Η NEW STAR στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Ινστιτούτο DEFA, προβάλλει από τις 26 Μαΐου 2016 το αριστούργημα του ΚΟΝΡΑΝΤ ΒΟΛΦ, «STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ» σε Α’ Προβολή. Η μοναδική γερμανική ταινία, που απέσπασε στις Κάννες το 1959, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνοεβραία και έναν αξιωματικό των Ναζί, συμβολίζοντας την ανθρώπινη αγνότητα η οποία νικιέται από το φασισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις. 

Όταν οι υπόλοιποι στρατιώτες είναι πιστοί μέχρι θανάτου στο Γ΄Ράιχ, βρίσκεται ένας στρατιώτης που υποθάλπει τον εχθρό.

Όταν η συνείδησή σου δεν σε αφήνει να ακολουθήσεις τις διαταγές!

Ρόλος Ελληνοεβραίας δεν είχε ποτέ μέχρι τότε ερμηνευτεί σε ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Σπάνιο για μια ταινία στα τέλη του ‘50 να ασχολείται με το θέμα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κρατούμενης Ρουθ, ερμηνεύει η σαγηνευτική Σάσα Κρουσάρσκα, σημαντική ηθοποιός του μεταπολεμικού Βουλγαρικού κινηματογράφου

«STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ»

Λ.Δ.Γ, 1959, 92’

Σκηνοθεσία: Κόνραντ Βολφ

Σενάριο: Άνγκελ Βάγκενσταϊν

Παίζουν: Σάσα Κρουσάρσκα, Γιούργκεν Φρόριεπ, Έρικ Σ. Κλάιν

Μουσική: Σιμεόν Πιρόνκοφ

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης, Konrad Wolf  υπέγραψε το 1959 μια πολύ σημαντική ταινία με τίτλο «Αστέρια» ( Η μπαλάντα ενός λαού). Η ταινία αναφερόταν στον έρωτα ενός υπαξιωματικού και μιας κρατούμενης ελληνοεβραίας. Επρόκειτο αναμφισβήτητα για ένα ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή θέμα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κρατούμενης Ρουθ, ερμήνευσε μια πολύ νεαρή τότε Βουλγάρα ηθοποιός, η Σάσα Κρουσάρσκα(Sasha Krusharska), σημαντική ηθοποιός του μεταπολεμικού Βουλγαρικού κινηματογράφου. Τον ρόλο του Γερμανού υπαξιωματικού Βάλτερ, ερμήνευσε ο Jürgen Frohriep, ένας εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας(ΛΔΓ). Η θεματολογία της ταινίας ήταν αιρετική έτσι κι αλλιώς για εκείνη την εποχή. Πρώτα απ’ όλα, ρόλος Ελληνοεβραίας δεν είχε ποτέ μέχρι τότε ερμηνευτεί σε ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το θέμα του πογκρόμ κατά των Ελληνοεβραίων ήταν κατά κάποιο τρόπο απαγορευμένο: Η κατοχική περίοδος ήταν πολύ πρόσφατη. Σε αυτή είχαν διακριθεί πολλοί παράγοντες του ελληνικού μεταπολεμικού δημοσίου βίου εκτιθέμενοι άμεσα ή έμμεσα υπέρ των Γερμανών. Την ίδια περίοδο ξεσπά στην Ελλάδα και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας(ΟΔΓ) η υπόθεση-σκάνδαλο Μέρτεν, γνωστού διώκτη των Ελληνοεβραίων στην Β. Ελλάδα κατά την κατοχική περίοδο. Σε αυτή την υπόθεση ενεπλάκησαν αρκετοί παράγοντες του δημοσίου βίου της χώρας.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της ταινίας, η οποία όπως αντιλαμβανόμαστε είχε και έχει ελληνικό ενδιαφέρον: ένας Ανατολικογερμανός σκηνοθέτης, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ασχολείται με ένα θέμα το οποίο στη Ελλάδα είναι σχεδόν απαγορευμένο: Ο ελληνικός κινηματογράφος προδικτατορικά, σπάνια ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν τους διωγμούς της εβραϊκής μειονότητας στην Ελλάδα.

Η ταινία έχει πολλές πρωτιές:

Τα «Αστέρια» είναι  η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε μια περίοδο τόσο πρόσφατη προς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.

Είναι η πρώτη ταινία με θέμα τους Ελληνοεβραίους στην διάρκεια της κατοχής που βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών(Βραβείο Κριτικών).

