Στα πλαίσια της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Βορείου Αιγαίου – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας … ο Ναυτικός όμιλος ανοικτής θαλάσσης και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου διοργανώνουν στο Παλαιό Αρχοντικό Βακράτσα, την έκθεση Θαλασσινοί Άγιοι.

Η έκθεση έχει πλήρη τίτλο Θαλασσινοί Άγιοι – 7 εικόνες αφηγούνται την ιστορία τους, στην οποία η εικονογράφος Ανθή Βαλσαμάκη ιστορεί 7 εικόνες αφιερώματα πιστών, όπου στις συνθέσεις τους κυριαρχεί το επεισόδιο της διάσωσης.

Η ίδια αναφέρει σχετικά:

Εικόνες αφιερώματα, τάματα πιστών, κατ΄εξοχήν ναυτικών, χωρίς προσκυνηματικό  η λατρευτικό χαρακτήρα συναντάμε σε πολλά σημεία του Ελληνικού νησιωτικού χώρου. Ένας μεγάλος αριθμός εικόνων αφιερωμένων σε Αγίους προστάτες έχει διασωθεί κυρίως τον 17ο και 18ο αιώνα.
 


 
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με τους βίους των Αγίων συναντάμε θαύματα πλεγμένα με την ιστορία του τόπου. Παρακολουθούμε τις γαλέρες, μικρά και μεγάλα ιστιοφόρα με φουσκωμένα πανιά, με τους ναυτικούς αφιερωτές μέσα, να διασχίζουν την φουρτουνιασμένη θάλασσα.
 


 
Παρατηρούμε μορφές Αγίων να προβάλουν σε σύννεφα μέσα σε θύελες και θαλασσοταραχές και να καθαγιάζουν το υδάτινο στοιχείο στη σκηνή που ξεδιπλώνεται εμπρός Τους.
 


 
Οι 7 εικονογραφημένες ιστορίες, ανήκουν στον τύπο των αναθηματικών εικόνων και στις συνθέσεις τους κυριαρχεί το επεισόδιο της διάσωσης.
 


 
Ο ρεαλιστικός τρόπος απεικόνισης των σκηνών μας απομακρύνει από τα αγιογραφικά πρότυπα. Η ελευθερία έκφρασης της γραμμής  και η δυναμική των χρωμάτων σε σκόνη με την προσθήκη αβγοτέμπερας, προσδίδουν στα έργα αφηγηματικό χαρακτήρα , με έντονα καταγεγραμμένο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης του πιστού προς τον σωτήρα του Άγιο.


Η Ανθή Βαλσαμάκη, πτυχιούχος του Τμήματος Σκηνογραφίας της Σχολής Βακαλό και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εργαστήρι αγιογραφίας Κ. Ξυνόπουλου), είναι υπεύθυνη του αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη. Έχει κάνει ως τώρα οκτώ ατομικές εκθέσεις, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς της Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες αγιογράφους που έχουν τη δυνατότητα να εικονογραφούν το εσωτερικό ναών μέσω της ειδικής ευλογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, έχει αναλάβει την περίοδο αυτή την ιστόρηση του καθολικού της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Νάξο, κτίσματος του 17ου αιώνα. Είναι η συγγραφέας σειράς βιβλίων, με τα οποία παρουσιάζει την τεχνική, αλλά και το συμβολικό χαρακτήρα των παραστάσεων της ορθόδοξης εικονογραφίας.