Καλαμάτα – Γύθειο – Φιλιατρά – Νομαρχεία Μεσσηνίας – Αθήνα, Νομαρχία Αττικής και Βοιωτίας, Νομική Σχολή, Κώστας Καρυωτάκης, Δραματική Σχολή, «Κουρελάκι»  – Παρίσι, σπουδές ραπτικής, ο «πυρετός της ψυχής», η φυματίωση, τα δάκρια τα πορτοκαλί που δεν πρόλαβε – τα χαπάκια πενικιλίνης  που δεν ήταν η ώρα τους – Αθήνα, νοσοκομείο Σωτηρία, «Τρίλιες που σβήνουν», «Ηχώ στο χάος». Θάνατος.

Για να γίνει ένα  τραγούδι χρειάζεται ο θάνατος, είχε απάντηση στη μητέρα της μικρό παιδάκι στην Καλαμάτα όταν τη ρώτησε – «δεν θα ήταν πιο όμορφο το τραγούδι σου Μαρία, αν άφηνες τους ήρωες του να ζήσουν»; Οι ήρωες της – μαζί τους και η ίδια – δεν έζησαν γιατί τα τραγούδια τα γράφει καλύτερα ο θάνατος.  

Όλα αυτά τα γνωρίζεις, τα έχεις μετατοπίσει, πειράξει, αλλιώς περιγράψει, μεταποιήσει, παραποιήσει κιόλας, ευτυχώς δεν τους έμεινες τελείως πιστός. Αλίμονο αν όλη αυτή η προσπάθεια απέβλεπε στην απόδοση της εικόνας, τι σόι τέχνη θα ήταν αυτή; «Σημασία έχει η απόδοση πραγμάτων και καταστάσεων μέσα από μας».  

Η τέχνη δεν είναι αναπαράσταση. Η τέχνη είναι κάτι άλλο. Το θέατρο είναι γραφή που γράφεται πάνω στο νερό, χιλιάδες οι ναυαγοί και οι πνιγμένοι. Τα ποιήματά τους τα τραγούδια τους τα παίρνει η θάλασσα. Υπάρχουν ακρογιαλιές και αμμουδιές ολόχρυσες  και εκεί τα ποιήματα τα βγάζει ο άνεμος του παραδείσου.

Αχ! Και να διάβαζα το ένα, το καλύτερο, το τελευταίο ποίημα μαζί Σου!  

Info: Ο Θοδωρής Γκόνης είναι συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Κατάγεται από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας. Γεννήθηκε στην Γκάτζια Ναυπλίας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλλου Κατσέλη. Σπούδασε οικονομικά. Εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει παραστάσεις. Από το 2000 έως σήμερα έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη και έκτοτε συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς συνθέτες της χώρας.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 32

Η παράσταση “Οδός Πολυδούρη” βραβεύτηκε στα βραβεία κοινού public. Δείτε τα βραβεία εδώ: Οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public