Η μουσική σκηνή Ιερά Οδός θα φιλοξενήσει μια από τις πιο σημαντικές μουσικές συνεργασίες της χρονιάς, αφού ο Σταύρος Ξαρχάκος θα συναντήσει την εξαιρετική Ελένη Βιτάλη, σε ένα πρόγραμμα με τίτλο “Νυν και αεί… Τσιτσάνης“, αφιερωμένο όπως γίνεται αντιληπτό, στον αξέχαστο  Έλληνα λαϊκό συνθέτη.

Είναι η μουσική είδηση του καιρού μας.

Τριάντα χρόνια απ’ τον θάνατο του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη («Η μόνη απόδειξη πως έχουμε πολιτισμό» κατά Γιάννη Τσαρούχη) ο Σταύρος Ξαρχάκος, αυτή την φορά , επέλεξε από το περιβόλι της δημιουργίας του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, αθάνατα κομμάτια.

Τα έβαλε  σε σειρά.

Τα ενορχήστρωσε μοναδικά και πρόσθεσε μια ενότητα από το δικό του κλασικό και διαχρονικό «Ρεμπέτικο», έναν κύκλο τραγουδιών που υπήρξε η συμπαγής συνέχεια του λαϊκού μας τραγουδιού.

Και μετά, στήθηκε ένα λαϊκό πάλκο. Και σ΄ αυτό το πάλκο, θα κάτσει η κορυφαία τραγουδίστρια Ελένη Βιτάλη που μέσα στα γυρίσματα της φωνής της, συμπυκνώνονται τέσσερις δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι και σ’ όλες του τις εκδοχές.

Μαζί τoυς η Ηρώ Σαϊα, απ΄τις πιο δυναμικές και ελπιδοφόρες περιπτώσεις του ελληνικού μας τραγουδιού και με αξιόλογες συνεργασίες (Ξαρχάκος, Κραουνάκης, Μάνος Ελευθερίου, Νεοφυτίδης κ.α) στο ενεργητικό της, θα συμπράξει με την Βιτάλη, σε μια μουσική παράσταση, με έντονη την σφραγίδα του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τραγούδια του Τσιτσάνη από όλες του τις εποχές (από το πρώιμο ρεμπέτικο μέχρι τα λαϊκά του 70 που εκείνος έγραψε) και όλα, υπό την επιμέλεια και ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου που συχνά επανέρχεται στο έργο του Τσιτσάνη.

Ας θυμηθούμε τις συναυλίες του με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής  «Τσιτσάνη Διάλογοι – Μυστικές συναντήσεις του νεαρού από τα Τρίκαλα» που είχαν πάρει και την μορφή δισκογραφικής αποτύπωσης, επιβεβαιώνοντας την δηλωμένη αγάπη του Ξαρχάκου για τον λαϊκό δημιουργό.

Η Ελένη Βιτάλη με τέσσερις δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι (από τα πανηγύρια και τα ζόρικα πάλκα που ανέβηκε μικρή, με την θρυλική οικογένεια Λαβίδα από όπου κατάγεται, μέχρι και τις πιο προσωπικές και εσωστρεφείς δικές της δημιουργίες) επιστρέφει σε έναν οικείο χώρο, σε ένα χώρο λαϊκό, αδιαμεσολάβητο.

Την δεκαμελή ορχήστρα απαρτίζουν οι σολίστες μουσικοί:

Νεοκλής  Νεοφυτίδης (πιάνο)

Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν)

Σωτήρης Μαργώνης (Βιολί)

Μανώλης Πάππος (μπουζούκι)

Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι)

Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι)

Διαμαντής Σιδερίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά, τσουμπούς)

Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα)

Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρα)

Χάρης Μέρμηγκας (Κοντραμπάσο)

Εικαστικά: Ντίνος Πετράτος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Αλεξάκης

Ηχοληψία Stage: Θανάσης Καρασαρίνης