Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται μια σημαντική ημέρα γνωριμίας και ευαισθητοποίησης με αντικείμενο τη νόσο του Alzheimer.  Πρόκειται για μια νόσο με υψηλά ποσοστά ασθένειας τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, για μια νόσο που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των σοβαρών περιπτώσεων άνοιας. Για μια νόσο για την οποία, παρά τη μεγάλη διάδοσή της εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά.

Πρόκειται για μια νόσο που μας βρίσκει απροετοίμαστους, καθώς προκαλώντας στον ασθενή σταδιακή απώλεια μνήμης -με διαφορετική σε κάθε περίπτωση ταχύτητα, τον τρέπει σε έναν αγνώριστο άλλο, τόσο απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του, όσο και απέναντι στους οικείους του. Και η αλλοίωση αυτή, καθώς γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια, είναι εξαιρετικά επώδυνη όχι μόνο για τους πρακτικούς λόγους που προκύπτουν, αλλά ακόμη, για τη συναισθηματική συνθήκη κάθε εμπλεκόμενου.

Η ημέρα αυτή για τη Νόσο του Alzheimer που προγραμματίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνει διαλέξεις & παρουσιάσεις από σημαντικούς επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος, ασκήσεις μνήμης και κινητικές ασκήσεις για διάφορες ηλικιακές και άλλες ομάδες και πολλά άλλα.

Η έκθεση «ΘΥΜΑΜΑΙ» που συγκεντρώνει όχι μόνον τα έργα αλλά και τα συγκινητικά κείμενα 94 σημαντικών Ελλήνων εικαστικών,  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού παράλληλα με τη διοργάνωση της Ημερίδας.

“Οι 94 εικαστικοί που «επάνδρωσαν» ασφυκτικά, συγκινητικά και αναπάντεχα το «ΘΥΜΑΜΑΙ», μιλούν για μικρά και μεγάλα βιωμένα επεισόδια, ξεασμένα στιγμιότυπα ή και χρόνιες δύσκολες καταστάσεις. Αυτοβιογραφούμενοι με τρόπο αφοπλιστικό, θυμούνται την παιδική τους ηλικία και τον γενέθλιο τόπο τους. Τους οικογενειακούς δεσμούς, τις παλιές ιστορίες, τους παιδικούς φίλους και τους παλιούς έρωτες.

Τις παλιές γειτονιές και τις ξεχασμένες αγαπημένες συνήθειες.

Τα χρόνια που πέρασαν, τις εικόνες ωραιότητας ή θλίψης που δεν θέλησαν να ξεχάσουν. Τα οικογενειακά τους κειμήλια και τα παλιά φωτογραφικά άλμπουμ. Ένα ταξίδι ή ένα πρόσωπο από καιρό χαμένο.

Ένα σπίτι που δεν υπάρχει πια. Μια νεανική φαντασίωση κι ένα τιμωρημένο συναίσθημα. Μια λανθάνουσα προοπτική, μια χαμένη ευκαιρία, μια κρυφή από τον ήλιο συνάντηση. Τις γεύσεις, τις εικόνες, τις μυρωδιές, τα παιδικά παιχνίδια, τα αγαπημένα βιβλία, τη μουσική.

Το έκθεμα ενός μουσείου που τους ακολουθεί για πάντα. 

Τη γραφή και την ανάγνωση, την αρχή και τη σημασία της τέχνης.

Ένα τοπίο της καρδιάς ή του νου. Ένα παραμύθι ή μια οικογενειακή ιστορία σαν παραμύθι. Το παιδί που μεγάλωσε. Τον γονιό που έφυγε.

Τον υς άνθρωπο που είναι ακόμη εδώ, αλλά δεν είναι. Η Νόσος του Alzheimer, φυλακίζοντας το πιο αδιαπραγμάτευτο από τα ατομικά «έχω», τη μνήμη, μας βρίσκει τρωτούς, εύθραυστους, απροετοίμαστους.

