Η ομάδα μας,“the 3rd person theatre group”  δημιουργήθηκε με πολύ φυσικό τρόπο, καθώς μας συνδέει φιλία χρόνων και πολλοί κοινοί προβληματισμοί σχετικά με το θέατρο. Το όνομα παραπέμπει στο γ’ πρόσωπο της αφήγησης και συμπυκνώνει κάπως και το πεδίο έρευνας μας, που είναι η χρήση του λόγου και του σώματος  ως εργαλείο αφήγησης και ζωντανής διαπραγμάτευσης της ιστορίας  και των προσώπων ενός έργου.

Δουλεύουμε πάνω στον Peer Gynt περίπου δυόμισι χρόνια. Φτάσαμε στο έργο αυτό γιατί προσφέρεται για μια διαδικασία μαθητείας, καθώς τα θέματα του αγγίζουν ένα τεράστιο πεδίο της ανθρώπινης ψυχής και συμπεριφοράς. Τα ερεθίσματα είναι πάρα πολλά και τα ερωτήματα συμβατά με κάθε άνθρωπο, σε κάθε ηλικία και σε κάθε εποχή. Είναι ένα ταξίδι μαθητείας και αναστοχασμού, που επιβραβεύει τη δυναμική της ζωής. Κυριαρχεί η χαρά και η απόλαυση του παιχνιδιού, μέσα από μια πορεία αυτογνωσίας.

 

Εμείς επιλέξαμε να συλλάβουμε το έργο ως ένα ταξίδι φανταστικό, ένα ταξίδι υποσυνειδήτου. Διατρέξαμε, λοιπόν, το έργο μέσα από 3 άξονες. Ο Πέερ, ήρωας-παράδειγμα, που τον παρακολουθούμε από την ηλικία της εφηβείας μέχρι τα βαθιά γεράματα, η μητέρα του Όσε (το όνομα της στα νορβηγικά σημαίνει “θεός”) που μεταμφιέζεται σε όλες τις υπερβατικές μορφές του έργου, και η αγαπημένη του Σούλβαιγ (το όνομα της στα νορβηγικά σημαίνει “ο δρόμος προς το φως”) που ενσαρκώνει όλες τις γυναικείες φιγούρες του έργου και κρατά στα χέρια της την αγάπη, την υπομονή και τη συγχώρεση. Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, και που ακόμα αντιμετωπίζουμε είναι το πώς να μεταδίδουμε με τα πιο λιτά μέσα μια τόσο πυκνή και φαντασμαγορική ιστορία.

Επίσης, ήταν πολύ σύνθετο το πώς θα ορίσουμε  τον Πέερ Γκυντ, είναι παραδειγματικός χαρακτήρας και ξεφεύγει συνεχώς. Την ίδια στιγμή έχει μέσα του τα πιο αγνά και τα πιο σκοτεινά  συστατικά. Στην πραγματικότητα, συμπεράσματα βγαίνουν μόνο από την  πορεία του και την εξέλιξή του. Το ζήτημα παύει να είναι το να βάλεις  κάποιο πρόσημο, θετικό ή αρνητικό. Ο Πέερ είναι καθρέφτης μιας κοινωνίας και μιας νοοτροπίας, και μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε για λίγο παρατηρητές, ώστε με πιο ανοιχτό τρόπο να ορίσουμε  τον εαυτό μας μέσα στη  ζωή.

Η παράσταση «Peer Gynt, no man’s land» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα «The 3rd person theatre group», στο Σύγχρονο Θέατρο