Η εταιρεία θεάτρου «Οίστρος» παρουσιάζει το έργο «Το Πηγάδι των Αγίων» του John Millington Synge στο Θέατρο Μεταξουργείο …

από τις 9 Μαρτίου και για δέκα μόνο παραστάσεις.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η ομάδα Οίστρος αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με την ασχήμια και τις κοινωνικές της αντανακλάσεις. Είναι άραγε κοινωνική καταδίκη, κατάρα ή «θείο δώρο»;

Ο Τζόν Μίλλινγκτον Σύνγκ θεωρείται δάσκαλος του Σάμουελ Μπέκετ στη θεατρική γραφή, αφού ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν του «Περιμένοντας το Γκοντό» θεωρούνται άμεσοι απόγονοι των δυο ζητιάνων του πολύ διαχρονικού αυτού έργου.

Το «Πηγάδι Των Αγίων» μιλάει με αρκετό χιούμορ για την ανάγκη που έχουμε να φτιάχνουμε φανταστικούς, εξιδανικευμένους κόσμους, όταν η πραγματικότητα μας απογοητεύει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μιχαλόπουλος 
Μετάφραση – Επιμέλεια Κειμένου: Γιάννης Μιχαλόπουλος – Μαργαρίτα Καστρινού
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Βαρσάνη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη Μουσική: Άννα Στερεοπούλου

Παίζουν

Ιώ Ασηθιανάκη
Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Μαργαρίτα Καστρινού
Γιάννης Μίνως
Γιάννης Μιχαλόπουλος

Περίληψη του Έργου

Ο Μάρτιν και η Μαίρη Ντουλ είναι ένα ζευγάρι τυφλών ζητιάνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι όμορφοι, παρασυρμένοι από τα ψέματα των συγχωριανών τους. Στην πραγματικότητα όμως είναι κακόμοιροι και άσχημοι.
Ένας περιπλανώμενος Άγιος θεραπεύει την τύφλωση τους με νερό από μια ιερή πηγή, αλλά με την πρώτη ματιά που ρίχνει ο ένας στον άλλο αντιλαμβάνονται την πραγματική τους εικόνα. Αδυνατούν να το χωνέψουν και έτσι αποφασίζουν να χωρίσουν για πάντα.

Ο Μάρτιν πηγαίνει να εργαστεί για τον σιδερά Τίμμυ Σμιθ και προσπαθεί να αποπλανήσει την μνηστή του, Μόλυ, αλλά εκείνη τον απορρίπτει με απέχθεια.

Ο Μάρτιν και η Μαίρη, επειδή δεν εκτίμησαν το δώρο του Αγίου, χάνουν και πάλι την όρασή τους. Όταν ο Άγιος επιστρέφει να παντρέψει τον Τίμμυ και τη Μόλυ, προσφέρεται να θεραπεύσει την τύφλωση τους για δεύτερη φορά. Τότε ο Μάρτιν και η Μαίρη θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση. Θα προτιμήσουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους ή να τον φαντάζονται;

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο John Millington Synge έζησε μόνο 38 χρόνια (1871 – 1909). Αν και πέθανε πρόωρα, ενώ η τέχνη του εξελισσόταν γοργά και χωρίς διακοπή, το έργο του -που λογαριάζεται πλάι στα πιο διαλεχτά επιτεύγματα του 20ου αιώνα- τον καθιέρωσε ως τον κορυφαίο δραματουργό της Ιρλανδίας. Σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, όπου αργότερα θα σπουδάσει και ο Σάμουελ Μπέκετ, του οποίου  θεωρείται και δάσκαλος στη θεατρική γραφή.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του γνώρισε στο Παρίσι τον μελλοντικό νομπελίστα, Ιρλανδό ποιητή Γέιτς. Με την προτροπή του, ο Σύνγκ θα γυρίσει πίσω για να ζήσει ανάμεσα στους Ιρλανδούς αγρότες και να ασχοληθεί με τη ζωή του Ιρλανδικού χωριού. Η φιλία και η συνεργασία των δύο πνευματικών Ιρλανδών θα αλλάξει ριζικά όλη τη ροή του Ιρλανδικού θεάτρου αλλά και της Ιρλανδικής λογοτεχνίας. Γνωστότερα έργα του: “In the Shadow of the Glen” (1903), “Riders to the Sea” (1904), “The Well of the Saints” (1905), “The Aran Islands” (1907), “The Playboy of the Western World” (1907), “The Tinker’s Wedding” (1908), “Poems and Translations” (1909), “Deirdre of the Sorrows” (1910), “In Wicklow and West Kerry” (1912).

Βιογραφικό Ομάδας

Η εταιρεία Θεάτρου «ΟΙΣΤΡΟΣ» συστάθηκε το 2010, με αφορμή την παράσταση του Νίκου Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», η οποία παρουσιάστηκε στο «Studio Μαυρομιχάλη» τη σεζόν 2010-2011 και σε περιοδεία το ίδιο καλοκαίρι. Η εταιρεία Θεάτρου «ΟΙΣΤΡΟΣ» αποφάσισε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ομάδα με σκοπό τη συσπείρωση νέων καλλιτεχνών και τον πειραματισμό με διαφορετικά είδη θεάτρου.