Τρείς ελληνικές συμπαραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Contemporary World Cinema στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι ταινίες Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα, το Modris του Γιούρις Κουσιέρτις και το Red Rose της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί.

Η ταινία Xenia, σε σκηνοθεσία και σενάριο  του Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Η ταινία είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε
συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema,
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την
υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα  με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, είναι υποψήφια και για το βραβείο Lux.

H ταινία Modris του Κουσιέρτις, μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Modris, ο οποίος δεν είναι ούτε χειρότερος, ούτε καλύτερος από τους τα παιδιά της ηλικίας του. Πηγαίνει σχολείο, ζωγραφίζει γκραφίτι και βγαίνει με την κοπέλα του, τη Λίντα. Μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο και στα φρουτάκια. Όταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ.

Από τη Λετονία την παραγωγή έχει αναλάβει η Red Dot Media, από την Ελλάδα η Boo Productions των Ηρακλή Μαυροειδή και Αγγελου Βενέτη, με εντολοδόχο παραγωγό τη Βίκυ Μίχα και για τις δύο χώρες. Από την Ελλάδα επίσης συμμετέχει στην παραγωγή η 2/35, ενώ από τη Γερμανία συμμετέχει η εταιρεία Sutor Kolonko. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κέντρα Κινηματογράφου της Λετονίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία της Λετονίας που έλαβε υποστήριξη από τον οργανισμό χρηματοδότησης συμπαραγωγών Eurimages. Από ελληνικής πλευράς, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης υπογράφει το μοντάζ της ταινίας, ο Λέανδρος Ντούνης την ηχοληψία και τον σχεδιασμό ήχου, ενώ η ταινία ολοκληρώθηκε στο εργαστήρια εικόνας 2|35 και ήχου Ecco Studio στην Αθήνα.

H ταινία επίσης συμμετέχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Νέων Σκηνοθετών στο 62ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η δραματική ταινία Red Rose, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Ιραν, έχει πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα πολιτικά εφησυχασμένο και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για  το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις  μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009. Οι εταιρείες παραγωγής είναι οι Ciné-Sud Promotion και Rèves d’Eau Productions από τη Γαλλία και η Pan Entertainment S.A. από την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, του οποίου η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1976, έχει ως στόχο να οδηγήσει τον κόσμο σε πολιτιστικές και δημιουργικές ανακαλύψεις  μέσω της κινούμενης εικόνας και να προωθήσει τον καναδικό κινηματογράφο  διεθνώς. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, προβάλλοντας κάθε Σεπτέμβριο πάνω από 300 ταινίες κάθε είδους από περισσότερες από 60 χώρες.