Η έκθεση Talking Heads που παρουσιάζει για πρώτη φορά τμήματα από τη συλλογή σύγχρονης και Αφρικανικής τέχνης του

Γιώργου Οικονόμου στο νέο χώρο της συλλογής του, στην Αθήνα. Θα αποτελέσει, επιπλέον, την πρώτη από μία σειρά εκθέσεων με έργα της συλλογής.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γιώργος Οικονόμου έχει συγκροτήσει μία από τις πλέον σημαντικές συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα, η οποία διακρίνεται για το εύρος και την ποικιλομορφία της. Η έκθεση ‘Talking Heads‘ προτείνει τη γοητευτική συνύπαρξη έργων από το 200 π.Χ. έως σήμερα, ως γέφυρα μεταξύ ποικίλων πολιτισμών και καλλιτεχνών με διαφορετικό υπόβαθρο, με στόχο να παρουσιάσει την προσωπική οπτική του συλλέκτη για την τέχνη.

Η έκθεση ‘Talking Heads’ επικεντρώνεται στα θέματα της επιρροής της αφρικανικής τέχνης στην δυτική προσωπογραφία, της απόδοσης του προσώπου και της ταυτότητάς του, μέσα από διάφορα παραδείγματα της ιστορίας της τέχνης, καθώς και της παραμορφωτικής απεικόνισης της ψυχής. Επιτυγχάνει με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα ενός συναρπαστικού διαλόγου μεταξύ Αφικανικών μασκών, πορτραίτων του μοντερνισμού και γλυπτών της συλλογής, μεταξύ ταυτοτήτων, που είτε παραμένουν κρυφές , είτε αποκαλύπτονται.

Οι μάσκες από την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Μάλι και τη Δημοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό που λειτουργούσαν ως μέσα διαμεσολάβησης μεταξύ της επίγειας ζωής και του αγνώστου, καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν σε μυσταγωγικές τελετουργίες της μεγάλης και μυστηριώδους αφρικανικής γης, καθώς απεικονίζουν νεκρούς προγόνους και πνευματικές οντότητες. Η μάσκα καλύπτοντας το πρόσωπο επιβάλλει μια διάφορη πνευματικότητα, διαφοροποιώντας την ταυτότητα και την δεδομένη πραγματικότητα του εκάστοτε φορέα.

Η αντιπαραβολή με τα μοντέρνα έργα – όπως με ένα πορτραίτο του φωβιστή Kις βαν Ντόνγκεν, το έργο ‘Πομερανοί χωρικοί’ του εξπρεσσιονιστή ζωγράφου Καρλ – Σμιτ Ρότλουφ ή το κυβιστικό πορτραίτο του Αυγούστου Ερμπέν – υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η αισθητική της Αφρικανικής τέχνης ενέπνευσε τους μοντέρνους καλλιτέχνες στο να συμπεριλάβουν στο έργο τους νέα στυλιστικά στοιχεία. Με την αφρικανική μάσκα, που αποκρύπτει την καθεαυτού ταυτότητα ενός ατόμου, οι μοντέρνοι καλλιτέχνες ανακάλυψαν νέα μέσα σύλληψης της πνευματικής και
φυσικής υπόστασης του απεικονιζομένου μέσα από την έννοια της παραμόρφωσης.

Στην έκθεση εξετάζεται, επίσης, η σύγχρονη προσέγγιση ταυτότητας και προσώπου. Απέχοντας από τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά πρότυπα, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες εξευρενούν τόσο στυλιστικά, όσο και τεχνοτροπικά, διαφορετικές μεθόδους απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, οι ποικίλες προοπτικές και οι πειραματισμοί με υλικά και τεχνικές αντανακλώνται στις εμφανείς αντιθέσεις μεταξύ των
έργων.

Η αυτοπρωσοπογραφία του Νέο Ράουχ ή η ‘Γυναίκα Φετίχ’ του Μπάνκσι, αναπτύσσουν γόνιμο διάλογο, τόσο με πορτραίτα φιλοτεχνημένα από τους Άλεξ Κατς και Γκάρι Χιουμ, ηχηρά ονόματα στο χώρο της σύγχρονης Τέχνης, όσο και με τα γλυπτά του Ιωάννη Αβραμίδη ή του Φέρντιναντ Μπόμε.

Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου σκιαγραφώνται η δυναμική και η πολυπλοκότητα των διαφόρων περιόδων της Ιστορίας της Τέχνης, καθώς περιλαμβάνονται έργα ηχηρών ονομάτων του χώρου, όπως οι Αμβρόσιος Μποσάρτ ο Νεότερος, Ευγένιος Ντελακρουά, Φέλιξ Βαλοτόν, Ανρί Ματίς, Πάμπλο Πικάσσο, Κις βαν Nτόνγκεν, Έγκον Σίλε, Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ, Άντυ Γουόρχολ, Σεζάρ, Άγκνες Μάρτιν ή ο Κλάες Όλντενμπουργκ, όπως επίσης και σημαντική συλλογή
Αφρικανικής τέχνης.

Η Συλλογή προέκυψε μετά από πολλές δεκαετίες αφοσίωσης και συστηματικών αγορών.

Συγκεντρώνει έργα εμβληματικών εκπροσώπων της Μοντέρνας Τέχνης, αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική, εν τούτοις, συμβολή, στην πορεία και την ανέλιξή της. Με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα σε χαρτί, περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη Συλλογή Γραφικών έργων του Όττο Ντιξ, καθώς και πολυάριθμα γραφικά έργα του Γερμανού Εξπρεσιονιστή Όττο Μουέλερ.

Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, σήμερα, έχει δανείσει περισσότερα από 118 έργα σε εκθέσεις σε διεθνή μουσεία και ιδρύματα και συμβάλλει δυναμικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού σκηνικού της Αθήνας με εκθέσεις και εκδόσεις.

Το 2011, τμήμα της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας στο Μεταξουργείο.

Την έκθεση ‘Talking Heads’ θα ακολουθήσει σειρά εκθέσεων με έργα της Συλλογής.

Ο Συλλέκτης Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Ξεκίνησε την καριέρα του στη ναυτιλία και επεκτάθηκε στις υπεράκτιες γεωτρήσεις και στο real estate, διατηρώντας παράλληλα το πάθος του για την τέχνη. Είναι θερμός υποστηρικτής προγραμμάτων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Μουσείο Ασμόλιαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στις Κρατικές Συλλογές της Δρέσδης και στο Κουνστχάλε του Αμβούργου.

 

Φωτο:  Γκάρι Χιουμ, Cerith, 1997, σμάλτο
σε φύλλο αλουμινίου, 198 χ 150 εκ.
©Συλλογή Γιώργου Οικονόμου