Θρύλοι της τζαζ αλλά και αγαπημένες ελληνικές φωνές θα μας συντροφεύσουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η αρχή έχει ήδη γίνει με την παράσταση των Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Νιάρχου «Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή» που παρουσιάζεται από τις 28 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της οδού Βουκουρεστίου σε μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων με το Εθνικό Θέατρο και ανεβαίνει για σχεδόν 30 παραστάσεις. Ο Σταμάτης Φασουλής υπογράφει την ευρηματική, υψηλής αισθητικής και ευαισθησίας, σκηνοθεσία.

Η Νένα Μεντή και η Φιλαρέτη Κομνηνού ερμηνεύουν μοναδικά τις δύο επιβλητικές γυναικείες φιγούρες του βιβλίου. Μαζί τους ο Γιάννης Στάνκογλου, η Τάνια Τρύπη και είκοσι ακόμη ηθοποιοί.

Στις 2 Νοεμβρίου έρχεται ο Steve Swallow, στο Παλλάς, στον κύκλο των Jazz Masters, με το κουιντέτο του που εκτός του Chris Cheek στο τενόρο σαξόφωνο, του φημισμένου Steve Cardenas στην κιθάρα και του Jorge Rossy στα ντραμς, έχει στις τάξεις του και μία ακόμη μεγάλη μορφή της jazz: Η Carla Bley στο πιάνο είναι, εκτός από χρόνια συνοδοιπόρος του Swallow στη ζωή και στην τέχνη, μια από τις πιο δυναμικές φιγούρες της free jazz. Η συνθέτρια, πιανίστα, μαέστρος, ερμηνεύτρια και συγγραφέας Carla Bley έχει συνεργαστεί στη σπουδαία καριέρα της με μουσικούς όπως τους Gary Burton, Paul Bley, George Russell, Steve Swallow, Michael Mantler, Don Alias, Nick Mason κ.ά., ενώ έχει ηχογραφήσει περίπου 30 ιστορικούς δίσκους.

Στις 7 Νοεμβρίου,  πάλι στον κύκλο των Jazz Masters, έρχεται ο Chucho Valdes, ο «κουβανός Μότσαρτ» με το οκτέτο του συναντούν επί σκηνής τον γίγαντα της σχολής της ελεύθερης τζαζ, Archie Shepp, για μια μοναδική περιήγηση στην αφροκουβανική κουλτούρα.

Πρόκειται για ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός (special Event) που στη θεωρία άγγιζε τα όρια της συνεύρεσης φαινομενικά αταίριαστων. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2010 στο Φεστιβάλ Τζαζ στη Βιλέτ, στο Παρίσι σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Ένα χρόνο μετά – και με την προσθήκη ενός ακόμη Grammy στο ήδη πλούσιο βιογραφικό ο Chucho Valdes και ο Archie Shepp, οι δυο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, θα κάνουν την τρίτη μόλις συναυλία τους μαζί, αυτή τη φορά στη σκηνή του Παλλάς.

Στις 8 Νοεμβρίου, η σπουδαία Ευρωπαία ηθοποιός Φανί Αρντάν μούσα του Φρανσουά Τριφώ, ενσαρκώνει στο Παλλάς με μοναδικό τρόπο την ηρωίδα της Μαργκερίτ Ντυράς, στο μονόλογο Navire Night, με τη συνοδεία της κορυφαίας βιολοντσελίστριας Sonia Wieder – Atherton. Το έργο Navire Night είναι μια ερωτική ιστορία που γεννιέται μέσα από την ανωνυμία των τηλεφωνικών γραμμών για να συνδέσει εκατοντάδες μοναχικούς ανθρώπους, που θέλουν να επικοινωνήσουν για να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι ερωτικά ναυάγια της ζωής, διψούν για αγάπη και αναζητούν διέξοδο για να βγουν από την άβυσσο της μοναξιάς τους.

Στις 10,11,12 και 13 Νοεμβρίου, o Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει στο Παλλάς την 12μελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου, σε ποίηση των Νίκου Γκάτσου και Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.  Μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Κ.Ο.Ε.Μ., στις 10 και 11 Νοεμβρίου θα βρίσκονται δύο νέοι καλλιτέχνες, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης και στις 12 και 13 Νοεμβρίου η Έλλη Πασπαλά, ο Μανώλης Λιδάκης και η Ηρώ Σαϊα.

Στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ιταλού συνθέτη Νίνο Ρότα, ο διασημότερος και σημαντικότερος εν  ζωή ακορντεονίστας και μπαντονεονίστας και ταυτόχρονα ένας ζωντανός θρύλος της παγκόσμιας jazz σκηνής, Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, συνοδευόμενος από μία κοσμοπολίτικη μπάντα υψηλού επιπέδου, τους Τζον Σέρμαν (σαξόφωνο), Μπόρις Κοζλόφ (κοντραμπάσο), Ντέιβ Ντάγκλας (τρομπέτα) και Κλάρενς Πεν (κρουστά), παρουσιάζει ένα επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη  με τις αλησμόνητες μελωδίες του με τίτλο Tribute to Nino Rota.

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου ο Jan Fabre, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρώπης στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει με άξονα τον μύθο του Προμηθέα ένα σπουδαίο έργο με τίτλο Προμηθέας Τοπίο ΙΙ, που συνοδεύεται από ένα εμπρηστικό ποιητικό κείμενο. Σε μια εποχή που χρειάζεται περισσότερο ήρωες παρά ψυχιάτρους ο Fabre μέσα από τον Προμηθέα του, αναζητά τη βία της αισθητικής και την αισθητική της βίας, την αληθινή ομορφιά των ανθρώπων που ξεχειλίζει ηρωισμό μέσα από μια βαθιά εσωτερική διαδρομή στην οποία συνυπάρχει η φαντασία, η αντίσταση, η απελπισία και η δόξα.

Στις 20 Νοεμβρίου, Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του Κόσμου

Μια βραδιά με ελληνικά τραγούδια σε μουσική επιμέλεια και οργάνωση του Μανώλη Γεωργοστάθη. Τραγούδια που ταξίδεψαν και έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, έγιναν διεθνείς επιτυχίες από Έλληνες και ξένους τραγουδιστές και τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική μουσική.

Δέκα μπουζούκια, δέκα μουσικοί, δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές. Ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελένη Πέττα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Γιώτα Νέγκα και μια χορωδία εξήντα ατόμων σε ένα μουσικό ταξίδι από τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Χιώτη μέχρι τον Χατζιδάκι τον Καλδάρα, τον Ξαρχάκο, τον Λοϊζο.

Στις 21 Νοεμβρίου, “Mano’s”, Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τη τζαζ. Συναυλία του κουιντέτου Καλαντζή με τη συνοδεία εγχόρδων της Καμεράτα Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής- αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.
Η παραγωγή  “Mano’s” είναι  μια  μουσική  δουλειά  που  αφορά  σε  μια  jazz  ματιά  πάνω  σε  μουσική του  Μάνου  Χατζιδάκι. Το  αισθητικό  αποτέλεσμα  της  παραγωγής  το  οποίο  έχει  ήδη  χαρακτηριστεί  ως  εξαιρετικό,  οφείλεται  στην  ευτυχή  συνεύρεση  των   συντελεστών και  οι  οποίοι  είναι  όλοι  εξέχουσες  προσωπικότητες  καλλιτεχνών  στο  χώρο  τους,  σε  προσωπικό  αλλά  και  συνολικό  επίπεδο.

Στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου τα διάσημα μπαλέτα Alvin Ailey II, παρουσιάζουν στο Αθηναϊκό κοινό, το ιστορικό ρεπερτόριο της θρυλικής ομάδας, που συμπεριλαμβάνει φυσικά τις εμβληματικές χορογραφίες Revelations και Cry. Τα μπαλέτα Alvin Ailey, έχουν καταχωρισθεί στη συνείδηση του διεθνούς κοινού, ως ο αντιπροσωπευτικότερος πρεσβευτής της αφροαμερικάνικης κουλτούρας και του μοντέρνου χορού.

Στις 1, 2 & 3 Δεκεμβρίου, η διεθνώς καταξιωμένη ιαπωνική ομάδα Sankai Juku έρχεται και πάλι στο Παλλάς μετά την πρώτη της εμφάνιση το 2009 με την εμβληματική παραγωγή τους «Ο Καρπός του Κουμ Κουάτ».

