/Archive Content

Τρωάδες του Ευριπίδη

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βύρωνα παρουσιάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στο ρόλο της Εκάβης την Λυδία Κονιόρδο

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βύρωνα παρουσιάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στο ρόλο της Εκάβης την Λυδία Κονιόρδου. Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες επιλέγεται και παρουσιάζεται με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.
Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συντελεστές: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου, Σκηνικό-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Τάκης Φαραζής, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Διανομή: Εκάβη: Λυδία Κονιόρδου, Ταλθύβιος: Γιάννης Τσορτέκης, Ανδρομάχη: Μαρία Καλλιμάνη, Κασσάνδρα: Μαρία Κίτσου, Μενέλαος: Μιχάλης Οικονόμου, Αθηνά: Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελένη: Αμαλία Τσεκούρα, Ποσειδώνας: Ορέστης Τζιόβας, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αιμιλία Βάλβη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ελίτα Κουνάδη
Συναυλία με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα, Αφροδίτη Μάνου, Κίτρινα Ποδήλατα

Τρωάδες του Ευριπίδη

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 13 Ιανουαρίου, παρουσιάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε καινούργια μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλ

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 13 Ιανουαρίου, παρουσιάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε καινούργια μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης.

Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες επιλέγεται και ανεβαίνει σε κλειστό χώρο, με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου, Σκηνικό – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Τάκης Φαραζής, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Κονιόρδου (Εκάβη), Γιάννης Τσορτέκης (Ταλθύβιος), Μαρία Καλλιμάνη (Ανδρομάχη), Μαρία Κίτσου (Κασσάνδρα), Μιχάλης Οικονόμου (Μενέλαος), Ιωάννα Κανελλοπούλου (Αθηνά), Αμαλία Τσεκούρα (Ελένη), Ορέστης Τζιόβας (Ποσειδώνας), Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αιμιλία Βάλβη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ελίτα Κουνάδη και ο μικρός Μιχάλης Καφούσιας.

Το Αναπάντεχο, στο Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου

Τρωάδες του Ευριπίδη

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη Τρωάδες, σε καινούργια μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και σκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη Τρωάδες, σε καινούργια μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη, με τη  Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της πολύπαθης Εκάβης.

Η παράσταση: Σ’ ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών παίζει τους  Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη.

Σ’ αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο άμαχων- θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει  ο θρήνος  όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου, μια πανανθρώπινη κραυγή διαμαρτυρίας.

Άλλες 14 γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε έναν χώρο μεταγωγής -τράνζιτ, θρηνούν «γι αυτά που έπαθαν και γι αυτά που θα \’ρθουν» κι ο θρήνος τούς αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας.

Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης θεατρικής πορείας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Τους άλλους ρόλους  ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ωραία Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Ηλίας Μελέτης (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία).

Χορός: Εύη Αστρίδου, Άννα Γιαγκιώζη, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Μαμιλή Μπαλακλή, Μαγδαληνή Μπεκρή, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Ευδοκία Σουβατζή, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ευανθία Σωφρονίδου, Μαρίζα Τσάρη.

Ποσειδών/ Παιδί στον πόλεμο: Δημήτρης Μακαλιάς, Αθηνά/ Παιδί στον πόλεμο: Μαρία Δερεμπέ.

Ομάδα Ανδρών: Στέλιος Ανδρονίκου, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Μυρόφτσαλης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης, Αργύρης Γκαγκάνης.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική η  Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση και επιμέλεια ήχων ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, την δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη.

Τρωάδες του Ευριπίδη στην Επίδαυρο