Το «Θέατρο του Μαρτίου» παρουσιάζει στο θέατρο Σημείο – Lab την παράσταση «Τραγέλαφος: Το χρονικό μιας κρίσης».

Περισσότερες πληροφορίες:

Θεοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επαναστατημένα Στοιχειά, ένας Τιτάνας και ο Καραγκιόζης, συναντιούνται από την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 στο Θέατρο Σημείο-Lab (πρώην Απλό Θέατρο), Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 210-9229.579) στον «Τραγέλαφο», έναν παράδοξο κόσμο με επικίνδυνες ισορροπίες.

Ο «Τραγέλαφος», γραμμένος από τον Ιωάννη Κουτεντάκη και την Γεωργία Αγγουριδάκη, παρουσιάζεται από το «Θέατρο του Μαρτίου», σε σκηνική προσαρμογή κειμένου από τον Θεόδωρο Εσπίριτου και την Ρούλα Πατεράκη, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου, από οκταμελή θίασο ηθοποιών.

Σε έναν κόσμο διαχρονικό που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι δεν θυσιάζουν πια, συνεπώς, οι θεοί δεν απολαμβάνουν την κνίσα τους, όπως παλιά.  Ο Δίας αναθέτει στην Αθηνά, στον Ερμή και στον σκανδιναβό θεό Θωρ να κατεβούν στην Αθήνα για να περισώσουν την κατάσταση με επιβολή μέτρων και μηχανισμούς στήριξης, ωστόσο οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τις προτάσεις τους και τους διώχνουν.

Σε αυτό το τρίπρακτο έργο, οι τραγελαφικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη: Στο συνέδριο των θεών, ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας και η Γίτσα, η κουκουβάγια της Θεάς Αθηνάς, σχολιάζουν τις εισηγήσεις των θεών, παρεμβαίνουν, προτείνουν και τελικά ξεσηκώνονται ενάντια στην εξουσία των Ολυμπίων.  Μετά από περιπέτειες η Γίτσα κατορθώνει να εκπληρώσει το όνειρό της και ανοίγει κομμωτήριο στο Κολωνάκι.  Σύντομα όμως θα ξαναβρεθεί, με τον Πάνα, στον Όλυμπο για μια νέα αντιπαράθεση με τους Θεούς.

Ο «Τραγέλαφος» είναι ένα ζωηρό κείμενο, γραμμένο από δύο νέους έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι διακωμωδούν την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, άλλοτε με πικρία και άλλοτε με ειρωνικό χαμόγελο. 

Εδώ, η ελληνική μυθολογία, διασταυρώνεται με νεότερα πολιτισμικά στοιχεία.  Το πολιτικό στοιχείο διασταυρώνεται με το κωμικό, φέρνοντας στο νου τον Αριστοφάνη. Επικίνδυνες ισορροπίες παλιών και νέων δυνάμεων, σε ένα σκηνικό που αναζητά απεγνωσμένα το Φως του Απόλλωνα.

Συντελεστές

Συγγραφείς: Ιωάννης Κουτεντάκης, Γεωργία Αγγουριδάκη

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου

Σκηνική προσαρμογή κειμένου: Θεόδωρος Εσπίριτου-Ρούλα Πατεράκη

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου

Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου

Κοστούμια: Celebrity skin

Αντικείμενα: Γιώργος Κωτσάκος

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Διανομή

Δίας: Δημήτρης Κοράκης

Ήρα: Ντέπυ Πάγκα

Ερμής: Πέτρος Μάνδαλος

Αθηνά: Στέλλα Νούλη

Θωρ: Δων Χριστοδούλου

Πάνας: Προμηθέας Νεραττίνι-Δοκιμάκης

Γίτσα: Ράνια Φουρλάνου

Προμηθέας: Λευτέρης Παπακώστας

Καραγκιόζης: Δημήτρης Κοράκης

Σχεδιασμός προγράμματος: Χριστίνα Κοροβίλα

Μακέτα πόλης: Ευθύμης Γκίνης

Φωτογραφίες: Αγγελική – Ειρήνη Μήτση

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Θέατρο του Μαρτίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Θωδ Εσπίριτου.  Είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την προβολή και προώθηση της σύγχρονης πρωτοποριακής και πειραματικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παραστάσεις:

«Η Μικρή Σειρήνα», μουσικοθεατρικό αναλόγιο. Libretto Θ. Εσπίριτου, μουσική Χρίστος Θεοδώρου. Αναγνώσεις Εθνικού Θεάτρου και Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου.

«Don Giovanni», του Lorenzo Da Ponte, Χώρος Τεχνών Άσκηση.

«Ιαγουάρος», του Αλέξανδρου Κοτζιά, θέατρο Βαφείο.

«Βαριετέ», του Karl Valentin, θέατρο Βαφείο. 

«La petite sirène», της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών. 

«Στο πανδοχείο Stimming», παράσταση βασισμένη στην αλληλογραφία του Χάινριχ φον Κλάιστ λίγο πριν το θάνατό του, θέατρο Φούρνος. 

«1843», του Ανδρέα Στάικου, θέατρο Φούρνος.  Για την παράσταση αυτή ο Θ. Εσπίριτου προτάθηκε για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν. 

«Inferno, εικόνες μιας έκθεσης», θέατρο Φούρνος. 

Οι παραστάσεις του θεάτρου του Μαρτίου επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.