Απροετοίμαστη όμως με βρήκαν και εμένα, παρά την προσωπική μου εξωθημένη θλιβερή εφηβική οικογενειακή ανάμνηση, τα απλά στατιστικά δεδομένα: περισσότεροι από δύο στους δέκα συμμετέχοντες φίλους, μου εξομολήθηκαν μια προσωπική ιστορία συμβίωσης, πάλης και απώλειας από τη νόσο. Περισσότεροι από ένας στους δέκα, παλεύουν μαζί της εξακολουθητικά σήμερα, καθημερινά, βοηθώντας τους αγαπημένους τους να μείνουν για λίγο ακόμη εδώ, ενώ με βοηθούν ολόψυχα να υλοποιήσω αυτή την έκθεση.”, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Τα έργα που συγκεντρώθηκαν, θα πωληθούν για την ενίσχυση των σκοπων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, παραμένοντας διαθέσιμα μέσω της εταιρείας και μετά τη λήξη της ημερίδας. για το διάστημα των τριών μηνών.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Αδριανός, Χριστίνα Ακτίδη, Στάθης Αλεξόπουλος, Όλγα Αλεξοπούλου, Άννα Αμπαριώτου, Κώστας Ανανίδας, Ελέσσα Αντύπα, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Χρύσα Βέργη, Ειρήνη Βογιατζή, Εριέττα Βορδώνη, Γιώργος Βορρές, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Όλγα Γουλανδρή, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Λένα Ζευγαρίδου, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Νίκος Καλαφάτης, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Τίνα Καραγεώργη, Γεωργία Κοκκίνη, Βούλα Καραμπατζάκη, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μαρία Κτιστοπούλου, Βαγγέλης Κύρης, Κώστας Λάκης, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Νεκτάριος Μαμάης, Τάσος & Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Ειρήνη Ματσούκη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κωνσταντίνος Μαυρακάκης, Κυριακή Μαυρογεώργη, Στέλλα Μελετοπούλου, Χριστίνα Μόραλη,  Λίλη Μπακογιάννη, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μάρκος Μπλάτσιος, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Παναγιώτης Μπρέντας, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Άσπα Παπαλεξανδρή, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Άντζελα Πετροχείλου, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Κατερίνα Σεραφετινίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πηγή Σπυράτου, Όλγα Σταυρίδου, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Γιώργος Χουλιαράς, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος


Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002, από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα η Εταιρεία έχει 4.550 μέλη και 55 ενεργούς εθελοντές και απασχολεί 38 εργαζόμενους.

Οι σκοποί της εταιρείας

  1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα σχετικά με την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης
  2. Υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους- Υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
  3. Κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων για την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

Οι  δράσεις της εταιρείας

  • Κέντρα Ημέρας
  • Υπηρεσία «Φροντίδα Στο Σπίτι»
  • Συμβουλευτικοί Σταθμοί στην κοινότητα
  • Εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών
  • Ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών
  • Ψυχοεκπαίδευση φροντιστών
  • Εκπαίδευση έμμισθων φροντιστών
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό
  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πρόληψης της άνοιας
  • Έκδοση και διανομή ενημερωτικού υλικού
  • Ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις για το κοινό
  • Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
  • Επιστημονική έρευνα

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν

Οι μελλοντικοί στόχοι

Πέρα από την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που ήδη προσφέρει,  βασικές προτεραιότητές της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών  για το μέλλον είναι:

  • Ίδρυση Συμβουλευτικών Σταθμών και Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια,  σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της Αθήνας, με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές.
  • Συνεργασία με Εταιρείες Alzheimer από όλη την Ελλάδα με σκοπό την ίδρυση δομών και υπηρεσιών.
  • Επέκταση της υπηρεσίας «Φροντίδα Στο Σπίτι».
  • Δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης για έμμισθους φροντιστές ατόμων με άνοια.
  • Μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στην άνοια για επαγγελματίες υγείας.
  • Συντονισμός ενεργειών για την αναγνώριση του ρόλου του φροντιστή και  τη θεσμοθέτηση επιδόματος αναπηρίας για  άτομα με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ , ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης τους.
  • Πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Έργο εξωφύλλου: Λίλη Μπακογιάννη