Τέσσερις νεανικές θεατρικές ομάδες ετοιμάζονται να απογειωθούν στον Διάδρομο Απογείωσης του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζοντας

την πρώτη  εκδοχή της νέας τους σκηνικής πρότασης σε μορφή work in progress!

Μια νέα πρωτοβουλία ανοίγει δυναμικά το 2011 για το Εθνικό Θέατρο.

Τέσσερις από τις πιο δραστήριες ομάδες νέων δημιουργών, οι Nova Melancholia, ΑΣΙΠΚΑ, Mkultra και Osmosis μοιράζονται τις τέσσερις Παρασκευές του Ιανουαρίου και, σε ένα mini φεστιβάλ, δίνουν μια πρώτη γεύση στο ευρύ κοινό από τις παραστάσεις που προετοιμάζουν σε μία και μοναδική παρουσίαση.

Το Εθνικό Θέατρο, ανοιχτό σε νέες ιδέες και ανθρώπους, στεγάζει την δημιουργική τους διάθεση και τους δίνει τον χώρο δράσης να δοκιμάσουν τη νέα τους δουλειά μπροστά σε ζωντανό κοινό!

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΑΣΙΠΚΑ  – 7 Ιανουαρίου 2011
Στοές

To project  Στοές είναι μια δουλειά σε εξέλιξη πάνω σε δημοσιογραφικό υλικό που σχετίζεται με τον πρόσφατο εγκλωβισμό μεταλλωρύχων στη Χιλή και όλο το χρονικό μέχρι τον απεγκλωβισμό τους. Καθώς και πάνω σε ποιήματα του Σουηδού ποιητή, Tomas Transtromer. Η αντίστιξη του κόσμου των 33 εργατών παγιδευμένων σε 700 μέτρα κάτω απ’ τη γη σε παραλληλία με το βουβό σύμπαν του Transtromer, ο οποίος δηλώνει «το μόνο που θέλω να πω αστράφτει απρόσιτο» είναι η πρόκληση που επιχειρεί η ομάδα να συναντήσει σε μια ανοιχτή πρόβα – παράσταση ακολουθώντας τη μέχρι σήμερα διαδικασία δουλειάς της.
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Μπίτος

Συμμετέχουν: Αρφάνη Λένικα, Εγγλεζάκη Μαρία, Δημητρόπουλος Νίκος, Δράκου Ειρήνη, Ζαραφίδου Ελένη, Ιωακείμ Πανάγος, Κονιτοπούλου Σταυρούλα, Λυτού Ρίτα, Μάρκου Κλεοπάτρα, Σταθοπούλου Αναστασία

Osmosis – 14 Ιανουαρίου 2011

Αυτό δεν Είναι μία Πίπα

Ceci n’est pas une pipe – René Magritte 1929
Στο κομμάτι που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, έχουμε απομονώσει έναν μονόλεπτο διάλογο (σε ελεύθερη απόδοση) από την ταινία του Woody Allen Διαλύοντας το Χάρυ. Χρησιμοποιούμε το απόσπασμα αυτό σαν αποκλειστικό ερμηνευτικό εργαλείο το οποίο  διαρκώς αποδομείται και επανασυντίθεται, παρακινώντας το θεατή να ταξιδέψει στους πολύπλοκους δρόμους της ανθρώπινης επικοινωνίας. Το παιχνίδι ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή της έρευνας που επιχειρεί με το minimum των υλικών να μιλήσει για την πολυφωνία της εποχής.

Σύλληψη/σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Συνδημιουργία/ερμηνεία: Τατιάνα Μπρε, Σίμος Πατιερίδης, Καλλιόπη Σίμου  

Nova Melancholia  –   21 Ιανουαρίου 2011
Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου: Μια παράσταση για το έθνος


Ένα work in progress για το ιερό σήμερα, για το σκοτάδι που μας περιβάλλει και για την αποθέωση του Νεοέλληνα.
Σύνθεση: Μανώλης Τσίπος
Ερμηνεία: Έμη Κίτσαλη, Βίκυ Κυριακουλάκου, Βασίλης Νούλας, Νίκος Σάμπαλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Μανώλης Τσίπος

Mkultra  – 28 Ιανουαρίου 2011
Εορτασμοί σε πρώτο ενικό

Απόψε είναι μια ξεχωριστή βραδιά. Απόψε θα μοιραστούμε μαζί σας, μια φανταστική συνθήκη. Θα φανταστούμε το κοινό μας μέλλον μαζί. Σε αυτό το δωμάτιο για πάντα.
Η μουσική παίζει. Ακούγεται το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά…
Επιστολές αποχαιρετισμού, προπόσεις για μια νέα εποχή, περιγραφές από πόλεις που δεν υπήρξαν ποτέ, τραγούδια από πικάπ, φράουλες και γαρύφαλλα.
Εορτασμοί που δε θα συμβούν.

Μια παράσταση αφιερωμένη στο Βοστόκ 1 και στις αποστολές που δεν μπήκαν ποτέ σε τροχιά.
Ιδέα – Δημιουργία: Mkultra
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Γκίγκη Αργυροπούλου / Πέντερ Κίρκ
Περφόρμερς: Βασιλική Δήμου, Μαίρη Λούση, Ευαγγελή Φίλη, Φαίδρα Χατζηκωνσταντή κ.α.

