Το Μegaron Plus, συνεχίζοντας την πάντα δημιουργική του συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, υποδέχεται την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00) τον Gilles Bœuf [Ζιλ Μπεφ], Πρόεδρο του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πέτρος και Μαρία Κιουρί του Παρισιού και Επισκέπτη Καθηγητή στο Collège de France.

Στη διάλεξή του στο Μέγαρο, ο Ζιλ Μπεφ θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα «Βιοποικιλότητα από τον ωκεανό έως τις πόλεις». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η βιοποικιλότητα δεν είναι απλώς ένας κατάλογος ή μια απογραφή των ειδών. Είναι ουσιαστικά το σύνολο των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι έμβιοι οργανισμοί μεταξύ τους και με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Πρόκειται για το ζωντανό κομμάτι της φύσης. Όντας μέρος του ωκεανού, πριν από 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια, η Ζωή βγήκε από τον ωκεανό και έπειτα από 450 εκατομμύρια χρόνια άρχισε το ταξίδι της για την κατάκτηση των ηπείρων. Σήμερα, η Ζωή εξελίσσεται μέσα από τον Άνθρωπο και μέσα από τη βιοποικιλότητα που τον περικλείει στις πόλεις.

Ο Zιλ Μπεφ είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέτρος & Μαρία Κιουρί. Πραγματοποιεί τις έρευνές του στον τομέα της «Ενοποιητικής Βιολογίας των θαλασσίων οργανισμών» στο Ωκεανολογικό Ινστιτούτο Arago των Ανατολικών Πυρηναίων. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Collège de France [Κολέγιο της Γαλλίας], όπου κατέχει την έδρα «Βιώσιμη ανάπτυξη-Περιβάλλον, Ενέργεια και Κοινωνία». Είναι ακόμη Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Eργάστηκε επί μία εικοσαετία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης Θαλασσίων Υδάτων. Διετέλεσε Διευθυντής του Ωκεανολογικού Παρατηρητηρίου Banyuls και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Πρότυπα Κυτταρικής και Εξελικτικής Βιολογίας) της Γαλλίας. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών.

Ο Ζιλ Μπεφ κατέχει ακόμη σημαντικές θέσεις σε επιστημονικούς οργανισμούς και ιδρύματα της Γαλλίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές σε πάνω από 40 χώρες. Έχει εξειδικευτεί στην περιβαλλοντική φυσιολογία και τη βιοποικιλότητα εστιάζοντας επί μακρόν το ενδιαφέρον του στη μετανάστευση των σολομοειδών και τους ποικίλους προσαρμοστικούς και εξελικτικούς μηχανισμούς των ζώων, τους οποίους μελετά υπό το πρίσμα της πειραματικής φυσιολογίας και της ενδοκρινολογίας. Προσκαλείται συχνά ως εισηγητής σε συνέδρια που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο (το 2013 συμμετείχε σε περισσότερα από 80 συνέδρια) με θέμα τους ωκεανούς, τη βιοποικιλότητα στο ξηρό και θαλάσσιο περιβάλλον, τον ρόλο των υδάτων και των θαλασσίων πόρων στη ζωή, την προσαρμοστικότητα των οικοσυστημάτων στο περιβάλλον, τη βιολογική βάση των υδατοκαλλιεργειών, κ.ά. Το 2010, υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του «Διεθνούς έτους βιοποικιλότητας» με πάνω από 60 διαλέξεις και εισηγήσεις. Είναι συντάκτης περισσότερων από 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων στη Γαλλία και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό του απένειμε το 2013 το Μέγα Μετάλλιο «Αλβέρτος Α΄» για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς στην ωκεανογραφική έρευνα. Ο Ζιλ Μπεφ είναι μέλος της Γαλλικής Επιτροπής για την Unesco.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση