Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός μας προσκαλεί σε μία συναυλία μνήμης για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015.

Ήταν το τέλος μιας ζοφερής περιόδου. Ο πόλεμος τελείωσε αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο, τεράστιες καταστροφές και ένα μόνιμο τραύμα στις αξίες του ανθρωπισμού.

Ωστόσο, το 1945 δεν ήταν μόνο το τέλος του ολέθρου. Ήταν και η ανατολή μιας νέας εποχής, μιας εποχής ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο δικαιοσύνης και προόδου.

Την αξία της ελπίδας που έφερε η ειρήνη την τόνισε ιδιαίτερα η τέχνη, και βέβαια και η μουσική.

Έργα, του Σεργκέι Προκόφιεφ, του Νίκου Σκαλκώτα και του Τόρου Τακεμίτσου εκείνης της περιόδου, μαζί με την περίφημη Άρια του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, αλλά και τα «3 κομμάτια από τη λίστα του Σίντλερ» του Τζον Γουίλιαμς, θα παρουσιαστούν σε μια μοναδική συναυλία.

Η πρώτη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Προκόφιεφ γραμμένη μεταξύ 1938 και 1946 είναι ένα από τα πιο σκοτεινά έργα του συνθέτη που μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής. Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις  κλίμακες του πρώτου και τέταρτου μέρους έλεγε πως είναι “άνεμος που περνά ανάμεσα σε μνήματα”.

Η δεύτερη Μικρή σουίτα για βιολί και πιάνο του Σκαλκώτα γραμμένη τον Αύγουστο του 1949 αποτελεί το «κύκνειο άσμα» του, καθώς ένα μήνα αργότερα θα φύγει από τη ζωή.

Το Distance de fée (1951) του Τόρου Τακεμίτσου, (από τα καλύτερα έργα της πρώιμης περιόδου του) είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Shuzo Takiguchi (1903-1979) και περιγράφει ένα “απατηλό διαφανές πλάσμα που ζεί σ’ ένα λαβύρινθο αέρα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιαπωνέζος μουσικός το 1944 κατετάγη υποχρεωτικά στον Ιαπωνικό στρατό, ενώ αργότερα δημιούργησε, στις προκεχωρημένες γραμμές της αβανγκάρντ δυτικής μουσικής σκηνής.

O Τζον Ουίλιαμς, γράφοντας κινηματογραφική μουσική για τη Λίστα του Σίντλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ,(1993) επιστρέφει σχολιαστικά στο Ολοκαύτωμα – το απόλυτο έγκλημα στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας της ναζιστικής ιδεολογίας.

Η βιολονίστα Νίνα Πατρικίδου, ο πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ και η ηθοποιός Νατάσσα Πασχάλη στην αφήγηση κειμένων, σας περιμένουν σε μια συναυλία που επιφυλάσσει δυνατές συγκινήσεις.