Οι ομάδες

ΑΣΙΠΚΑ
Η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 2007 από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και από την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου. Η πρώτη της παράσταση ήταν οι Νυχτερίδες της Λένας Κιτσοπούλου, η οποία παρουσιάστηκε στο Bios τον Οκτώβρη του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 (δεύτερη version) για 40  παραστάσεις, σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου.

Μετά ακολούθησε το Τρίπτυχο του Heiner Muller (Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες) στις τουαλέτες του Bios (2008) και στη συνέχεια η παράσταση Είμαι Αίμα του Jan Fabre στο θέατρο Χώρα. To 2010 η ομάδα ανέβασε το έργο Ελένη του Γ. Ρίτσου (ερμηνεία- σκηνοθεσία Δ. Μπίτου) στη σκηνή του Booze Cooperativa  και στο Θέατρο Συνεργείο.

Μετά από αυτό συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γ. Μαρκοπούλου, Λίλλυ Μελλεμέ και Άρη Τρουπάκη πάνω στο έργο Κόντρα στην Πρόοδο που ανέβηκε την Άνοιξη του 2010 στο Θέατρο Συνεργείο. Μόλις πρόσφατα (Νοέμβριος 2010) η ομάδα ανέβασε στο Θέατρο Σφενδόνη το έργο Αγγέλα του Γ. Σεβαστίκογλου.

Osmosis

Η ομάδα osmosis γεννήθηκε το 2009 με στόχο τη δημιουργία μιας performance με βασικό άξονα την ευρύτερη έννοια του μεταμοντέρνου. Ένα χρόνο μετά, η ομάδα παρουσίασε το work-in-progress με τίτλο osmosis. Τον Ιανουάριο του 2011, συνεχίζοντας να δουλεύει πάνω στον ίδιο θεματικό άξονα, θα παρουσιάσει στο Εθνικό Θέατρο μέρος του τελικού της έργου με τίτλο: Αυτό δεν Είναι μία Πίπα.

Nova Melancholía

Η ομάδα Nova Melancholía ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στην Αθήνα από τους Μ. Τσίπο, Β. Νούλα, Β. Κυριακουλάκου και Ε. Κίτσαλη. Έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα δέκα θεατρικές παραγωγές (BΟΟΖΕ Cooperativa, Φεστιβάλ Φιλίππων, Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, 2η Μπιενάλε

Αθήνας – Ακτή Φλοίσβου, Φεστιβάλ Αθηνών, Bios, Άδειος Χώρος – Εθνικό Θέατρο) και μία μικρού μήκους ταινία σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ (Φεστιβάλ Δράμας 2009). Οι κώδικες του σωματικού θεάτρου και της εικαστικής περφόρμανς, η γλυπτική αντιμετώπιση του σώματος του ηθοποιού και η εμπλοκή κειμένων ξένων προς το θέατρο (Πεντζίκης, Μπένγιαμιν, Σκαρίμπας, Φρόιντ, Χειμωνάς) αποτελούν πυλώνες εργασίας της ομάδας. Στόχος της είναι η δημιουργία υβριδικών θεαμάτων μέσω της αναζήτησης σύγχρονων τρόπων δραματουργίας.

Το αποτέλεσμα στοχεύει στη διανοητική διέγερση, τη συγκινησιακή φόρτιση και την αισθητική απόλαυση του θεατή. Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο Σύστημα Αθήνα 2008.

Mkultra

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Mkultra (προηγούμενα γνωστή στην Ελλάδα ως F2 Performance Unit) δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ευρώπη από το 2001. Έχει δημιουργήσει παραστάσεις σε θέατρα, χώρους τέχνης και πραγματικούς/καθημερινούς χώρους.

To 2010 η Mkultra παρουσίασε τις παραστάσεις: Αντίστροφη Μέτρηση (Bios), Secret Encounters (Schuime Festival, Βενετία, Ιταλία), I was there (ICA, Festival Futures of the Past, Λονδίνο, Αγγλία),  And Counting… (Bluecoat, Λίβερπουλ, Αγγλία).
Προηγούμενες παραστάσεις στην Αθήνα περιλαμβάνουν: A guide to getting lost (2009, Bios), Rehearshal Score (2009, OPA, BIOS), I thought of the sun and the sea (2009, OPA, Bios).

Σε συνεργασία με την F2 Performance Unit 100 Μικρά Μυστικά (2007, Θέατρο της Άνοιξης), Secret location 1 & 2 (2005, Σε διάφορες τοποθεσίες στη πόλη της Αθήνας), On the Edge (2004, Bios), Restricted Area (2004, Bios), 22 Δωμάτια (2003, Τεχνόπολις, Γκάζι), Darkroom 1 & 2 (2002, Θέατρο Βαφείο, Θέατρο Από Μηχανής και θεατρικό φεστιβάλ της Αμβέρσας). Παράλληλα παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε Αγγλία και Ιταλία. Η Μkultra έχει δημιουργήσει κοινωνικά προγράμματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για νέους και παιδιά και έχει αναλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα για πανεπιστήμια