Επίσης είναι η πρώτη ταινία του ΛΔΓ κινηματογράφου που βραβεύεται σε Φεστιβάλ που οργανώνεται στη Δύση. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην επιτροπή των Κριτικών του φεστιβάλ των Καννών το 1959, συμμετείχε και ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Βοηθός σκηνοθέτη της ταινίας ήταν ο Rangel Vulchanov, ο οποίος ήταν σύζυγος της Sasha Krusharska.

Την πολύ σημαντική μουσική της ταινίας, συνέθεσε ο Simeon Pironkov, ένας σεφαραδίτης Εβραίος, ο οποίος όντας κρατούμενος των Ναζί, είχε καταδικαστεί σε θάνατο και τελικά απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς. Η ταινία έκανε ταυτόχρονα πρεμιέρα τον Μάιο του 1959 στη ΛΔΓ και την Βουλγαρία. Οι γλώσσες που ακούγονται είναι: Γερμανικά, Βουλγαρικά και Λαδίνο(εβραϊκό γλωσσικό ιδίωμα).

Τέλος μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: η ταινία υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών 1959, ως υποψηφιότητα της Βουλγαρίας και όχι της ΛΔΓ, αφού τότε η ΛΔΓ δεν αναγνωριζόταν διπλωματικά ως κράτος από τα δυτικά κράτη.

ΚΟΝΡΑΝΤ ΒΟΛΦ

Γιος του Γερμανού συγγραφέα και διπλωμάτη, Φρήντριχ Βολφ. Έφυγε για τη Μόσχα με την οικογένειά του και ξαναγύρισε στη Γερμανία όταν ήταν 19 χρονών, ως υπολοχαγός του Ρώσικου στρατού το 1945. Η ταινία του Sterne, απέσπασε το 1959 το βραβείο κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1961 η ταινία του, Professor Mamlock, απέσπασε Χρυσό Βραβείο στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μόσχα.

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης στα στούντιο DEFA και ήταν πρόεδρος στην Ακαδημία Τεχνών της Λαοκρατικής Δημοκρατία της Γερμανίας από το 1965 μέχρι το θάνατό του το 1982.

Το 1978 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του 28ου Βεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κρίστελ Μπόντερσταϊν από το 1960 έως το 1978

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1954 Einmal ist keinmal

1955 Once Is Never

1956 Genesung

1957 Lissy

1958/1972 Sonnensucher

1959 Sterne

1960 Leute mit Flügeln

1961 Professor Mamlock

1964 Der geteilte Himmel

1966 Der kleine Prinz

1968 Ich war neunzehn

1971 Goya – Der lange Weg der Erkenntnis

1974 Der nackte Mann auf dem Sportplatz

1976 Mama, ich lebe

1979 Solo Sunny

1981/82 Busch singt

ΣΑΣΑ ΚΡΟΥΣΑΡΣΚΑ

Ήταν ακόμα φοιτήτρια στη Βουλγαρική Ακαδημία Δραματικής Σχολής, όταν την ανακάλυψε ο Κόνραντ Βολφ για να συμμετάσχει στις ακροάσεις για το Stars.

Ο Κόνραντ θυμάται σε μια συνέντευξή του: «Όταν ήταν αδύνατον να δούμε την Εβραία ηθοποιό Χάγια Χαραρετ(Μπεν Χουρ), αποφασίσαμε ότι θέλαμε την Σάσα Κρουσάρσκα. Ο ρόλος ήταν πολύ δύσκολος και έπρεπε να δουλέψουμε πολύ με τη Σάσα».

Η Κρουσάρσκα ήταν μόλις παντρεμένη με τον Βούλγαρο ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Ράνγκελ Βουλκανοφ, που ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία Stars.

Παρόλο που το ντεμπούτο της στην ηθοποιία, είχε παγκόσμια επιτυχία και απέσπασε πολλές καλές κριτικές, έπαιξε μόνο σε μία ακόμα ταινία πριν αφήσει την καριέρα της .

Η Σάσα Κρουσάρσκα μετακόμισε στην Ιταλία το 1960 και έπειτα στο Λονδίνο, πριν επιστρέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΦΡΟΡΙΕΠ

Γερμανός ηθοποιός που έγινε γνωστός από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Police 110. Όπως πολλοί Γερμανοί ηθοποιοί, δάνεισε τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις Αγγλόφωνων ταινιών. Ήταν ο Γερμανός Τσάρλτον Ήστον, για τον ρόλο του στο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».