Εδώ και 23 χρόνια ο απόδημος ελληνισμός γιορτάζει στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις αρχές Αυγούστου. Φέτος η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που αποτελεί θεσμό μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία, που πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προγραμματισμένη για την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου συναυλία στο Ηρώδειο με τίτλο «Έλληνες του κόσμου», αναβάλλεται. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας θα ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιος Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.

Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός διοργανώνεται για την ίδρυση, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και για τη δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον», με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός. Επίσης οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, η διεθνής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς. Οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και η Μεικτή Χορωδία Πύργου.

Ποιήματα τους απαγγέλουν οι ποιητές μας: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

Να σημειώσουμε ότι την πρωτοβουλία για την ίδρυση, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και για τη δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Επίσης ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης είχε δηλώσει για το σκοπό αυτό τα εξής: «Λαμπρή και δίκαιη η ιδέα να ιδρυθεί Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού και να στηθεί το άγαλμα της ξενιτιάς στα Μακρίσια της Ολυμπίας εκεί που κάθε καλοκαίρι για τόσα πολλά χρόνια εορτάζεται ο δυναμισμός της ομογένειας που να επισημαίνει και να θυμίζει αδιάλειπτα την αξία της παρουσίας της στις τέσσερις άκριες του κόσμου».

Να τονίσουμε, τέλος, ότι εδώ και 23 χρόνια, αδιάλειπτα, «Οι Φίλοι του Αη Γιάννη» – «Το ξωκλήσι της ξενιτιάς», διοργανώνουν υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Εξωτερικών, Πολιτισμού, της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της ΕΡΑ, τη «Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς τον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις Αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για τη κορυφαία γιορτή – θεσμό του Απόδημου Ελληνισμού όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν από τους Έλληνες της διασποράς οι μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Γαβράς, Ζυλ Ντασέν, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι. Η συναυλία στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη γιορτή του απόδημου ελληνισμού.