Τέσσερις ιδιαίτερες συναυλίες στα 52α Δημήτρια

Τέσσερις σπουδαίες συναυλίες μας περιμένουν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Δημήτρια, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Marius Preda με το κύμβαλό του, ο διάσημος σολίστ Vadim Repin, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA, η Maarja Nuut με τις ηλεκτρονικές φόρμες του Hendrik Kaljujärv και το ντουέτο των Markus Stockhausen και Florian Weber θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας στις 6, 8, 12 και 19 Οκτωβρίου 2017.

Αναλυτικά οι συναυλίες:

MARIUS PREDA / MISSION CIMBALON

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία, Θεσσαλονίκη
6 Οκτωβρίου, 21.00
12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο | Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

Γεννήθηκε το 1977, γνώρισε το κύμβαλο σε ηλικία τεσσάρων ετών και έκτοτε δεν αποχωρίστηκε ποτέ το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο που τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους βιρτουόζους στην ιστορία της τζαζ, πραγματοποιώντας στο πέρασμα του χρόνου συνεργασίες με τα σημαντικότερα ονόματα του χώρου.

«Ο Marius είναι σταλμένος από τον Θεό για να δίνει χαρά με τη μουσική του», όπως έχει δηλώσει για λογαριασμό του ο σπουδαίος Arturo Sandoval.

Το «Mission Cimbalom», δισκογραφική κατάθεση του πολυοργανίστα με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της τζαζ σκηνής, είναι μια μοναδική μουσική εμπειρία την οποία ο Preda θα ερμηνεύσει ζωντανά στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το υπέροχο μουσικό όργανο που εμφανίστηκε στην κεντρική Ευρώπη το 1867, όσο και τις εφαρμογές του στη σύγχρονη τζαζ κουλτούρα παίζοντας επίσης πιάνο, βιμπράφωνο, βιολί, ακορντεόν, quena των Άνδεων καθώς και κοντραμπάσο.

Συνεργασία με τον ΟΜΜΘ

http://www.mariuspreda.com/

VADIM REPIN

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία, Θεσσαλονίκη
8 Οκτωβρίου, 21:00
18 ευρώ κανονικό, 15 ευρώ, 10 μειωμένο

Ο διάσημος σολίστ που έδωσε το πρώτο του κονσέρτο στην ηλικία των εννέα και ερμήνευσε στις σπουδαιότερες σκηνές του κόσμου, επισκέπτεται τα Δημήτρια, σε μια ξεχωριστή συναυλία για κάθε αληθινό μουσικόφιλο. Η καλλιτεχνική σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μ.Μ.Θ. υπόσχεται ένα μοναδικό ρεσιτάλ.

Στα 17 του έγινε ο νεαρότερος σολίστας ο οποίος απέσπασε ύψιστη διάκριση στον διαγωνισμό Queen Elisabeth των Βρυξελλών, αργότερα συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, ενώ υπήρξε τακτικός φιλοξενούμενος φεστιβάλ σαν το BBC Proms και το Gstaad.

Ο βιρτουόζος που υποχρέωσε τον Γεχούντι Μενουχίν να δηλώσει: «Ο Vadim Repin είναι απλούστατα ο καλύτερος και πλέον ολοκληρωμένος βιολιστής τον οποίο έχω ακούσει ποτέ μου», έρχεται για μια αλησμόνητη εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
MOYSA – ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ Μ.Μ.Θ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΧΑΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΜΜΘ

MAARJA NUUT & HENDRIK KALJUJARV

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
12 Οκτωβρίου, 21:00
12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο. Διατίθεται περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων σε κατόχους κάρτας ανεργίας.

Οι ενθουσιώδεις τη χαρακτηρίζουν Bjork της Βαλτικής. «Αυτός θα ήταν ο ήχος του χιονιού που τραγουδάει, αν το χιόνι μπορούσε να τραγουδήσει», δηλώνει ο Simon Le Bon των Duran Duran συγκαταλέγοντας τον εαυτό του στη στρατιά των επώνυμων fan της Εσθονής βιολίστριας και ερμηνεύτριας που κατακτά τον κόσμο.

Το περιοδικό Mojo αναφέρεται στις συναυλίες της κάνοντας λόγο για κατανυκτική εμπειρία, οι opinion makers του Pitchfork βρίσκουν στον ήχο της την ιδανική συρραφή του dada με τη folk της Βαλτικής, ενώ η ιδιοσυγκρασιακή μουσική της βρίσκει χώρο στα σημαντικότερα media του πλανήτη, στο Louder Than War, στο Quietus και άφθονα άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα.

Μια αιθέρια παρουσία που ανακαλεί τα αιθέρια ηχοχρώματα των Cocteau Twins δίχως να διστάζει να περάσει στις επικράτειες της δυσαρμονίας και σε ιντερλούδια θορύβου, η Maarja Nuut υπόσχεται μια συναυλία πλούσια σε συναισθηματική ένταση, η οποία θα τη βρει στη σκηνή συνεπικουρούμενη από τις ηλεκτρονικές φόρμες του Hendrik Kaljujärv.

MARKUS STOCKHAUSEN – FLORIAN WEBER

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15
19 Οκτωβρίου, 21:00
10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο

Το όνομα Marcus Stockhausen δε χρειάζεται συστάσεις. Γιος ενός από τους πρωτοποριακότερους οραματιστές του 20ου αιώνα, του συνθέτη και θεωρητικού Karlheinz Stockhausen, πραγματοποίησε την πρώτη του συναυλιακή εμφάνιση στην ηλικία των τεσσάρων. Μελέτησε μουσική από τα έξι, συνεργάστηκε εντατικά με τον πατέρα του, σταδιακά εξελίχθηκε σε κορυφαίο τρομπετίστα και συνθέτη της σύγχρονης γερμανικής σκηνής, ο οποίος μετακινείται με άνεση από την τζαζ στη μουσική δωματίου και την όπερα.

Σολίστας, αυτοσχεδιαστής και δημιουργός, ο Markus Stockhausen συνεργάζεται με πληθώρα ερμηνευτών και συνόλων, σημαντική θέση στις καλλιτεχνικές συμπράξεις του ωστόσο καταλαμβάνει η δουλειά του με τον βραβευμένο πιανίστα της τζαζ Florian Weber. Οι δύο τους συνεργάζονται από το 2008, ενώ το δισκογραφικό ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη θρυλική τζαζ ετικέτα ECM.

Το ντουέτο θα βρεθεί στα 52α Δημήτρια για να ερμηνεύσει ζωντανά τις εμπνευσμένες συνθέσεις του άλμπουμ «Alba». Δύο από τους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές της μοντέρνας ευρωπαϊκής τζαζ, σε μια σπουδαία συναυλία που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Goethe – Institut ως μέρος της σειράς «ANASES – Μουσικοί Κόσμοι».

http://www.markusstockhausen.de/

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: GOETHE-INSTITUT / ANASES – ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ (ANASES – MUSICAL WORLDS) / ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / UNITED WORLD MUSIC MANAGEMENT


Διαβάστε επίσης:

52α Δημήτρια: Μία πόλη – Ένα φεστιβάλ – Όλες οι ιστορίες πολιτισμού

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