Τον Δεκέμβριο 2011 θα παρουσιαστεί το “Kagemi”. Μία ακόμα δημιουργία του ιδρυτή της Ushio Amagatsu.
Σ’ ένα σκηνικό όπου δεσπόζουν τα λευκά λουλούδια λοτού, 7 χορευτές, ντυμένοι στα λευκά, υπερσκελίζοντας με την υπνωτιστική, ελλειπτική κίνηση τους τη γραμμή που διαχωρίζει δράση και αδράνεια, ερμηνεύουν 7 σκηνές, όμοιες μεταξύ τους αλλά ποτέ ίδιες, καθώς η μια φαίνεται να αναδύεται μέσα από την προηγούμενη: ο τίτλος ο ίδιος αναλύεται περίπου ως «ιδείν και ιδέσθαι», κάτι που ενισχύεται από την εικονογραφία που δημιουργεί η κίνηση παραπέμποντας σε σκιές και καθρέφτες καθώς και η έντονη παρουσία νερού (στη σκηνική και ηχητική σύλληψη) παραπέμπει σε αντικατοπτρισμούς.

Στις 4 Δεκεμβρίου, έρχεται στο Παλλάς στον κύκλο των Jazz Masters, ο μοναδικός Pat Metheny, που εκτός από ένα θρύλο της μουσικής, αποτελεί και την πλέον αναγνωρίσιμη μορφή τζαζ κιθαρίστα. Ο γεννημένος στο Kansas μάγος της κιθάρας,  με την προτροπή και βοήθεια του μεγάλου βιμπραφωνίστα Gary Burton, ως παιδί θαύμα της εποχής από τα μέσα της δεκαετίας του 70’, σύντομα καθιερώθηκε  ως ένας από τους πιο επιφανείς καλλιτέχνες της διεθνούς τζαζ σκηνής. Με έναν απόλυτα προσωπικό ήχο και δικό του τρόπο παιξίματος, χρησιμοποιώντας παράλληλα με ευρηματικό τρόπο τη σύγχρονη τεχνολογία της μουσικής , ο Metheny θα γνωρίσει την παγκόσμια επιτυχία και θα ταυτιστεί με μια εικόνα κι αναγνώριση ενός… σχεδόν pop ειδώλου.

Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία εμφάνισή του στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της πολύ επιτυχημένης σειράς παρουσίασης των Jazz Masters στο Παλλάς, ο Pat Metheny με το καταπληκτικό τρίο του, τους Larry Grenadier (κοντραμπάσσο) και Bill Stewart (ντραμς),  επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία.

Στις 8 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν στο Παλλάς οι βραβευμένες ταινίες του Project 48 hours film festival (Go Green). Το 48 Go Green είναι ένα 48ωρο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που κάνει τη διαφορά. Με τη δύναμη να εμπνέει και να αλλάξει τον κόσμο, το 48 Go Green γεννήθηκε από τη δημιουργικότητα των κινηματογραφιστών του κόσμου, το πάθος των σεναριογράφων και την άμεση ανάγκη για την σωτηρία του περιβάλλοντος.

Στις 17 Δεκεμβρίου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά την Ευανθία Ρεμπούτσικα και ενώνουν την αγάπη τους για τη μουσική με καινούργια τραγούδια στη σκηνή του Παλλάς. Τραγούδια από το χτες μέχρι το σήμερα, σ’ ένα πρόγραμμα ασυμβίβαστο που οδηγεί σ ένα ολόφωτο μονοπάτι που όλοι μας έχουμε νοσταλγήσει να περπατήσουμε, ένα πρόγραμμα που θα μας ξεσηκώσει  με το πάθος, τη δύναμη, το συναίσθημα και την ευαισθησία του. H Eυανθία  με τις σπουδαίες συνθέσεις της και η Άλκηστις  με την αμάραντη φωνή της ξαναγεννούν τα χαμένα μας συναισθήματα, σε απόλυτη επικοινωνία με το κοινό ενώνουν την δύναμή τους και μας θυμίζουν ότι υπάρχει ακόμα μία άλλη Ελλάδα που δεν θα χαθεί ποτέ.

Από τις 13 Ιανουαρίου, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη μαζί στη σκηνή του Παλλάς. «Σε Μπλε Βελούδο».

