Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, απελευθέρωσε τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες από το μεγάλο οικονομικό βάρος του φίλμ. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αύξηση (ποσοτική και ποιοτική) της παραγωγής των ελληνικών ντοκιμαντέρ.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε αρχίσει στον χώρο των κινηματογραφιστών να διογκώνεται ένας σκεπτικισμός και μια δυσαρέσκεια για την πολύ άσχημη θέση που είχε δοθεί στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ από τα κρατικά φεστιβάλ και γενικότερα για την άνιση μεταχείρισή τους μέσα στο χάος των διεθνών φεστιβάλ.

Από την άλλη πλευρά η Ε.Ρ.Τ. (ο πιο μεγάλος παραγωγός ελληνικών  ντοκιμαντέρ) αποφάσισε να εγκαταλείψει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και στη θέση του να προωθήσει μεγάλα τηλεοπτικά ρεπορτάζ όπως ακριβώς έκαναν και τα ιδιωτικά κανάλια.

Μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Κάτι νέο, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, που θα προωθούσε τη διάδοση του ελληνικού ντοκιμαντέρ και θα δικαίωνε τους καταξιωμένους δημιουργούς του.

Όραμά μου ήταν να δημιουργήσω μια λαμπρή γιορτή, έτσι όπως αρμόζει στους Έλληνες ντοκιμαντερίστες και στα σπουδαία δημιουργικά ντοκιμαντέρ που παράγουν κάθε χρόνο.

Βασικός μου στόχος είναι ο χώρος όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ, να είναι οικείος και φιλικός για να αποτελεί σημείο συνάντησης τόσο των δημιουργών μεταξύ τους όσο και των δημιουργών με το κοινό.

Είναι γεγονός πως το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας προβάλλει τις ταινίες του σε κατάμεστες αίθουσες. Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες δημιουργοί συνομιλούν με το κοινό τους, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, συνθέτοντας ένα δημιουργικό μωσαϊκό της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας.

Το Φεστιβάλ Χαλκίδας λειτουργεί σαν πλατφόρμα προβολής όλων των Ελληνικών ντοκιμαντέρ χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Προβάλλει συγκεντρωμένη όλη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Επίσης, πρόκειται για ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ. Μια 3μελής επιτροπή επιλέγει ποιά ντοκιμαντέρ θα είναι στο διαγωνιστικό τμήμα και ποιά στο Πανόραμα.

Έχοντας την εμπειρία του ντοκιμαντερίστα, πιστεύω πως ένας υγιής διαγωνισμός αυξάνει την άμυλα μεταξύ των δημιουργών, ενισχύει οικονομικά και ηθικά τους δημιουργούς και βοηθάει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση και διανομή των έργων τους.

Καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Jean-Marie Drot, ο Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Στάθης Βαλούκος, ο Αντρέας Θωμόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Μήτσος Κασόλας, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Μουρσελάς, πλαισίωσαν τις κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να το στηρίζουν με την παρουσία τους.

Info: Ο Σταύρος Ιωάννου είναι σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και φέτος διανύει τον 9ο χρόνο του.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 29