Με άρωμα Γαλλίας συνεχίζονται οι προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα. Το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα με

τίτλο «Γαλλικό Χρώμα – 1» θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι). Μάλιστα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού της πόλης, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, προστίθεται μία επιπλέον προβολή ανά ημέρα, στις 18:30.

Το αφιέρωμα «Γαλλικό Χρώμα – 1» περιλαμβάνει τις ταινίες: Οι εραστές / Les Amants του Λουί Μαλ / Louis Malle (29/11), Λόλα / Lola του Ζακ Ντεμί / Jacques Demy (30/11), Οπωσδήποτε την Κυριακή / Vivement Dimanche! του Φρανσουά Τριφό / François Truffaut (01/12) και Λουλού / Loulou  του Μορίς Πιαλά / Maurice Pialat (02/12).

Γράφει για τους Εραστές, ο Φρανσουά Τριφό ως κριτικός στα Cahiers du Cinéma: «Ο Λουί Μαλ σκηνοθέτησε την πρώτη ερωτική νύχτα του κινηματογράφου. Η αφήγηση ξετυλίγεται με τον τρόπο του Ρενουάρ, δηλαδή δίνει στον θεατή την αίσθηση ότι ανακαλύπτει τα πράγματα μαζί με τον σκηνοθέτη». Και πράγματι, Οι εραστές, με μια αισθησιακή Ζαν Μορώ στον κεντρικό ρόλο, είναι μια ταινία-σταθμός για τον ερωτικό κινηματογράφο και την αστική ηθική γύρω από τον έρωτα• η πρωταγωνίστρια της Λόλας είναι χορεύτρια σ’ ένα καμπαρέ του λιμανιού, μονίμως πολιορκημένη από ένα στρατό ανδρών και πιασμένη σ’ ένα αέναο ερωτικό γαϊτανάκι. Η ταινία του Ζακ Ντεμί αποτίνει φόρο τιμής στην πόλη της Νάντης και στην πανέμορφη Ανούκ Εμέ και είναι (ταυτόχρονα) ένα τυπικό μελόδραμα, μια λυρική ελεγεία κι ένα γοητευτικό παραμύθι με πλούσια συναισθηματική φλέβα, θαυμάσια φωτογραφημένο από τον Ραούλ Κουτάρ• ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας του Μορίς Πιαλά, που ζει τη δύσκολη ζωή του περιθωρίου και της ανέχειας σαν να μην υπάρχει αύριο, με την αδιαφορία ενός μεθυσμένου κλοσάρ. Το Λουλού (επωνυμία που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τους άεργους νέους των λαϊκών συνοικιών) είναι ένα έργο νατουραλιστικής καταγραφής της πραγματικότητας -θαρρείς εκ του φυσικού, ένα ψηφιδωτό από tableau vivant, θαυμάσια ενορχηστρωμένο από τον σπουδαίο, αλλά και παραγνωρισμένο, σε ό,τι αφορά στη μεγάλη του αξία γάλλο δημιουργό• τέλος, ο Φρανσουά Τριφό καταφέρνει στο κύκνειο άσμα του Οπωσδήποτε την Κυριακή, με τη βοήθεια της υποβλητικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Νέστορ Άλμεντρος, να συλλάβει και να αποδώσει με σινεφίλ διάθεση το ύφος και το πνεύμα του φιλμ νουάρ, ενός κινηματογραφικού είδους η μεγάλη αξία του οποίου αναδείχθηκε από τη νουβέλ βαγκ.

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.