Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ The Last Catch, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Κάθε καλοκαίρι, ο γαλαζόπτερος τόνος μεταναστεύει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί, πραγματοποιώντας τεράστια δρομολόγια: από τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου βρίσκεται κυρίως για αναζήτηση τροφής, ταξιδεύει στη Μεσόγειο για την ωοτοκία του. Από τους μεγαλύτερους εχθρούς του είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αποδεκατίζει τα κοπάδια τόνου, διακόπτοντας βίαια τη διαδικασία της αναπαραγωγής και την ανανέωση της τροφικής αλυσίδας.


Η παράνομη και καταστροφική αλιεία είναι ανεξέλεγκτη σε κάθε σημείο των θαλασσών μας. Η κατάσταση των πληθυσμών πολλών στην Μεσόγειο είναι δραματική, και ήδη τα αλιευτικά αποθέματα γίνονται οριακά. Η αλιεία κινδυνεύει να καταλήξει μη βιώσιμη δραστηριότητα, και ταυτόχρονα οι θάλασσές μας αδειάζουν. Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο, που απειλεί τον άνθρωπο και το θαλάσσιo περιβάλλον μας;

Αν και ο γαλαζόπτερος τόνος κινδυνεύει να εξαφανιστεί, λόγω κυρίως αυτής της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο, συνεχίζουμε να επιτρέπουμε την αλιεία του. Μεγάλο ποσοστό των ψαριών καταλήγει ως σούσι και σασίμι στην ιαπωνική αγορά. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει άπλετο φως, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και συγκλονιστικά στοιχεία, στο πώς και το γιατί η κονσέρβα τόνου που υπάρχει σε κάθε σούπερ μάρκετ και θεωρούμε δεδομένη την ύπαρξή της, σύντομα ίσως αποτελεί παρελθόν, όπως και πολλά άλλα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός.

Σκηνοθεσία: Markus CM Schmidt/ 85’ / 2012 / Germany
Γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, με ελληνικούς υποτίτλους.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Άντζελα Λάζου, Υπεύθυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace.