Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ένα έγκλημα ταράζει για άλλη μια φορά τον πολύπαθο Πειραιά. Μια νέα κοπέλα βρίσκεται νεκρή μέσα στο δωμάτιο που νοίκιαζε. Οι έρευνες για τη δολοφονία ξεκινούν σχεδόν στα τυφλά αφού ελάχιστα στοιχεία έχουν βρεθεί, εκτός από μια ανδρική γκρίζα τρίχα. Δυο πλυμένα ποτήρια στον νεροχύτη, κανένα δακτυλικό αποτύπωμα, ούτε καν επάνω στο πόμολο της πόρτας, πεταμένες οι στάχτες στο χρησιμοποιημένο τασάκι.

Ένας θίασος ηρώων εμπλέκεται στην εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος. Αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, μια φίλη της νεκρής κι ένας αγύρτης μάγος, όλοι κινούνται γύρο από το έγκλημα αυτό και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να σχολιάσει την εποχή, να σταθεί τόσο στην κοινωνική και πολιτική τάξη όσο και στη σχέση ανδρών και γυναικών της εποχής.

Η ελληνική οικογένεια, οι υποκριτικές σχέσεις των μελών της, η βία που αναπτυσσόταν ανάμεσά τους και οι παγιωμένες δομές της που καταδίκαζαν σε εμμονικές πρακτικές είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί για να σκιαγραφήσει τον κοινωνικό ιστό της εποχής.

Εύστοχα γραμμένο το βιβλίο κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η αγωνία κορυφώνεται για να φανεί ακόμη πιο καίρια η λύση του αινίγματος και να καταγγελθούν οι νοοτροπίες που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το έγκλημα. Ο έρωτας ως κίνητρο και ως παθογένεια μέσα σε ένα ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο όχι τόσο μακρινό όσο νομίζουμε.

Ο Γιώργης Μασσαβέτας σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαβάζεται απνευστί,  γεμάτο σασπένς και με δημοσιογραφική διάθεση στοχεύει κυρίως στην ιχνογράφηση  μιας εποχής περισσότερο παρά στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος ερωτικού πάθους.

Το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα, Έγκλημα στα Μανιάτικα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.