα τους έχουν παρουσιαστεί στην Τσεχία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Κύπρο και τη Νότια Κορέα.

Είχαν επιλεγεί για το Aerowaves 2008, Λονδίνο, ήταν υποψήφιοι για το Total Theatre Award 2008 στην κατηγορία της Καλύτερης Νέας Ομάδας στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ενώ έχουν τιμηθεί με το Sazka Award 2008, το σημαντικότερο βραβείο χορού στην Τσεχία, για την ερμηνεία τους, το Herald Angel Award 2009, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, καθώς και με Ειδικό Έπαινο στα Total Theatre Award 2009, επίσης στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.