Η New Star παρουσιάζει, το Παιδαγωγικό ποίημα, των Μ. Μαγιεβσκάγια και Α. Μασλιουκοβ, μία ταινία ντοκουμέντο για την πρωτοποριακή παιδαγωγική μέθοδο του Α. Μακαρένκο, ενάντια στη βία και στη σκληρότητα που εφαρμόζονταν ως εκπαιδευτικά εργαλεία έως τότε.

Ένα φιλμ για τη δύναμη της αφοσίωσης, της αγάπης και της επιμονής, ενάντια στα κοινωνικά στεγανά.

Σύνοψη

Πώς κατόρθωσε ο Σοβιετικός παιδαγωγός Άντον Μακαρένκο να μορφώσει επιτυχώς εκατοντάδες νεαρούς παραβάτες; Η ταινία του Αλεξέι Μασλιούκοφ, «Παιδαγωγικό ποίημα» (1955) αποτελεί την απάντηση, έστω και ως ταινία μυθοπλασίας, βασισμένη όμως στη ζωή και το έργο του Μακαρένκο στην Αποικία Γκόρκι. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μία εξαιρετική προσπάθεια αναπαράστασης των μεθόδων του Μακαρένκο όσον αφορά την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών.

Η ταινία αντανακλά πολλές από τις εμπειρίες που βίωσαν τόσο τα παιδιά όσο και ο ίδιος ο Μακαρένκο στον σταθμό  «Γκόρκι». Το σημαντικό είναι πως η ταινία αναδεικνύει το εκπαιδευτικό έργο του Μακαρένκο ως προς την απόρριψη των βίαιων και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων εκμάθησης του τσαρικού παρελθόντος. Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας πως μιλάμε για τη δεκαετία του 1920, που όλα αυτά φάνταζαν εξαιρετικά ρηξικέλευθα. Εξάλλου, ακόμη και σήμερα δεν έχουμε κατορθώσει να εφαρμόσουμε μία εκπαιδευτική μέθοδο καθαρή, χωρίς βίαια στοιχεία. Ο Μακαρένκο, ωστόσο, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα «δύσκολα» αυτά παιδιά σε σωστούς και ικανούς πολίτες, μόνο με υπομονή, προσπαθώντας να αναπτύξει μέσα τους αισθήματα αγάπης τόσο για την εργασία όσο και το ένα παιδί για το άλλο. Και έτσι πέτυχε το στόχο του.

Παιδαγωγικό Ποίημα – Το βιβλίο και ο συγγραφέας

O Αντόν Σεµιόνοβιτς Μακάρενκο γεννήθηκε το 1888 στο Μπέλοπολ του Κυβερνείου του Χάρκοβο. Το 1905 αποφοίτησε από το Διδασκαλείο και άρχισε την εκπαιδευτική σταδιοδροµία του. Με εντολή του σοβιετικού κράτους, ο Α.Σ.Μακάρενκο, από το 1920, εφάρµοσε τις πρωτοποριακές παιδαγωγικές του µεθόδους στο Σταθµό Μ. Γκόρκι, που προοριζόταν για την ηθική, πολιτική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση των ανήλικων παραβατών του νόµου. Και αργότερα, το 1928, ο ίδιος πάλι οργάνωσε και διηύθυνε την Εργατική Κοµµούνα ανηλίκων Φ. Τζερζίνσκι.
Ο Α.Σ. Μακάρενκο δεν υπήρξε µόνο ένας προικισµένος επιστήµονας-παιδαγωγός.
Ήταν ταυτόχρονα και ένα πηγαίο, γνήσιο λογοτεχνικό ταλέντο.Έτσι, τα έργα του, όπου εκθέτει τις πρωτοποριακές παιδαγωγικές του αντιλήψεις, συνδυάζουν και µια σπάνια φλέβα λογοτεχνικού ύφους.


Τα κύρια λογοτεχνικά έργα του Α.Σ. Μακάρενκο είναι: Το Παιδαγωγικό ποίηµα, Η πορεία του 30ού έτους, Σηµαίες πάνω στους πύργους και το θεωρητικό του έργο Βιβλίο για τους γονείς.
Γι’ αυτήν ακριβώς την πλούσια προσφορά του, ο Α.Σ. Μακάρενκο έχει τιµηθεί µε το παράσηµο της Κόκκινης Σηµαίας. Παιδαγωγικό ποίημα

Σκηνοθεσία : Aleksei MASLYUKOV – Mechislava MAYEVSKAYA
Σενάριο : I. MANEVITCH  – A. MASLIOUKOV
Δ/ντης Φωτογραφίας : I. CHEKKER
Σκηνικά : M. LIPKINE
Μουσική : A. SVECHNIKOV
Επιμέλεια : I. KARPENKO

Πρωταγωνιστούν: V. EMELIANOV (Αντόν Μακαρένκο), Γ. TYMATOV (Σάσα Ζαντόροφ), M. KRATCHKOVSKAIA (Λύντια Πέτροβνα), M. POKOTILO (Καλίνα Ιβάνοβιτς), Y. SARANTZEV (Γκρίσα Μπουρούν), Y. LITSKANOVICH ως (Αικατερίνα Γκριγκορίεβνα)