Ένας μαγευτικός μουσικός πίνακας με τραγούδια που λάμπουν ακούραστα σαν άστρα στο στερέωμα της σύγχρονης ζωής μας. Δυο σημαντικές ερμηνεύτριες που θα ενώσουν ξανά τη φωνή τους αυτή τη καθοριστική χρονιά για τον τόπο, στη σκηνή του Παλλάς. Η πορεία τους, οι μεγάλες στιγμές τους, η νίκη τους στο χρόνο, η αγάπη τους για τον καινούργιο ήχο και λόγο γίνονται καθρέφτης της ομορφιάς και της δύναμης που αναδύει το ελληνικό τραγούδι, όταν υπηρετείται με αγάπη και ήθος. Δύο μεγάλες φωνές, που τις φωνάζουμε τόσες γενιές με τα  μικρά τους ονόματα. Και μια ευκαιρία: να πάμε μαζί τους «πέρα από θάλασσες κι από στεριές, στους γαλαξίες και τις απέραντες τις ξαστεριές».

Από την 1η έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2012 στο Παλλάς, ο μεγαλύτερος εν ζωή μίμος του κόσμου Slava, συνοδευόμενος από κορυφαίους κλόουν, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περίφημο Slava’s Snow Show, την «πιο διαδραστική παράσταση του πλανήτη», που εδώ και 20 χρόνια εντυπωσιάζει το νεοϋορκέζικο αλλά και παγκόσμιο κοινό, με αποκορύφωμα την προσομοίωση μιας αληθινής χιονοθύελλας μέσα στην ίδια την αίθουσα.

Στις 6 Μαρτίου και μετά την πρώτη sold out συναυλία του στην Αθήνα στο Παλλάς το 2008, ο διάσημος πιανίστας BRAD MEHLDAU επιστρέφει το Μάρτιο στον κύκλο των Jazz Masters, για να ενθουσιάσει τους φανατικούς φίλους του.

Ο πιανίστας που θεωρείται από ειδικούς και μη ένας από τους πλέον ευρηματικούς, τολμηρούς και εκκεντρικούς εκπροσώπους της nouvelle vague της jazz στις ημέρες μας ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 με προσωπικούς δίσκους και συναυλίες. Το περίφημο «Τhe Art of the Trio» που έλαβε εξαιρετικές κριτικές και ακολουθήθηκε από βραβεύσεις και υποψηφιότητες για Grammy, τον καθιέρωσε ως ένα από τους σημαντικότερους της σύγχρονης jazz αντίληψης. Τον περιγράφουν ως «περιπετειώδη προσωπικότητα της jazz» ή λένε ότι «στη μουσική του Mehldau αντιπαλεύουν το ροκ με την τζαζ και την κλασική μουσική». Με τον εξαιρετικό του μπασίστα Larry Grenadier και τον πρόσφατα συνεργαζόμενο ντράμμερ Jeff Ballard, το τρίο Mehldau είναι από τα πλέον περιζήτητα σχήματα του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Μαρτίου, MIMULUS DOLORES

Μία χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τις ταινίες του Pedro Almodovar.

Η 9-μελής ομάδα Χορού Mimulus φέρνει στο Παλλάς μια χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τις ταινίες του Pedro Almodovar. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Jomar Mesquita και οι Mimulus δημιουργούν χορογραφίες χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τους Λατινικούς χορούς αλλά και χορούς από διαφορετικές κουλτούρες και τις διανθίζει με σύγχρονες κινησιολογικές αναφορές. Οι Βραζιλιάνοι χορευτές διακατέχονται από ανεξάντλητη ενέργεια και ενθουσιασμό.

Από τις 30 Μαρτίου οι κορυφαίοι Έλληνες κωμικοί Γιάννης Μπέζος και Πέτρος Φιλιππίδης πρωταγωνιστούν στην ξεκαρδιστική κωμωδία, με τίτλο Απατεώνες και Τζέντλεμεν. Μια μεγάλη, παγκόσμια, κινηματογραφική  επιτυχία, το «Dirty Rotten Scoundrels», που απόλαυσαν εκατομμύρια θεατές με τον Στιβ Μάρτιν και  τον Μάικλ Κέιν, στους ρόλους δύο κομπιναδόρων που ανταγωνίζονται για το ποιος θα εκμεταλλευτεί πρώτος τους εύπιστους και πλούσιους παραθεριστές μιας παραλιακής γαλλικής πόλης. Ο ήρεμος και κωμικός Λόρενς Τζέϊμσον αναστατώνεται, όταν μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους ο άγαρμπος αλλά αποτελεσματικός Φρέντι Μπένσον. Το στοίχημά τους; Όποιος χάσει θα πρέπει να αποχωρήσει από την πόλη. Η συνέχεια στη σκηνή του Παλλάς, υπόσχεται την πιο απολαυστική, μεγάλη κωμωδία της χρονιάς.