Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκινά την περίοδο για την υποβολή των συμμετοχών, επίσημα, μιας και μέχρι τώρα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 78 σκηνοθέτες από 37 χώρες, δείγμα ότι και φέτος θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του προσεχούς Πανοράματος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις  2 έως 10 Οκτωβρίου του 2009, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί κάθε ανεξάρτητο δημιουργό, που ενδιαφέρεται να προβάλλει το έργο του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2009 και η συμμετοχή μπορεί να κατατεθεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πανοράματος  http://www.independent.gr/ (link ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ).

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι: α) Ντοκιμαντέρ μέχρι 60 λεπτά, β) Οι ταινίες να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια 2007-2008-2009, γ) Η ταινία (μεγάλου μήκους) να είναι η 1η ταινία ή 2η του σκηνοθέτη, δ) Διάρκεια των μεγάλου μήκους από 60’ μέχρι 90’, ε) Διάρκεια μικρού μήκους μέχρι 25’ λεπτά, ζ) Οι ταινίες προαιρετικά να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά, η) Φορμά DVD, θ) Για animation, video art και πειραματικές ταινίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός διάρκειας.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation, video art, video clip, video dance, και mobile ταινίες. Να σημειωθεί ότι είναι ξεχωριστά το Ελληνικό (Ελληνικό Πανόραμα)  και το Διεθνές  διαγωνιστικό τμήμα.

Το πρόγραμμα θα χωρίζεται στις εξής ενότητες στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Γέφυρες Μεσογείου», «Ματιές στην Ανατολή».

Από φέτος καθιερώνονται και οι εξής διακρίσεις (εκτός από τα βραβεία για μεγάλου, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κ.λ.π) για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής:  διάκριση για τη μουσική της ταινίας, για την ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για την ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει βραβείο για την καλύτερη ταινία με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Το  Διεθνές  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας παραμένει ένα φεστιβάλ χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, και συνάμα διαγωνιστικό, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα. Στην περσινή διοργάνωση με την προβολή 217 ταινιών από 56 χώρες απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών, αλλά και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη.