Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής φιλοξενεί στην Αίθουσα

Διδασκαλίας τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 18:00, τη διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου, μουσικογράφου-ερευνητή, με τίτλο «Προσωπικά ηχογραφήματα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς – Η αθέατη πλευρά της δισκογραφίας».

Παράλληλα με την ομιλία, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν έκθεση των ηχογραφημάτων που σχολιάζονται, και τα οποία ανήκουν στο «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου».

Στο «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου» αποτυπώνεται η συνολική καταγραφή και τεκμηρίωση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των απανταχού Ελλήνων και ελληνικής (και κυπριακής) καταγωγής μουσουργών έντεχνης μουσικής, από τις απαρχές της (9ος αι. μ.Χ.) μέχρι τις μέρες μας. Στο πλαίσιο των ερευνών του δημιουργού του Αρχείου και των συνεργατών του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους μουσουργούς της διασποράς και βεβαίως στη δισκογραφική παρουσία τους, όπως αυτή έχει καταγραφεί, από το 1950 και εντεύθεν με την εμφάνιση των πρώτων ηχογραφημάτων σε δίσκους βινυλίου ή επαφής, 33 και 45 στροφών και διαφόρων ιντσών ως προς τη διάμετρό τους έως τις σύγχρονες μορφές αποτυπώσεως ηχογραφημένου υλικού (CDs, DVDs, SA-CDs, κ.λπ.).

Το θέμα της εισήγησης αφορά 150 μουσουργούς της διασποράς (από τους 1.620 συνολικά οι οποίοι έζησαν ή ζουν εκτός Ελλάδας) με -έστω και μία- προσωπική δισκογραφική παρουσία (επίσημα ηχογραφήματα αποκλειστικά με δικά τους έργα). Ο περίπλους αυτός μέσω των 600 περίπου προσωπικών ηχογραφημάτων, αρκετά εκ των οποίων θα εκτίθενται στην είσοδο της Βιβλιοθήκης την ημέρα της εκδήλωσης, φέρνει στο φως παντελώς άγνωστες – στην Ελλάδα – όσο και εντυπωσιακές, πτυχές της έντεχνης μουσικής δημιουργίας. Με τη χρήση διαφανειών και ηχητικών παραδειγμάτων αλλά και την παράθεση πληροφοριών καταδεικνύεται η ισχυρή παρουσία, ποσοτικά και ποιοτικά, της ελληνικής διασποράς και του ελληνικού μουσικού ιδιώματος σε άλλες χώρες.

Η ομιλία εντάσσεται στη σειρά διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων που η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί για πρώτη φορά, ανεξάρτητες από τους καθιερωμένους ετήσιους κύκλους. Η επόμενη διάλεξη θα δοθεί από τον Μίλτο Λογιάδη, αρχιμουσικό και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 18.00, με τίτλο «Η τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας».

Ο Θωμάς Ταμβάκος γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι προïστάμενος ηλεκτρονικός-μηχανικός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όσον αφορά στην ενασχόλησή του με τη μουσική, είναι επίσης μουσικογράφος-ερευνητής και δημιουργός-κάτοχος του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (από το 1980), με υλικό για 3.600 μουσουργούς. Έχει ασχοληθεί με την παραγωγή-επιμέλεια δισκογραφικών εκδόσεων, ενώ είναι βασικός συνεργάτης στο 7-τομο «Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής» του Τάκη Καλογερόπουλου και σε μουσικά περιοδικά. Είναι επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών και της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Μουσουργού Δημήτρη Δραγατάκη και οργανωτής-επιμελητής μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών λόγιας Ελληνικής μουσικής και εκθέσεων με υλικό από το Αρχείο του.