Παρατείνονται οι παραστάσεις για το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού που παρουσιάζεται με εξαιρετική επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 στις 21:30

και όλες τις Πέμπτες του Ιανουαρίου 2014, στις 21:30

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση

“Το αμάρτημα της μητρός μου”

Γεωργίου Βιζυηνού

Θεατρική διασκευή και Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Καινοτόμος Έλληνας διηγηματογράφος του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Βιζυηνός, εμπνέει για μια ακόμη φορά τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, αυθεντία στη διδασκαλία έργων του Θρακιώτη συγγραφέα. Σε αυτό το εξομολογητικό οικογενειακό δράμα πρωταγωνιστούν οι δυο καλοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

Υπόθεση του έργου

Πρόκειται για ένα σπάνιο ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο σημαντικά της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της  μητέρας του συγγραφέα να σώσει από το θάνατο το φιλάσθενο μικρό της κορίτσι.

Οι ενοχές της, ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της κατά τα άλλα, ευσεβούς μητέρας τους.

Όταν, ύστερα από πολλά χρόνια, επιστρέφει από τη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη Δεσποινιώ, τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά και δεικνύει, σ΄ αυτό το αριστουργηματικό κείμενο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από και προς τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του. Ενός πνεύματος που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού, τα οποία συγκροτούν ένα αυτοτελές σύμπαν που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική -Στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικός χώρος – φωτισμοί  – διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου

Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος

Φωτογραφίες: Στέλιος Χουστουλάκης και Κώστας Γράβος

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

Έπαιξαν οι Μουσικοί

Αλέξανδρος Αβδελιώδης, πιάνο

Γιάννης Αβδελιώδης, μαντολίνο-μεταλόφωνο

Γιάννης Βιλιώτης, ακορντεόν-μαντολίνο

Μυρτώ Γουζίου, βιολοντσέλο

Γιάννης Πλαγιανάκος, κοντραμπάσο-δοξάρι

Παναγιώτης Ράπτης, φλάουτο-σοπράνο σαξόφωνο