Ο Χώρος έρευνας της κίνησης και της έκφρασης “Present Body” διοργανώνει τετράμηνο σεμινάριο χορού για όλα τα επίπεδα, με την χορεύτρια και χορογράφο Δάφνη Ασημακοπούλου, κάθε Παρασκευή από 14 Φεβρουαρίου έως 30 Μαΐου 2014.


Ρυθμός, αφύπνιση των αισθήσεων, φυσική κίνηση. Εκτόνωση, ενεργοποίηση του σώματος, σύνδεση με τη γη και τους άλλους. Η επαφή και η ελευθερία στην έκφραση, ο χορός που μας ενώνει.

Σε όλη την Αφρική, ο χορός απορρέει από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από την φύση (κάποιες μιμούνται κινήσεις ζώων) και από αγροτικές εργασίες της κοινότητας (π.χ. το σκάψιμο και όργωμα της γης, τη σπορά και τη συγκομιδή). Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές σηματοδότησης (rites of passage) για τη γέννα,την ενηλικίωση, την περιτομή, τον γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμός κάποιας ειδικής περίστασης. Οι αφρικάνικοι χοροί απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία. Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κλπ). Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με τον μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δάφνη Ασημακοπούλου ξεκίνησε την παιδεία της σε χορό και μουσική σε ηλικία 5 χρονών. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χορού και στο Ωδείο Αθηνών. Έλαβε πτυχίο ΒΑ σε Μουσική και Χορό από το Bryn Mawr College (ΗΠΑ) και πτυχίο ΜΑ σε Χορό και Χορογραφία από το Laban Center for Movement and Dance (Λονδίνο).

Ταξίδεψε και μαθήτευσε σε διάφορες χώρες και συγκεκριμένα:

Στην Αφρική, όπου φοίτησε κοντά στον Youssouf Koumbassa, πρώτο χορευτή του Εθνικού Μπαλέτου της Γουινέας “Ballet Djoliba”, και με μέλη του “Ballets Africains.”

Στη Νέα Υόρκη με τον Djoniba Mouflet, ιδρυτή του “Ballet D’ Afrique Djoniba”, όπου παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου και Αφρικάνικου χορού στη σχολή Alvin Ailey.

Στο Παρίσι (που συνεχίζει να επισκέπτεται κάθε χρόνο) συμμετείχε σε σεμινάρια χορού με τον Georges Momboye και την Germain Agogny, διευθύντρια της ομάδας “Mudra Afrique” της Σενεγάλης.

Στο Λονδίνο φοίτησε με την ομάδα Adzido Pan African Dance Company.

Στο Μάλι, όπου φοίτησε το 2009 – 2010 δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους χορού αλλά και κρουστών και συγκεκριμένα με τον Issa Sissoko, Moise Kourouna.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2000, διδάσκει αφρικάνικο χορό σε μαθήματα και σεμινάρια, χορεύει, χορογραφεί, παίζει keyboards και αφρικάνικα κρουστά (djembe, dun dun) σε live εμφανίσεις.

Το 2005 ίδρυσε την ομάδα “anasa” δίνοντας παραστάσεις σε θέατρα, σχολεία και πνευματικά κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα.